fbpx Εκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου: Εικαστική παρέμβαση με κολάζ και χρώματα πάνω σε εφημερίδες [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΛ

Εκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου: Εικαστική παρέμβαση με κολάζ και χρώματα πάνω σε εφημερίδες [εικόνες]

πρινς
17|01|2020 | 14:22
Μάριος Σπυλιώπουλος, έκθεση DAZIBAO - HANDMADE NEWSPAPERS

Και να, που οι εφημερίδες μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για μία εικαστική έκθεση.

Επεμβαίνοντας πάνω στο σώμα του τυπωμένου χαρτιού της εφημερίδας, με το χρώμα, το κολάζ και το σχέδιο, με διαγραφές και επισυνάψεις, με αλλαγές τίτλων και παραμορφώσεις, ο Μάριος Σπηλιόπουλος στην νέα του έκθεση σχολιάζει τα γεγονότα και τις αποτυπώσεις τους.

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ σε συνεργασία με την ENIA GALLERY παρουσιάζει από την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου την ατομική έκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου με τίτλο «DAZIBAO - HANDMADE NEWSPAPERS».

Μία έκθεση με εφημερίδες, αλλιώς

Ο Μάριος Σπηλιόπουλος παρουσιάζει στην νέα του έκθεση 114 έργα, για το «εφή- μερο» των εφημερίδων, μια αναστοχαστική ματιά, πάνω στην επικαιρότητα των 9 τελευταίων χρόνων (2010-2019), όπως την κατέγραψαν τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, (εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια κ.ά).

εφημεριδα
Ο Μάριος Σπηλιόπουλος παρουσιάζει στην νέα του έκθεση 114 έργα

Εκθεση Dazibao, δηλαδή, χειροποίητη αφίσα με μεγάλους χαρακτήρες

Αλλάζοντας τη μορφή και το περιεχόμενο της τυπωμένης σελίδας, σε μια προσπάθεια να εκφράσει την προσωπική του θέση απέναντι στα γεγονότα, δημιουργώντας μια δική του αφήγηση για την πρόσφατη ιστορία. Με αναφορά στα Dazibao (Νταζιμπάο), που σημαίνει στα κινέζικα «χειροποίητη αφίσα με μεγάλους χαρακτήρες» και σε ελεύθερη απόδοση «χειροποίητη εφημερίδα τοίχου».
Στην αυτοκρατορική Κίνα υπήρχε η παράδοση της ανάρτησης dazibao από τους πολίτες είτε για να διαμαρτυρηθούν για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης είτε για να θέσουν σε δημόσιο διάλογο πολιτικά ή ηθικά ζητήματα.

εφημεριδα
Ο Μάριος Σπηλιόπουλος κρεμάει τα δικά του Dazibao (κινέζικη τεχνη) στους τοίχους της γκαλερί

Μία έκθεση για θεατές-αναγνώστες

Ο Μάριος Σπηλιόπουλος κρεμάει τα δικά του Dazibao στους τοίχους της γκαλερί, προσκαλώντας τον θεατή-αναγνώστη να συμμετάσχει σε μια ιδιόμορφη επαν-ανάγνωση των γεγονότων. Πρόκειται για μια επίπονη και επίμονη χειρωνακτική δουλειά πάνω στα αυθεντικά φύλλα των εντύπων ενημέρωσης, σε μια μεταιχμιακή εποχή για τον έντυπο τύπο, όπου τα ψηφιακά μέσα εκτοπίζουν το τυπωμένο χαρτί, ενώ ο τοίχος του facebook μοιάζει να αποτελεί τη σημερινή εκδοχή των Dazibao.

εφημεριδα
Ο καλλιτέχνης αλλάζει μορφή και το περιεχόμενο της τυπωμένης σελίδας της εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να εκφράσει την προσωπική του θέση απέναντι στα γεγονότα

Οι Handmade Newspapers, οι «Χειροποίητες Εφημερίδες», του Μάριου Σπηλιόπουλου μας μεταφέρουν στην «προ-οθονική» εποχή (την εποχή πριν από την οθόνη του υπολογιστή), και ανασύρουν τη σημασία της ενημέρωσης μέσω των εντύπων και την επίδρασή τους στη ροή των γεγονότων που δημιουργούν την Ιστορία.
Συνθέτουν ένα είδος προσωπικού ημερολογίου 114 ημερών - είναι σαφής εδώ, η αναφορά στο πολιτικό σύνθημα «Ένα-Ένα-Τέσσερα» της δεκαετίας του 60 και, ταυτοχρόνως, ένα είδος μνημείωσης του εφήμερου των εφημερίδων, μέσα από τη «λοξή» ματιά του καλλιτέχνη, που με την ζωγραφική του πράξη σχολιάζει σκωπτικά συμβάντα της τρέχουσας επικαιρότητας, μεταφέροντας στο «εδώ και τώρα» τα παρελθόντα, που επηρέασαν την καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια.

εφημεριδα
H εκθεση εγκαινιάζεται στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ στις 24 Ιανουαρίου

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 24 Ιανουρίου – 29 Φεβρουαρίου 2020
Μάριος Σπηλιόπουλος / Ατομική έκθεση «DAZIBAO - HANDMADE NEWSPAPERS»

ΣΧΟΛΙΑ