Την ανάγκη για ένα σαφές σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος ανά περιοχή, τόνισε η Ελένη Δουνδουλάκη
13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC)
Η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμου Ελένη Δουνδουλάκη, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που πραγματοποιείται (12-14 Μαΐου) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε πως μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτό να πειστεί επαρκώς το πολιτικό και οικονομικό σύστημα για τη συμβολή του πολιτισμού στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Όπως ανέφερε, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη φροντίδα, κινητικότητα και ενίσχυση της διαχείρισης του πολιτισμού, υπό όρους βιωσιμότητας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Η ίδια επισήμανε ότι ο «πολιτισμός διαθέτει εγγενή προστιθέμενη αξία — τόσο μέσω των πολιτιστικών αγαθών, όσο και μέσα από τη διασύνδεσή του με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός» και χαρακτήρισε «κεφαλαιώδους σημασίας» το σχέδιο περί πολιτιστικής ανάπτυξης.
«Στο πλαίσιο αυτό», είπε η κ. Δανδουλάκη «προωθήθηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η υλοποίηση ενός έργου πολιτιστικών master plans για επιλεγμένες περιοχές της χώρας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι «το έργο αυτό βαίνει προς την ολοκλήρωσή του και περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης στον πολιτιστικό τομέα».
Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν 15 περιοχές σε 3 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, μια πόλη που, όπως υπογράμμισε, δεν διέθετε έως τώρα καταγεγραμμένο πολιτιστικό σχεδιασμό. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Ηλίας Νικολαΐδης. Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών
ΑΠΕ-ΜΠΕ