Τατόι, Αρχαιολογικό και ο... επαναπατρισμός του σπουδαίου Δάφνι Κόκκινου: Απολογισμός έτους από τη Λίνα Μενδώνη | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Τατόι, Αρχαιολογικό και ο... επαναπατρισμός του σπουδαίου Δάφνι Κόκκινου: Απολογισμός έτους από τη Λίνα Μενδώνη

Λίνα Μενδώνη
Απολογισμό ενός έτους στο υπουργείο Πολιτισμού έκανε η Λίνα Μενδώνη / ΑΠΕ Κώστας Τσιρώνης

Ηταν ένας απολογισμός που έκρυβε και ειδήσεις για την επόμενη μέρα αυτός που έκανε η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην κυβέρνηση.

Ηταν πρώτες μέρες του Αυγούστου όταν η Λίνα Μενδώνη, με τους δυο γενικούς γραμματείς δίπλα της, τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τον Γιώργο Διδασκάλου έκανε τις πρώτες της δηλώσεις για όσα προγραμματίζει το υπουργείο, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Σήμερα, ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζουν ήδη από χθες πολλά υπουργεία, παρουσίασε το έργο που έγινε τον τελευταίο χρόνο και σκιαγράφησε όσα έρχονται. Πολλές ειδήσεις δεν υπήρχαν, ήδη έχουν γραφτεί πολλά για τα περισσότερα από αυτά, όμως σε κάποια σχέδια, όπως το Τατόι ή Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπήρξαν κάποιες νέες δρομολογήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Δάφνις Κόκκινος με τη Λίνα Μενδώνη στο γραφείο της
Ο Δάφνις Κόκκινος με τη Λίνα Μενδώνη στο γραφείο της

Δάφνις Κόκκινος: Η επιστροφή ενός διεθνούς Ελληνα

Ισως η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε κατά τον απολογισμό ήταν ότι ο διεθνούς φήμης Δάφνις Κόκκινος, ο Ελληνας χορευτής από την πολύτεκνη οικογένεια σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης που έγινε το δεξί χέρι, ο έμπιστος συνεργάτης της Πίνα Μπάους που χόρεψε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου – και χορογράφησε – δέχθηκε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει τη διεύθυνση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Είναι η πρώτη φορά -μετά ίσως από την περίπτωση του Στηβ Βρανάκη, Υπεύθυνου Δημιουργικού της ελληνικής κυβέρνησης- που ένας διεθνής Ελληνας αποφασίζει να κάνει την αντίστροφη διαδρομή. Να αφήσει τη σιγουριά και τις δάφνες της θέσεις στο εξωτερικό – στο φημισμένο χοροθέατρο του Βούπερταλ- και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

O Δάφνις Κόκκινος με την ιέρεια του χορού Πίνα Μπάους. Ο πιο στενός συνεργάτης της, ο διεθνούς φήμης χορευτής αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ΚΣΟΤ
O Δάφνις Κόκκινος με την ιέρεια του χορού Πίνα Μπάους. Ο πιο στενός συνεργάτης της, ο διεθνούς φήμης χορευτής αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ΚΣΟΤ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με καλεί το καθήκον» είπε ο Δάφνις Κόκκινος, που σήμερα νωρίς το πρωί βρέθηκε στο υπουργείο μαζί με τον Κωνσταντίνο Ρήγο, πρόεδρο της ΚΣΟΤ και το ΔΣ για την πρώτη συνάντηση με τη Λίνα Μενδώνη και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Η Βίκυ Μαραγκοπούλου είχε υποβάλλει προ ημερών την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους. Οπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, η ΚΣΟΤ έχει σημαντική και αναβαθμισμένη αποστολή μπροστά της ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη «χημεία» που έχουν Ρήγος και Κόκκινος.

Προίκα 15 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Τατόι / Ηλίας Γεωργουλέας
Προίκα 15 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Τατόι / Ηλίας Γεωργουλέας

15 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ στο Τατόι

Στον απολογισμό της υπουργού, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου ξεχώρισε, με την είδηση ότι εξασφαλίσθηκαν ως το τέλος του 2023 από το τρέχον ΕΣΠΑ 15 εκατομμύρια ευρώ (τα περισσότερα θα χρησιμοποιηθούν για το κτίριο του ανακτόρου), ενώ από άλλο ΕΣΠΑ εξασφαλίσθηκαν επιπλέον χρήματα για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του κτήματος. Επίσης, όπως έχει ήδη γράψει το iefiemerida παραδόθηκε η έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από την KPMG στην υπουργό Πολιτισμό η οποία είναι η μόνη μαζί με τον Πρωθυπουργό που την γνωρίζει ως τώρα -αναμένεται να γίνει μεγάλη παρουσίαση την επόμενη εβδομάδα. Η μελέτη εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Επίσης εκπονούνται οι βασικές μελέτες αποκατάστασης των κτηρίων που θα έχουν παραδοθεί ως τον Μάιο του 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομοθετικές ρυθμίσεις για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με καθυστέρηση που προκλήθηκε κυρίως λόγω της πανδημίας -αφού ήταν βρετανική η εταιρεία που είχε αναλάβει τη σχετική μελέτη- παραδόθηκε η μελέτη σκοπιμότητας επέκτασης και αναβάθμισης για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του κτηρίου και η εδαφοτεχνική, με έναν μικρό αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι θα είναι έγκαιρα έτοιμες για να δοθούν στην εταιρεία που θα αναλάβει το έργο για να τηρηθούν πιστά οι προδιαγραφές του υπουργείου.

Επίσης προωθείται μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα πάνε τον Σεπτέμβριο στη Βουλή για τη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων που έχουν σχέση με το οικοδομικό τετράγωνο, δήλωσε η υπουργός. Για παράδειγμα, σε ποιο σημείο της Τοσίτσα θα γίνει υπογειοποίηση για πάρκινγκ ή άλλη χρήση. Οσον αφορά στην Εθνική Πινακοθήκη, η υπουργός είπε ότι κερδήθηκε ο χαμένος χρόνος της πανδημίας όσον αφορά την πορεία των εργασιών και παραμένει αμετακίνητη η ημερομηνία των εγκαινίων στις 25 Μαρτίου 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μητρώο Καλλιτεχνών και τα επιδόματα για καλλιτέχνες

Οσον αφορά το ΕΣΠΑ, εντάχθηκαν το τελευταίο χρόνο 70 έργα στο πρόγραμμα 2014-2020, με περίπου 70 εκατομμύρια αύξηση προϋπολογισμού, ενώ η απορροφητικότητα αυξήθηκε κατά 8%, συμπεριλαμβανομένων των νέων εντάξεων που βρίσκονται ακόμα σε μηδενικό σημείο. Από το ΤΑΠΑ τα νέα είναι ότι είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του και θα βγει σε λίγες μέρες σε διαβούλευση εξασφαλίζοντας ότι παραμένει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Γιώργος Διδασκάλου, Λίνα Μενδώνη, Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Γιώργος Διδασκάλου, Λίνα Μενδώνη, Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ καθιερώνεται κουπόνι 20 ευρώ για άνεργους νέους 18 ως 25 ετών για την αγορά βιβλίων. Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο και ευρύτερα τον τομέα οπτικοακουστικής παραγωγής. Αντίστοιχα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εξετάζεται το νέο πλαίσιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση με στόχο να στηριχθούν οι νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον Πολιτισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσον αφορά την δημιουργία του Μητρώου Καλλιτεχνών που ανακοινώθηκε εν μέσω της πανδημίας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί ο πραγματικός αριθμός των καλλιτεχνών και να εξασφαλισθούν τα δικαιώματά τους, ως τώρα έχουν εγγραφεί 6.500 άτομα. Αντίστοιχα, από τους περίπου 35.000 δικαιούχους της κατηγορίας Κ και Λ στην Εργάνη που δικαιούνται να λάβουν επίδομα λόγω κορωνοϊού, λιγότεροι από 2.000 έχουν κάνει σχετική αίτηση σύμφωνα με την υπουργό, και για αυτό δόθηκε παράταση ως τις 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ