Επίσκεψη στην «Αρπαγή της Ευρώπης»: Το πιο διάσημο (άγνωστο) ψηφιδωτό της χώρας - iefimerida.gr

Επίσκεψη στην «Αρπαγή της Ευρώπης»: Το πιο διάσημο (άγνωστο) ψηφιδωτό της χώρας

ψηφιδωτο  δαπεδο
«Αρπαγή της Ευρώπης»

Σε κάθε ελληνικό 2ευρο στην πίσω πλευρά απεικονίζεται η Ευρώπη. Ενα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά ψηφιδωτά με τη μορφή της και τίτλο η «Αρπαγή της Ευρώπης».

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό είναι εμπνευσμένο από την μυθολογία και εικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία που είναι μεταμορφωμένος σε ταύρο. Η Ευρώπη είναι καθισμένη στην πλάτη του ταύρου, ενώ αυτός κολυμπάει στην θάλασσα. Οι ταξιδιώτες έχουν για συνοδούς δύο δαφνοστεφανωμένους Έρωτες που κρατούν ουράνιο τόξο. Το ψηφιδωτό βρέθηκε το 1872 στον κήπο της οικίας του κυρίου Φουστάνου στην Σπάρτη. Ήταν σκεπασμένο από το έδαφος σε βάθος μισού μέτρου. Καταγράφτηκε από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό Χίρσφελντ .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα κόσμημα που είναι πλέον επισκέψιμο στον μουσειακό χώρο «Οικία των Ψηφιδωτών», που άνοιξε πριν λίγους μήνες, στο κέντρο της Σπάρτης.

Η «Αρπαγή της Ευρώπης»
Η «Αρπαγή της Ευρώπης»

Η Οικία των Ψηφιδωτών της Σπάρτης στεγάζει τα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ορφέας ως γητευτής ζώων», που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890 αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη Σπάρτη.

«Ορφέας ως γητευτής ζώων»
«Ορφέας ως γητευτής ζώων»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την προστασία και ανάδειξή τους, καθώς πρόκειται για περίτεχνα ρωμαϊκά δάπεδα φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου αιώνα -αρχές 4ου, έγινε απαλλοτρίωση των οικοπέδων, στα οποία είχαν ανακαλυφθεί και κατασκευάστηκε στέγαστρο. Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα και το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, παρέμειναν για χρόνια ολόκληρα «θαμμένα» σε έναν χώρο που είχε μετατραπεί σε μία άτυπη αποθήκη ψηφιδωτών.

μωσαϊκο
«Ορφέας ως γητευτής ζώων»

Η Οικία των Ψηφιδωτών άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021. Έκτοτε έχει υποδεχθεί πάνω από 8.000 επισκέπτες. Σήμερα, σχεδόν 20 μήνες μετά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και ο Πρόεδρός του, κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, διοργανώνουν εγκαίνια για την Οικία των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στις 18:00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ψηφιδωτα
Η Οικία των Ψηφιδωτών άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 κ έκτοτε έχει υποδεχθεί πάνω από 8.000 επισκέπτες

Η Οικία των Ψηφιδωτών βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 108 και Διόσκουρων.

μουσειο
Η Οικία των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη

Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη της Σπάρτης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η μελέτη αδειοδότησης του έργου χρηματοδοτήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Η έγκριση της μελέτης και η επίβλεψη του έργου έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή τη μακρά διαδρομή, κάποια στιγμή το 2015, οι δρόμοι του κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη διασταυρώθηκαν με του ΙΣΝ και συγκεκριμένα με του Προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου, που εξ αρχής πίστεψε στο όραμά του. Mε τη δωρεά του ΙΣΝ χρηματοδοτήθηκαν η μελέτη εφαρμογής κι η κατασκευή του σύγχρονου κτιρίου που στεγάζει τα δύο ψηφιδωτά, καθώς και η προμήθεια συνοδευτικού τεχνολογικού εξοπλισμού και η ανάπτυξη πληροφοριακού και εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού για την ανάδειξή τους. Δείτε το παρακάτω βίντεο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ψηφιδωτά Σπάρτη οικία ΙΣΝ εγκαίνια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ