Πώς θα γίνει, βήμα-βήμα, η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

Πώς θα γίνει, βήμα-βήμα, η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μετρό Βενιζέλου
Ξεκινούν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου / Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετοιμα να μπουν στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης είναι τα συνεργεία για να αρχίσει η διαδικασία απόσπασης των αρχαιοτήτων, με βάση την μελέτη που εγκρίθηκε και αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Η εντολή είναι να «τρέξουν» οι εργασίες με διπλοβάρδιες.

Θα είναι αυτό το μεγάλο πρότζεκτ του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Υποδομών για το καλοκαίρι όπως όλα δείχνουν: η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες ξεκινούν ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας -αναμένεται να είναι εκεί και η υπουργός Πολιτισμού η οποία θα πυκνώσει τις επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη τους προσεχείς μήνες, ενώ οι οδηγίες για την ολοκλήρωση του σταδίου της απόσπασης είναι σαφής: ο αρχικός χρόνος εκτίμησης των περίπου 6 μηνών δεν είναι αποδεκτός. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών απόσπασης των αρχαιοτήτων ως τον Νοέμβριο, άρα τα συνεργεία θα εργασθούν με διπλοβάρδιες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σαββατοκύριακο αναρτήθηκε μάλιστα στη Διαύγεια αναλυτικά η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που προβλέπει αναλυτικά τα βήματα. Στους στόχους επίσης είναι η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγίας Σοφίας μέσα στον επόμενο μήνα. Είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη και δη το μετρό γίνεται κεντρικός πυλώνας του αφηγήματος των επόμενων μεγάλων έργων που προωθούνται.

Με διπλοβάρδιες αναμένεται να εργσσθούν τα συνεργεία / Γιώργος Κωνσταντινίδης Eurokinissi
Με διπλοβάρδιες αναμένεται να εργσσθούν τα συνεργεία / Γιώργος Κωνσταντινίδης Eurokinissi

Πώς θα γίνει η απόσπαση των αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με την μελέτη που εγκρίθηκε, θα αποσπασθεί το οδόστρωμα της Μέσης οδού “decumanus maximus” ολόκληρο (ανά τμήματα), όπως περιγράφεται στη μελέτη, μαζί με τα υποκείμενα οδοστρώματα, έως την άνω επιφάνεια των υποκείμενων αγωγών ΑΓ 12 και ΑΓ 13. Θα προηγηθεί ανασκαφική έρευνα στα ενδιάμεσα διαστήματα των τμημάτων του “decumanus maximus” που θα αποσπασθούν, η οποία θα προσδιορίσει την άνω επιφάνεια των ως άνω αγωγών και τη στάθμη απόσπασης.

Επίσης, θα αποκαλυφθεί ανασκαφικά ο κεντρικός αγωγός ΑΓ 152, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα αποσπασθεί ολόκληρος και να επανέλθει μετά την κατασκευή της (υποκείμενης) πλάκας του σταθμού. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της απόσπασης, θα προηγηθεί της απόσπασηςο ορισμός επί σχεδίου των σταθμών απόσπασης με κωδικογράφηση εν κατόψει σε αντιστοιχία με όψεις - ορθοφωτογραφίες, προκειμένου να είναι εποπτικότερη η πρόταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα σύμφωνα με το έγργαφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, θα εξετασθεί η δυνατότητα για απόσπαση ολόκληρου του νοτιότερου τμήματος του cardo ., Πριν από τις εργασίες απόσπασης θα λάβει χώρα δειγματοληψία για τον προσδιορισμό των φυσικών, χημικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των δομικών υλικών. Προβλέπεται η παρουσία συντηρητή στην ομάδα του επιστημονικού προσωπικού του αναδόχου, σε όλες τις φάσεις των εργασιών, προκειμένου να επέμβει σωστικά, όποτε παραστεί ανάγκη, κατόπιν άμεσης ενημέρωσης, παρουσίας και συνεργασίας με το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Πώς θα γίνει η επανατοποθέτηση

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι αρχικά θα κατατεθούν συμπληρωματικά σχέδια επανατοποθέτησης των καταλοίπων για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου, στα οποία να περιλαμβάνονται οι χαρακτηριστικές περιοχές του Τετραπύλου, του cardo, της μαρμαρόστρωτης πλατείας και για όποια άλλη περιοχή κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια ΕΦΑ. Τα σχέδια δύνανται να αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά την ανασκαφή της Β΄ φάσης. Θα συμπληρωθεί, κατά περίπτωση, η μελέτη ως προς τον τρόπο έδρασης των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων, με στόχο την κατά το δυνατό μέγιστη διατήρηση του αυθεντικού στρώματος και των υποβάσεων των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν.

Επίσης, θα τεκμηριωθεί η στατική επάρκεια των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων. Θα συμπληρωθούν τα σχέδια με χαρακτηριστικές στάθμες και διαστάσεις αλλά και η μελέτη επανατοποθέτησης ως προς την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο ανατολικό και δυτικό φρεάτιο, των οποίων η απόσπαση έχει ήδη υλοποιηθεί σε προηγούμενη φάση. Η Τεχνική Περιγραφή θα συμπληρωθεί με αναλυτικότερη περιγραφή των εργασιών επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, καθώς και της χρονικής αλληλουχίας επαναφοράς αυτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ