Ιταλία: Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή βρέθηκε σε υπόνομο στη Ρώμη - iefimerida.gr

Ιταλία: Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή βρέθηκε σε υπόνομο στη Ρώμη

Το άγαλμα που βρέθηκε σε υπόνομο της Ρώμης
Το άγαλμα που βρέθηκε σε υπόνομο της Ρώμης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άγαλμα σε φυσικό μέγεθος Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επισκευής αποχετεύσεων κοντά στην Αππία Οδό, τον πρώτο μεγάλο δημόσιο δρόμο της αρχαίας Ρώμης.

Η ανακάλυψη έγινε -με το πρόσωπο να αναδύεται πρώτο- καθώς μια μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν. Αμέσως επενέβη η αρχαιολόγος που επέβλεπε τις εργασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό το πρόσωπο εμφανίστηκε και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένας χαρακτήρας ντυμένος σαν τον Ηρακλή» είπε στο Reuters η Φραντσέσκα Ρομάνα Παολίλο, αρχαιολόγος στο πάρκο Appia Antica.

Το μαρμάρινο γλυπτό, που δείχνει μια μορφή σαν του Ηρακλή με το δέρμα λιονταριού και το ρόπαλο-σήμα κατατεθέν του ήρωα, ανακαλύφθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο πάρκο Σκοτ, μέρος της καταπράσινης περιοχής Appia Antica.

Αυτό εμφανίζει ρυτίδες στο μέτωπο, που είναι χαρακτηριστικές απεικονίσεις αυτοκρατόρων από τον 3ο αιώνα, εποχή βαθιάς κρίσης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον υπόνομο έχει ομοιότητα και με τον αυτοκράτορα Δέκιο της Ρώμης

Το γλυπτό έχει «καθαρή ομοιότητα» με τον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρώμη από το 249 έως το 251 μ.Χ., είπε η Παολίλο, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά σπάνιες» οι ανακαλύψεις απεικονίσεων Ρωμαίων ηγετών με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή.

Το άγαλμα, που αποτελείται από πολλά σπασμένα κομμάτια και υπέστη ζημιά κατά την τυχαία ανακάλυψή του, αυτή τη στιγμή καθαρίζεται και αποκαθίσταται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Reuters είδε το άγαλμα ενώ ήταν αποθηκευμένο σε αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή νερού, που τώρα μετατράπηκε σε αποθήκη. Μόλις επισκευαστεί, το άγαλμα αναμένεται να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

Ο Δέκιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που σκοτώθηκε σε μάχη -πολεμώντας εναντίον των Γότθων στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας- και ήταν πίσω από τον πρώτο οργανωμένο διωγμό χριστιανών.

Όσον αφορά την αρχαία Ιστορία της Ρώμης, οι τυχαίες ανακαλύψεις αρχαιολογικών θησαυρών δεν είναι ασυνήθιστες όταν σκάβονται δρόμοι ή πάρκα της πόλης.

Τον Ιανουάριο, αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση των υπολειμμάτων του ανοίγματος της Αππίας Οδού, επειδή τα υπόγεια νερά καθιστούσαν αδύνατο να σκάψουν αρκετά βαθιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ