Βραβεία φωτογραφίας iPhone: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νικητές -Οι φωτό του που ξεχώρισαν - iefimerida.gr

Βραβεία φωτογραφίας iPhone: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νικητές -Οι φωτό του που ξεχώρισαν

Ο Ιάκωβος Δρακούλης κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Series των βραβείων IPPAWARDS 2022
Ο Ιάκωβος Δρακούλης κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Series των βραβείων IPPAWARDS 2022 / Φωτογραφία: © Iakovos Draculis - IPPAWARDS
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι νικητές των βραβείων iPhone Photography (IPPAwards) για το 2022.

Ανάμεσα σε αυτούς που ξεχώρισαν στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, βρίσκεται και ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον 48χρονο Ιάκωβο Δρακούλη, ο οποίος διακρίθηκε στην κατηγορία "Series" με τρεις φωτογραφίες του, κατακτώντας την 3η θέση.

Οι φωτογραφίες με τίτλο "Pure Joy" («Αγνή Χαρά») τραβήχτηκαν με ένα iPhone 11Pro στο λιμάνι των Νέων Στύρων στην Νότια Εύβοια, την ώρα που δεκάδες παιδιά έπαιζαν μέσα στη θάλασσα και έξω από αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ιάκωβος Δρακούλης κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Series των IPPAWARDS 2022
Ο Ιάκωβος Δρακούλης κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Series των IPPAWARDS 2022

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη διάκριση του Ιάκωβου Δρακούλη στον διαγωνισμό, καθώς πέρσι είχαν ξεχωρίσει άλλες δύο φωτογραφίες του. Η μία είχε κατακτήσει τη 2η θέση στην κατηγορία «Παιδιά» και η άλλη συμπεριλήφθηκε στις «τιμητικές αναφορές» (honorable mentions).

Μάλιστα τότε, ο CEO της Apple κάνοντας tweet για να υποστηρίξει τον θεσμό χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του που διακρίθηκε στον διαγωνισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βραβεία iPhone Photography Awards που υποστηρίζονται από την Apple, ιδρύθηκαν το 2007, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στο μοντέλο με το οποίο θα τραβηχτούν οι φωτογραφίες, αρκεί το κινητό να είναι iPhone.

Ο Ιάκωβος Δρακούλης μιλά στο iefimerida

Ο Ιάκωβος Δρακούλης, έχει πάθος με τη φωτογραφία από πολύ μικρός, κάτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Γεννήθηκε στο Αλιβέρι όπου και μεγάλωσε, αλλά πλέον ζει στην Αθήνα. Είναι επικεφαλής της Draculi Coffee, μιας από τις παλαιότερες επιχειρήσεις στον χώρο του ποιοτικού καφέ (3η γενιά), η οποία διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας καφέ στην χώρα. Παράλληλα όμως, ασχολείται και με την άλλη του μεγάλη αγάπη, τη φωτογραφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρατηρώ τις συμπτώσεις που συμβαίνουν γύρω μου μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μου μηχανής και του κινητού μου τηλεφώνου. Η σχέση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε στα 15 μου όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε τη φωτογραφική του μηχανή, μία Canon AE1. Σήμερα, με συνοδοιπόρους τους γιους μου Κωνσταντίνο (15) και Διονύση (13) παίρνουμε τις φωτογραφικές μας μηχανές και ακολουθούμε την "φωτογραφία" σε αυτό το μαγικό ταξίδι των εικόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο iefimerida και περιέγραψε τη στιγμή που απαθανάτισε τις βραβευμένες πλέον φωτογραφίες.

  • Πού και πότε τραβήχτηκαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες; Τι ακριβώς δείχνουν;

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο λιμάνι των Στύρων στη Νότια Εύβοια. Βρισκόμουν στο κατάστρωμα του ferry boat που ήταν δεμένο στο μόλο. Την ίδια ώρα στο λιμάνι, ήταν σε εξέλιξη ένα εντυπωσιακό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν αυθόρμητα δεκάδες παιδιά του χωριού. Το παιχνίδι είχε κυρίως βουτιές στη θάλασσα, κυνηγητό, πειράγματα... μέχρι και ένα συνδυασμό ποδόσφαιρου και water polo. Υπήρχε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα όπου παρόλο που προφανώς δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες, υπήρχε αλληλοσεβασμός, όλοι περνούσαν καλά και το διασκέδαζαν όσο τίποτε άλλο. Έμεινα να τους παρατηρώ αρκετή ώρα. Όπως είναι λογικό έβγαλα το κινητό από την τσέπη μου και άρχισα να φωτογραφίζω τη δράση. Το γεγονός ότι παρακολουθούσα τη δράση σχεδόν κάθετα από πάνω τους, έδινε μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική. Συμμετείχα λοιπόν και εγώ με τον τρόπο μου στο παιχνίδι τους προσπαθώντας να συνδυάσω τις σκιές των παιδιών, τις γραμμές του λιμανιού, τις δέστρες και τους κάβους του πλοίου που συμπλήρωναν αυτό το πολύ όμορφο και ασυνήθιστο σκηνικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρώτη από τις τρεις φωτογραφίες του Ιάκωβου Δρακούλη που διακρίθηκαν το 2022 στα βραβεία iPhone Photography με παιδιά που παίζουν στη θάλασσα
Pure Joy © Iakovos Draculis - IPPAWARDS
Η δεύτερη από τις τρεις φωτογραφίες του Ιάκωβου Δρακούλη που διακρίθηκαν το 2022 στα βραβεία iPhone Photography με παιδιά που παίζουν στη θάλασσα
Pure Joy © Iakovos Draculis - IPPAWARDS
Η τρίτη από τις τρεις φωτογραφίες του Ιάκωβου Δρακούλη που διακρίθηκαν το 2022 στα βραβεία iPhone Photography με παιδιά που παίζουν στη θάλασσα
Pure Joy © Iakovos Draculis - IPPAWARDS
  • Τις τραβήξατε με σκοπό να διαγωνιστούν;

Εκείνη την ώρα ήμουν και εγώ παιδί και έπαιζα μαζί τους το δικό μου παιχνίδι. Δεν υπήρχε «χώρος» για καμία άλλη σκέψη, πόσο μάλλον για κάποιον διαγωνισμό φωτογραφίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στείλατε κι άλλες φωτογραφίες στον διαγωνισμό;

Συμμετείχα και με άλλες φωτογραφίες, αλλά στην κατηγορία «Series» έστειλα μόνο αυτή την τριάδα.

  • Πώς νιώσατε όταν μάθατε για τη διάκρισή σας; Το περιμένατε;

Επειδή πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίες στον οποίο διακρίθηκα και πέρσι και μάλιστα με δύο φωτογραφίες, θεωρούσα απίθανο να ξανασυμβεί. Να όμως που έγινε πάλι. Πάντως, τη μεγαλύτερη χαρά την πήρα τη στιγμή που μοιράστηκα το νέο με την οικογένεια μου. Η αυθόρμητη αντίδρασή τους, τα βλέμματα των παιδιών μου και τα λόγια τους, είναι αυτά που κρατώ από αυτή την όμορφη εμπειρία.

φωτογραφία μιας αλεπούς από τη Sanjay Chauhan που ξεχώρισε IPPAWARDS
Untitled © Sanjay Chauhan - IPPAWARDS
  • Ποιες φωτογραφίες ξεχωρίσατε από τον διαγωνισμό;

Υπάρχουν συγκλονιστικές φωτογραφίες αλλά θα ξεχωρίσω «την αλεπού» του Sanjay Chauhan από τον Καναδά, τη φωτογραφία «Old Mate» του Glenn Homann από την Αυστραλία και τις φωτογραφίες «Abandoned Blues» του Rich Lemonie από την Αμερική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πορτρέτο φωτογραφία από τον Glenn Homann που διακρίθηκε στα IPPAWARDS με τίτλο Old Mate
Old Mate © Glenn Homann - IPPAWARDS
φωτογραφίες με τίτλο Abandoned Blues του Rich Lemonie που ξεχώρισαν στα IPPAWARDS
Abandoned Blues © Rich Lemonie - IPPAWARDS
  • Τι πρέπει να έχει μια εικόνα για να σας εμπνεύσει να τη φωτογραφίσετε;

Απολαμβάνω το παιχνίδι της παρατήρησης, της αυθόρμητης δράσης που συμβαίνει γύρω μου, των συμπτώσεων και της σχεδόν μαγικής ροής των πραγμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές από τις φωτογραφίες μου είναι τραβηγμένες με iPhone. Είναι πάντα εκεί, έτοιμο να αποτυπώσει τη μαγιά της στιγμής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ