Η Αλεξανδρούπολη απέκτησε το Αρχαιολογικό της Μουσείο -Το εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη - iefimerida.gr

Η Αλεξανδρούπολη απέκτησε το Αρχαιολογικό της Μουσείο -Το εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη

λινα μενδωνη
H Λινα Μενδωνη στα εγκαινια του μουσείου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Παραδίδοντας στην κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας  Εβρου και στους επισκέπτες του, ένα εμβληματικό μουσείο, τα εκθέματα του οποίου  αποδεικνύουν την ιστορική διαχρονία  της Θράκης.  

εγκαίνια
Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίφημες αρχαιότητες στο μουσείο που εγκαινίασε η Λινα Μενδωνη

Στη μόνιμη έκθεση του εκτίθενται ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική  σκαπάνη από όλη τη Θράκη και  αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Περισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα, αγγεία πήλινα, γυάλινα, χάλκινα και αργυρά, νομίσματα, γλυπτά και ταφικές στήλες, όπλα, περίτεχνα κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καλύπτουν μια μακρά περίοδο, από την 6η προχριστιανική χιλιετία, έως τον 4ο αι. μ.Χ. Την παρουσίαση των εκθεμάτων συνοδεύουν βιντεοπροβολές και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές.

Η Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της είπε: «Αποδίδομε σήμερα στην πόλη  το Αρχαιολογικό Μουσείο  Αλεξανδρούπολης, ένα εμβληματικό τοπόσημο, που θα προβάλλει και θα διδάσκει  την ιστορία και τον πολιτισμό της Περιφερειακής Ενότητας  Εβρου.

Λίνα Μενδώνη, Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά, Σταύρος Κελέτσης, Γιάννης Ζαμπούκης, Δόμνα Τερζοπούλου
Λίνα Μενδώνη, Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά, Σταύρος Κελέτσης, Γιάννης Ζαμπούκης, Δόμνα Τερζοπούλου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτική μας,  που χαράξαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από τις αρχές του 2000, ήταν κάθε  πρωτεύουσα νομού να έχει το δικό της αρχαιολογικό μουσείο: Ένα χώρο πολιτισμού, παιδείας, ψυχαγωγίας, κοινωνικής συνεύρεσης  και παράλληλα, ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την κάθε περιοχή. Η ίδρυση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε  αίτημα της τοπικής κοινωνίας από τη δεκαετία του ’70. Σήμερα μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Το κτήριο, συνολικής δόμησης 2000 τ.μ. και προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε το 2016.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, προϋπολογισμού 2.885.268 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020». Η άριστη συνεργασία μας  με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργεί έργα Πολιτισμού, που αναδεικνύουν το πολιτιστικό μας απόθεμα και προβάλλουν  την ταυτότητά μας.

Παράλληλα, δημιουργούμε πόλους έλξης, πυρήνες ανάπτυξης, ώστε τα έργα αυτά να είναι ανταποδοτικά στην τοπική, στην περιφερειακή, στην εθνική οικονομία. Αυτό το εμβληματικό Μουσείο θα επιτελέσει άριστα τον σκοπό του, όταν η τοπική κοινωνία το αγκαλιάσει, το αγαπήσει, το θεωρήσει μέρος της κοινωνικής της ζωής. Μαθαίνοντας την Ιστορία και το παρελθόν μας, οπλιζόμαστε στο παρόν, δημιουργώντας ένα ευοίωνο και συστηματικά σχεδιασμένο μέλλον».

μουσειο
Αποψη του μουσείου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και ο Σοφολογιότατος Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ