Το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου πόλος έλξης τουριστών: Σπάνια ευρήματα με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά - iefimerida.gr

Το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου πόλος έλξης τουριστών: Σπάνια ευρήματα με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά

τουριστες στα απολιθωματα
Υποδειγματική η διαχείριση και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς στη Λέσβο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του εμβληματικού έργου του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου αλλά και κατά τις εργασίες για την αντικατάσταση των ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου στην περιοχή Ακρόχειρας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, έχει έρθει στο φως σημαντικός αριθμός απολιθωμάτων.

Τα απολιθώματα στο δάσος Σιγρίου

«Τα ευρήματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, «περιλαμβάνουν ριζικά συστήματα δένδρων, απολιθωμένους κορμούς, κλαδίσκους και φυλλοφόρους απολιθωματοφόρους ορίζοντες. Στο σύνολο τους μπορεί και πρέπει και άρα και πρόκειται να διατηρηθούν in situ, στη θέση δηλαδή όπου βρέθηκαν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζούρο «λόγω της σημασίας και της σπανιότητας των ευρημάτων αυτών, των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών των σχηματισμών που αποκαλύφθηκαν αλλά και των ιδιαίτερα αυξημένων κινδύνων φθοράς, προπάντων όμως της ανάγκης προστασίας ιδιαίτερα των πλέον ευαίσθητων θέσεων, υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου» υλοποιήθηκαν δράσεις για τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη μέσω της προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ριζικά συστήματα δένδρων, απολιθωμένους κορμούς, κλαδίσκους και φυλλοφόρους απολιθωματοφόρους ορίζοντες
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ριζικά συστήματα δένδρων, απολιθωμένους κορμούς, κλαδίσκους και φυλλοφόρους απολιθωματοφόρους ορίζοντες

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του υποέργου 1 αναβαθμίσθηκαν σημαντικά οι υποδομές στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια» του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Στόχος η προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων, η διευκόλυνση μετακίνησης των επισκεπτών στους υπαίθριους χώρους των εκθεμάτων και η ασφάλεια των επισκεπτών. Παράλληλα εκτελέστηκαν εργασίες για την κατασκευή τοιχίων - πεζόδρομων, μεταλλικών εξωτερικών περιφράξεων, υδροδότηση, ανακαίνιση τουαλετών και ξυλοκατασκευές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο του υποέργου 2 «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανάδειξης και συντήρησης των απολιθωμάτων. Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και καταγραφές διαστάσεων, θέσεων και λοιπών πληροφοριών σχετικών με τα ευρήματα και ακολούθησε εισαγωγή αυτών στη βάση δεδομένων του Μουσείου. Για την έρευνα και την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων μάλιστα το Μουσείο προμηθεύτηκε ειδικό μικροσκόπιο.

Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με το υποέργο 3 θα πραγματοποιηθεί προμήθεια οχημάτων για τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής και την διευκόλυνση κίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Απολιθωμένο Δάσος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, στα πλαίσια του υποέργου 4 «Δράσεις ευαισθητοποίησης για περιοχές NATURA 2000 με έμφαση στους υγροτόπους της Λέσβου», όπου από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν ημερίδες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία, δράσεις ορνιθοπαρατήρησης σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σχολείων αλλά και πολιτών, πολλές επισκέψεις παρατήρησης φύσης σε υγρότοπους, αλλά και πραγματοποίηση ημερίδων σε οικισμούς της Λέσβου.

Το σύνολο των παραπάνω τέθηκαν υπόψη κορυφαίων επιστημόνων από 12 χώρες που συμμετείχαν σε διεθνή συνάντηση με θέμα «Ανάδειξη γεωμνημείων προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

Δράσεις ευαισθητοποίησης για περιοχές NATURA 2000 με έμφαση στους υγροτόπους της Λέσβο
Δράσεις ευαισθητοποίησης για περιοχές NATURA 2000 με έμφαση στους υγροτόπους της Λέσβο

«Τα έργα ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που έχουν προκύψει από μεγάλα δημόσια έργα στη Δυτική Λέσβο αποτελούν υπόδειγμα καλής πρακτικής για περιοχές με πλούσια γεωλογική κληρονομιά που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO» καταλήγει ο κ. Ζούρος τονίζοντας πόσο ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση τόσο από τον μεγάλο πλούτο των απολιθωμένων ευρημάτων όσο και κυρίως από τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για την προστασία και την ανάδειξή τους, την πρόσβαση των επισκεπτών, και την απήχηση που έχουν οι δράσεις αυτές για την προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι με δηλώσεις τους χαρακτήρισαν τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ως «ένα από τα καλύτερα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο δράσεων ανάδειξης και προστασίας απολιθωματοφόρων περιοχών».

*Οι φωτογραφίες που το επισυνάπτονται είναι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λέσβος δάσος απολιθωμένο δάσος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ