5+1 Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, σε αρχαιολογικούς χώρους και τοπόσημα: Από την Ανδρο μέχρι τα Κουφονήσια

30ό Φεστιβάλ Ναυπλίου (10-18.07.2021)

Φεστιβάλ σε νησιά, ανά την Ελλάδα, σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, τοπόσημα, με εκλεκτούς καλεσμένους από Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα φεστιβάλ το καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και κορυφαίο γεγονός για τους ντόπιους. Πολλοί είναι εκείνοι που μας λένε, οτι με τη λήξη του κάθε Φεστιβάλ, αρχίζουν οι εργασίες για το επόμενο.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε πέντε σημαντικά φεστιβάλ για το καλοκαίρι.

Φεστιβάλ στην Ανδρο από τον Παντελή Βούλγαρη

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, 1-20 Αυγούστου 2021

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, πραγματοποιείται από την 1η έως τις 20 Αυγούστου, στο μοναδικής ομορφιάς Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας του νησιού.

Για μία ακόμα χρονιά, η Άνδρος βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ξεχωριστές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις τοπικών φορέων.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ της Άνδρου παρουσιάζει ένα εξίσου ενδιαφέρον πρόγραμμα με εκείνα των προηγούμενων ετών και υποδέχεται σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Μυρτώ Αλικάκη, o Μανώλης Δούνιας, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος,ο Γιάννης Κακλέας, ο Θέμης Καραμουρατίδης, η Μαίρη Μηνά, ο Γιάννης Μπέζος, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Άρης Σερβετάλης, ο Αιμίλιος Χειλάκης, καθώς και τα πνευστά της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε σύμπραξη με τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου, τα συγκροτήματα ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και ΣΤΙΧΟΙΜΑ, το θίασο Σκιών Αλέξανδρου Μελισσηνού. Επίσης, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εντάσσονται εκδηλώσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη θεματική.

Η διοργάνωση γίνεται και φέτος από την Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και τελεί υπό την υποστήριξη και αιγίδα του Δήμου Άνδρου. O σχεδιασμός της αφίσας θα προκύψει από το διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Α.Μ.Κ.Ε «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου» σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πανεπιστημιακής Μονάδας Σύρου. Όλα τα σχέδια των φοιτητών θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Ανοιχτού θεάτρου Χώρας Άνδρου καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Διοργανωτής ο Παντελής Βούλγαρης

Ιδρυτής του Φεστιβάλ Κορνήλιος Μιχαηλίδης

6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

14 – 31 Ιουλίου 2021, Χώρος διεξαγωγής συναυλιών: Οικία Μιχαηλίδου, Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 20.30

Σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες από το εξωτερικό και καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας συμμετέχουν από τις 14 έως και τις 31 Ιουλίου στο 6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2021.

Μετά από μήνες απουσίας καλλιτεχνικών δρώμενων, το φεστιβάλ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, παρουσιάζοντας πέντε ξεχωριστές συναυλίες.

Πέντε νύχτες ποιοτικής μουσικής που απευθύνονται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, λάτρεις κι εξερευνητές: ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Olga Peretyatko, συνοδεία του Matthias Samuil στο πιάνο, ρεσιτάλ πιάνου της περίφημης Ιαπωνο-γερμανίδαςσολίστ Alice Sara Ott, ρεσιτάλ βιολιού-πιάνου με δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές, τους Sergei Krylov (βιολί) και Evelyne Berezovsky (πιάνο),ρεσιτάλ κλαρινέτου-πιάνου με τους καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές Σπύρο Μουρίκη (κλαρινέτο) και Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), ενώ για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του φεστιβάλ, βραδιά ελληνικής μελοποιημένης ποίησης: Ένα ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα από τις μελοποιήσεις του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνευμένες από τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη σεαπαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Της επίσημης έναρξης της φετινής διοργάνωσης προηγήθηκε εισαγωγική εκπαιδευτική δράση που στόχο είχε να συνδέσει τους νέους του νησιού με την κλασική μουσική:

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών -και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων- παρουσιάστηκε στις 11 Ιουνίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουφονησίων με τη συμμετοχή του σεξτέτου χάλκινων πνευστών και κρουστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το επόμενο απόγευμα, στις 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκεσυναυλία του συνόλου με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους του νησιού.

Έπειτα από πέντε συναπτές διοργανώσεις (2016-2020), το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στη χώρα. Με χαρακτηριστική αφοσίωση και συνέπεια και παρά τις αντίξοες συνθήκες και το πλήγμα που αναπόφευκτα υπέστησαν οι πολιτιστικοί θεσμοί από την πανδημία του Covid-19, το Φεστιβάλ δεν παρέλειψε να δώσει και το 2020 δυναμικά το παρόν, παρουσιάζοντας ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη.

Τη φετινή αφίσα και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου κοσμούν εικονογραφήσεις των Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη και Δημήτρη Κερασίδη, από το graphic novel «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» [Γ. Σκαμπαρδώνης - Δ. Κερασίδης, Εκδόσεις Μικρός Ήρως (Νοέμβριος 2020)].

Σύρος, 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στο νησί της Σύρου.

Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ρεμπέτικο γεννήθηκε σε δύσκολες εποχές και φέρει μέσα του την έκφραση αυτών των δυσκολιών, με μια ιδιαίτερη αισθητική και ύφος, μαζί με τη δύναμη και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, κόντρα στις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, η λαϊκή μας μουσική παραμένει πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή από ποτέ.

Στο φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, έχει η συμμετοχή της Κύπρου που θα ανοίξει το φεστιβάλ με τον Πέτρο Κουλουμή, έναν ερμηνευτή και μουσικό με ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου, με σπουδαίες συνεργασίες και συμπράξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής», όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Δημήτρης Σέμσης (Σαλονικιού), ο Γιάννης Δραγάτσης, κ.ά.

Η χιλιοτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της, συμβάλλοντας με τρία σχήματα, τους Γιαρέμ, τα Κατσαμάκια και τις Σερσέ λα φαμ, ενώ τη δεύτερη ημέρα, συμπράττουν η Κύπρος με την Καρδίτσα με το ντουέτο των Δέσποινας Ψαθά και Βαγγέλη Πετρινιώτη. Τα τέσσερα αυτά σχήματα, αποτελούμενα από νέα παιδιά, δίνουν με την παρουσία τους στη φετινή διοργάνωση, έναν αέρα δροσιάς και αισιοδοξίας, που τόσο χρειαζόμαστε.

Την αυλαία θα ρίξουν ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Νιάρχος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του είδους, και η Σεμέλη Παπαβασιλείου με το σχήμα τους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια γνήσια λαϊκή βραδιά στον Ταρσανά της Σύρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η διάλεξη- σεμινάριο με θέμα «Δρόμος-Ήχος- Μακάμ στο Ρεμπέτικο, σχέσεις και διαφορές», από τον Κυριάκο Γκουβέντα, με ζωντανή παρουσίαση παραδειγμάτων από τραγούδια του ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Kalifa Koné & Pasquale Mirra, στο Φεστιβάλ Χίου

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

e V o l u t i o n, 1- 13 Αυγούστου, Χίος & Οινούσσες

Ήχοι από όλο τον κόσμο στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου!
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει, για 5η συνεχή χρονιά, από 1 έως 13 Αυγούστου στη Χίο και το γειτονικό νησί των Οινουσσών και μέσα από το πολυσσυλεκτικο του πρόγραμμά θα ταξιδέψουμε στις μουσικές του κόσμου!

Από τη συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής της Κατερίνας Παπαδοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την παραδοσιακή μουσική από το Μάλι και την Κεντρο-Δυτική Αφρική των Kalifa Koné & Pasquale Mirra και από το διεθνές πρότζεκτ Outernational, όπου το μπαρόκ και η μουσική από την Περσία παντρεύονται με παραδοσιακά ελληνικά όργανα και live electronics μέχρι τον πρωτοπόρο στο είδος του βιρτουόζο της τζαζ άταστης κιθάρας, Cenk Erdogan. Μέσα σε όλα αυτά, κάνουμε στάση για μία ηχητική παρέμβαση στη εικαστική έκθεση του οργανισμού ΔΗΩ με τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη Paulo Nimer Pjota.

30ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Και από τα νησιά στο 30ο Φεστιβάλ Ναυπλίου (10-18.07.2021)

Διπλή η επέτειος για το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, που ιδρύθηκε πριν τρεις δεκαετίες από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, τον Δήμο Ναυπλίου και την εταιρεία παραγωγής Φόρμιγξ. Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του συμπίπτουν με τους εορτασμούς για τους δύο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας στη φετινή διοργάνωση ξεχωριστό χαρακτήρα. Τοποθετημένο πάντα σε μια πόλη με εξαιρετικό πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, κοντά στην Αθήνα αλλά και την Επίδαυρο, γεμάτη αναπτυξιακές δυνατότητες.

Το Φεστιβάλ παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι, ενώ έχει βραβευθεί και ως η καλύτερη εγχώρια διοργάνωση από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Όχι τυχαία, αφού στους ατμοσφαιρικούς χώρους του, που απλώνονται σε εμβληματικά σημεία της πόλης, έχουν φιλοξενηθεί ορισμένα από τα πιο σπουδαία ονόματα του διεθνούς ρεπερτορίου, αλλά και πλήθος σημαντικών Ελλήνων σολίστ και Ορχηστρών. Από την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια και τον Νέλσον Φρέιρε μέχρι τον Λεωνίδα Καβάκο και τον Δημήτρη Σγούρο, το Φεστιβάλ έχει προσφέρει βραδιές που δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη του που ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της πόλης του Ναυπλίου αλλά και της χώρας.

Στο φετινό πρόγραμμα, ξεχωρίζει η συναυλία στο επιβλητικό Παλαμήδι με το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ, που θα παρουσιάσει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου. Μεταξύ των highlights και η εκδήλωση που συνδέει τη μόδα με τη μουσική. Με διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές να ερμηνεύουν συνθέσεις του 19ου αιώνα, την ίδια στιγμή που το ατελιέ Laskaris Couture παρουσιάζει την εμπνευσμένη από το 1821, συλλογή του. Ακόμη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι υποβλητικοί χώροι (Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Γεώργιος, Φουγάρο, Πινακοθήκη Ναυπλίου) θα φιλοξενήσουν σύνολα μουσικής δωματίου.

Στον ιδιαίτερο χώρο της Ευαγγελίστριας - σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - παρουσιάζεται δραματοποιημένη εκδοχή ιστορικού μυθιστορήματος, αφιερωμένη στη Μαντώ Μαυρογένους. Από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αλλά και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρου. Στιγμιότυπα ενός Φεστιβάλ που ωριμάζει αλλά παραμένει γεμάτο φρέσκες ιδέες. Μιας γενναιόδωρης διοργάνωσης που θεμελιώθηκε πάνω στην αγάπη του εμπνευστή της, διεθνώς καταξιωμένου πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, ο οποίος, από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, την οδηγεί σε νέες κορυφές. Σε πολιτιστικές διεξόδους που μειώνουν τις αποστάσεις, ανοίγοντας έναν ενδιαφέροντα καλλιτεχνικό διάλογο που μάς αφορά όλους.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Καλλιτεχνικός διευθυντής ο Γιάννης Βακαρέλης

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι μηνες αφιερωμένοι στον Διονυσίο Σολωμο

64ο Φεστιβάλ Φιλίππων έως 5 Σεπτεμβρίου

Φέτος, το Φεστιβάλ Φιλίππων έχει σύνθημα. Έχει για σύνθημά του τη λέξη «Σολωμός». Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι του Διονυσίου Σολωμού.

Γιορτάζουμε τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «διαβάζοντας» ολόκληρο το έργο του Εθνικού μας Ποιητή, προσκαλώντας Έλληνες και ξένους μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του, πάνω σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας.

Θα τρέξουμε στα γνωστά στέκια, που τόσο επιτυχημένα μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ – και με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε να αξιοποιούνται και από άλλους θεσμούς της πόλης, και αυτό είναι μεγάλο κέρδος - αλλά θα προτείνουμε και νέους, απρόβλεπτους χώρους, που το Φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.

Με τη σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο (Universita degli Studi di Palermo) θα γίνουν αναγνώσεις του έργου του Σολωμού από τις καθηγήτριες Κατερίνα Τικτοπούλου και Maria Rosa Caracausi, σε συνεργασία με σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ηθοποιούς, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα τρία στάδια επεξεργασίας της «Γυναίκας της Ζάκυθος» από τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Δημήτρη Ναζίρη υπό την καθοδήγηση της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Στις αναγνώσεις αυτές θα προστεθούν οι ομιλίες των συγγραφέων και μελετητών του Σολωμού, Παντελή Μπουκάλα και Διονύση Καψάλη.

Οι θεατρικές ομάδες της Γεωργίας Μαυραγάνη, της Έλενας Μαυρίδου και της Αμερικανίδας Laura Tesman, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον Διάλογο, τον Λάμπρο και τον Ύμνο στην Ελευθερία μεταφρασμένο στα αγγλικά όπου συνοδευτικά, σε μορφή ντοκιμαντέρ, Ελληνοαμερικανοί μετανάστες απαγγέλλουν και τραγουδούν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Οι συγγραφείς Άκης Δήμου, Γλυκερία Μπασδέκη και Χάρης Μιχαλόπουλος, μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ, γράφουν τρεις θεατρικούς μονολόγους (με θέμα τον Σολωμό) για να παρουσιαστούν από τους ηθοποιούς Δέσποινα Παπάζογλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Άρη Νινίκα και τον μικρό Φώτιο Ευαγγελίδη, ενώ ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος σχεδίασε ψηφιακά, ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων, το πορτραίτο του Διονυσίου Σολωμού ως την κεντρική αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, η θεατρική ομάδα Κουίντα (Παύλος Σταυρόπουλος και Ναταλία-Άννα Βασιλέκα) παρουσιάζουν τον Κρητικό, ο ποιητής και performer Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος συνομιλεί με τον Πόρφυρα, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης «ξαναδιαβάζει» - με δικές του μελωδίες - ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού σε μια συναυλία με τίτλο Διονύσιος Σολωμός –Ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα, η ερμηνεύτρια Νιόβη Κλαυδιανού με τον συνθέτη Σπύρο Σουλαδάκη, ετοιμάζουν μια μουσική παράσταση σε ποίηση του Σολωμού και η ομάδα χορού «Πρόσχημα» της Μαρίας Κολιοπούλου δημιουργεί μια παράσταση για ζητήματα ταυτότητας και ελευθερίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ