Τα έπιπλα που σχεδίασε ο Αλέκος Φασιανός -και έζησε μαζί τους- σε μια σπάνια έκθεση στην οδό Πολυδεύκους του Πειραιά [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα έπιπλα που σχεδίασε ο Αλέκος Φασιανός -και έζησε μαζί τους- σε μια σπάνια έκθεση στην οδό Πολυδεύκους του Πειραιά [εικόνες]

Αλέκος Φασιανός
Για πρώτη φορά, εκτίθενται έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα που σχεδίασε και έζησε μαζί τους ο Αλέκος Φασιανός / Paris Tavitian, Courtesy Alekos Fassianos Estate

Η φράση δημιουργική πληθωρικότητα είναι λίγη για να περιγράψει τον Αλέκο Φασιανό. Τώρα, στην Carwan Gallery στον Πειραιά θα ανακαλύψουμε τα μοναδικά έπιπλα και διακοσμητικά που δημιουργούσε για τα σπίτια του και το ατελιέ του.

Eνας χρυσός δράκος που βγήκε από το χέρι του Αλέκου Φασιανού γίνεται φωτιστικό. Mια πολυθρόνα που στεφανώνουν την πλάτη της δυο φίδια που συναντιούνται κεφάλι με κεφάλι. Καρέκλες που μοιάζουν με τουλίπες, ή που καταλήγουν σε ένα κλασικό προφίλ άνδρα σαν και αυτά που έφτιαχνε ο Φασιανός. Δυο κόκκινα πουλιά μεγαλώνουν σαν κίονες και γίνονται η βάση για ένα τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια. Ενας ανάλαφρος ψάθινος καναπές που κρύβει κεφάλια ανδρών στην κορυφή του…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενας χρυσός δράκος φωτιστικό / Γιώργος Σφακιανάκης
Ενας χρυσός δράκος φωτιστικό / Γιώργος Σφακιανάκης

Ο Αλέκος Φασιανός σχεδίασε και ζωγράφισε περισσότερα από 100 έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα στη ζωή του, τα έφτιαξε με συγκεκριμένους τεχνίτες ή μόνος και έζησε μαζί τους. Τώρα, για πρώτη φορά, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά εκτίθενται, με την επιμέλεια του Alekos Fassianos Estate στην Carwan Gallery στην οδό Πολυδεύκους του Πειραιά, από σήμερα, 24 Νοεμβρίου.

Ζητήσαμε από τη Βικτώρια Φασιανού να μας μιλήσει για αυτό τον κόσμο που δημιούργησε ο Αλέκος Φασιανός σε κάθε χώρο που έζησε, ήδη από αυτόν της παιδικής του ηλικίας, και που για πρώτη φορά θα δούμε στην αναδρομική έκθεση της Carwan. Ναι έφτιαχνε και τα δικά του παιχνίδια. Οπως έλεγε, όταν... παραθέριζαν στο Χαλάνδρι προσπαθούσε να ζωγραφίσει τα πρόβατα που έβλεπε στα χειμαδιά που ήταν εκεί που τώρα είναι η Πλατεία Κένεντι. Θυμόταν εκείνο το καλοκαίρι του Αυγούστου που στην ταράτσα του σπιτιού στο Χαλάνδρι είδε απέναντι ένα σκοτεινό δωμάτιο να ξεχωρίζει κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό και μέσα διέκρινε μια ηλικιωμένη γυναίκα με ένα μαντήλι στο κεφάλι. Τη ζωγράφισε, ήταν το πρώτο του κιαροσκούρο, ήταν επτά ετών περίπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεξιά, ο Αλέκος Φασιανός παιδί, με έναν από τους αδελφούς του / Courtesy Alekos Fassianos Estate
Δεξιά, ο Αλέκος Φασιανός παιδί, με έναν από τους αδελφούς του / Courtesy Alekos Fassianos Estate

Τα παιχνίδια που έφτιαχνε ο Φασιανός παιδί

Η ανάγκη της δημιουργίας για το Φασιανό ξεκίνησε από τη παιδική του ηλικία. Γεννημένος στη μεσοπολεμική Αθήνα, έφτιαχνε τα δικά του παιχνίδια. Σύμφωνα με δικές του μαρτυρίες και της οικογένειας του, συνέχεια ξυλοκοπούσε ή έφτιαχνε κάτι. Αργότερα, στο Παρίσι και στο στούντιο της Καλλιθέας, για να δώσει το δικό του στίγμα στα έπιπλα που υπήρχαν στο σπίτι, επιζωγράφιζε τις ντουλάπες, τα τραπεζάκια, τα κομοδίνα… Σαν καλλιτέχνης, ήθελε να επεξεργάζεται όλες τις ύλες. Σαν άνθρωπος πίστευε πως ό,τι μπορείς να αγοράσεις, μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου.

Τραπεζαρίες, πόμολα... Ζούσε μέσα στην τέχνη του

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν ξεκίνησε να κατασκευάζει την πολυκατοικία και το μουσείο στην οδό Νεοφύτου Μεταξά στην Αθήνα μαζί με τον Κυριάκο Κρόκο και ταυτόχρονα το σπίτι της οικογένειας στου Παπάγου, ασχολήθηκε εντατικά, πέραν του σχεδιασμού του χώρου και με την επιπλοποιία και το design. Είχε πλέον φτάσει στη καλλιτεχνική του ωριμότητα και είχε ενστερνιστεί τις φιλοσοφικές και αισθητικές αρχές με τις οποίες ήθελε να ζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι ξεκίνησε να σχεδιάζει έπιπλα και αντικείμενα για τον χώρο του: από τα χρηστικά όπως είναι ο καναπές, οι πολυθρόνες, η τραπεζαρία, οι καρέκλες, τα σερβίτσια και τα πιάτα μέχρι και τα διακοσμητικά όπως είναι τα κεραμικά βάζα, τα φωτιστικά και τα πόμολα στις πόρτες.  Στα υπνοδωμάτια σχεδίασε τα κρεβάτια, τα κομοδίνα... Δημιούργησε έναν χώρο που ήταν η επέκταση της προσωπικότητας και της τέχνης του γιατί έτσι ήθελε να ζει τη καθημερινότητα του, περιτριγυρισμένος από την εργασία του.

100 έπιπλα και διακοσμητικά με την υπογραφή του

Δημιούργησε πάνω από 100 αντικείμενα και με αυτά ζούσε αυτός και η οικογένεια του σε καθημερινή βάση. Ήταν κομμάτι του σπιτιού του. Για τη δημιουργία τους συνεργαζόταν όλη του τη ζωή με τους ίδιους τεχνίτες… και ας ήταν και ακριβότεροι. Είχε μυήσει και διδάξει κάποιους μάστορες στην τεχνική και την αισθητική του. Έπειτα έγιναν πιστοί του συνεργάτες και τον ακολουθούσαν σε ότι έφτιαχνε. Πολλά τα έφτιαχνε και με το χέρι μόνος του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαχαιροπίρουνα, δαχτυλίδια για πετσέτες

Όλα τα έπιπλα και αντικείμενα που δημιούργησε, δημιουργήθηκαν για τη καθημερινή ζωή. Περνούσε πολλές ώρες στο σπίτι και στο ατελιέ του. Έπαιρνε έμπνευση από το χώρο του. Κάθε γωνία είναι μια έκπληξη μιας και κάποιος μπορεί να δει ένα μωσαϊκό, ένα πόμολο, ένα φωτιστικό να ξεπροβάλει πάντα στις μορφές του Φασιανού. Είχε φτιάξει μαχαιροπίρουνα, δαχτυλίδια για πετσέτες σε σχήμα δράκου και ψαριών δηλαδή τροποποιούσε καθετί που μπορεί να έχει την δική του πινελιά.

Η έκθεση στην Carwan Gallery της Πολυδεύκους

Η πρώτη μας γνωριμία με τη Carwan Gallery έγινε στα πλαίσια του Athens Design Forum που ανοίξαμε το σπίτι για το κοινό. Το ADF διοργανώνει η Κατερίνα Παπανικολοπούλου. Έπειτα από αρκετές δημιουργικές συζητήσεις και μία βιωματική εμπειρία με τα έπιπλα, μας προσέγγισαν για αυτή τη συνεργασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έκθεση θα δείτε μια επιλογή επίπλων και αντικειμένων που αποτελούν κομμάτια του προσωπικού μας χώρου, της προσωπικής συλλογής του καλλιτέχνη και που δεν θα διατίθενται. Στόχος μας είναι επιλεγμένα κομμάτια να αναπαραχθούν σε περιορισμένα αριθμημένα και πιστοποιημένα αντίτυπα το 2023 από την Carwan Gallery σε συνεργασία με εμάς, το Alekos Fassianos Estate.

Carwan Gallery Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ