Δημοπρασία έργων Γκίκα, Μόραλη, Τσαρούχη, Φασιανού -Σε τιμές έκπληξη, πώς τα «χτυπάμε» στο διαδίκτυο | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Δημοπρασία έργων Γκίκα, Μόραλη, Τσαρούχη, Φασιανού -Σε τιμές έκπληξη, πώς τα «χτυπάμε» στο διαδίκτυο

πινακας μοραλης
Γιάννης Μόραλης, Προσχέδιο για τη σύνθεση Νύφη, Μεταξοτυπία, 200 x 485 mm, 400 - 600 ευρω

Με ένα εξαιρετικό συνδυασμό σπάνιων βιβλίων, ιστορικών χειρογράφων, εγγράφων και διαχρονικών έργων νεοελληνικής χαρακτικής & ζωγραφικής, θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο της φετινής χρονιάς για τον Οίκο δημοπρασιών Βέργος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συλλογή, σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστεί στο κοινό κατά τη διάρκεια διήμερης δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, 17-18 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 5.00 μμ) και φυσικά θα προβληθεί παράλληλα από το κανάλι της εταιρίας στο Youtube.

Σπάνια Βιβλία στη δημοπρασία του Οικου Βέργος

Η πρώτη ημέρα της δημοπρασίας -17 Δεκεμβρίου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μία πλούσια συλλογή βιβλίων διακεκριμένων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων όπως Ο. Ελύτης, Ν. Εγγονόπουλος, Π. Δέλτα, Γ. Σεφέρης κ.ά.

βιβλιο
Δημοπρατούνται σπανια βιβλία του Καβάφη

O Κ. Π. Καβάφης, αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος με 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές προς δημοπράτηση, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή. Από την ενότητα ξεχωρίζουν τα: "Κτίσται", "Τείχη", "Αρχαίαι ημέραι", "Δέησις" και "Περιμένοντας τους βαρβάρους", που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα (50 περίπου από το καθένα), που μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς.

χειρόγραφο
Χειρόγραφο του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπάνια χειρόγραφα και έγγραφα στη δημοπρασία

Στην κατηγορία ιστορικών χειρογράφων, περίοπτη θέση κατέχουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Ένα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787 καθώς και η έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του "υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα" Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης (24 Απριλίου 1827).

χειρογραφο
Χειρόγραφο Γεωργίου Καραϊσκάκη

Ταξιδιωτικά βιβλία 18ου αιώνα

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών της κατηγορίας αναμένεται να μαγνητίσει ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι "Grandes vues pittoresques […] de la Grèce et de la Sicile" του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis François Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη.

πινακας
Νεκρη φυση, μεταξοτυπία, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπουδαίοι πίνακες νεοελληνικής Ζωγραφική - Χαρακτικής

Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας - 18 Δεκεμβρίου - προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών όπως ο Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός, Ν. Χριστόπουλος.

πινακας
Γιάννης Μόραλης

Μία εξαιρετική ευκαιρία για όσους θεωρούν ότι η τέχνη όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία μας αναβαθμίζοντας αισθητικά τους χώρους που κινούμαστε και λειτουργούμε αλλά και να προσφέρει μία διέξοδο την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

πινακας
Αλέκος Φασιανός, Τοπίο

Εφόσον τα ισχύοντα μέτρα της Πολιτείας το επιτρέψουν, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σκιτσο
Αλέξης Ακριθάκης, Τσιρκο, μολυβι σε χαρτι

Ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συστήνει στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς.

πινακας
Γιάννης Ψυχοπαίδης, Παράθυρο, Μικτη τεχνική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ