Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη: Στην ατζέντα η Συνταγματική Αναθεώρηση και το σχέδιο με ορίζοντα το 2030 - iefimerida.gr

Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη: Στην ατζέντα η Συνταγματική Αναθεώρηση και το σχέδιο με ορίζοντα το 2030

Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία INTIME
ΠΕΝΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ
ΠΕΝΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

Στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής επικεντρώνεται το Μέγαρο Μαξίμου θέτοντας στην προμετωπίδα του κυβερνητικού σχεδιασμού τη Συνταγματική Αναθεώρηση.  

Η κυβέρνηση μέσω της έναρξης της συζήτησης για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας επιδιώκει «θεσμική επανεκκίνηση» έπειτα από ένα 20ήμερο οξείας πόλωσης εξαιτίας της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, της παραίτησης του Μακάριου Λαζαρίδη και της συζήτησης για το Κράτος Δικαίου στην Ολομέλεια της Βουλής, που άφησαν πληγές στο κυβερνητικό αφήγημα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στη σημερινή τακτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις αναγκαίες θεσμικές τομές, ενώ το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο του αυριανού προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ναύπλιο, την πόλη όπου λειτούργησε το πρώτο Κοινοβούλιο των Ελλήνων.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η αναθεώρηση Συντάγματος και νέα νομοσχέδια

Αντίστοιχα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης πέραν από το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος στο τραπέζι θα βρεθούν τα επόμενα νομοσχέδια των Υπουργείων, με το Μαξίμου να επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα ότι οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της έργου συνθέτουν την ατζέντα τρίτης τετραετίας, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να τονίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση παρότι βρίσκεται στον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης διαθέτει σχέδιο με ορίζοντα το 2030, την στιγμή που, όπως σχολιάζουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ατζέντα ούτε πρώτης τετραετίας. 

Η έναρξη του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση λειτουργεί σε αυτή τη φάση ως διέξοδος από μια δύσκολη συνθήκη και επαναφέρει την μπάλα στο θεσμικό γήπεδο, που αξιολογείται από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ως προνομιακό, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως το restart που έχει ανάγκη η κυβέρνηση στον απόηχο των δικογραφιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και της υπόθεσης του Μακάριου Λαζαρίδη που επέφεραν πολιτική ζημιά και ενίσχυσαν το κλίμα δυσπιστίας της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Στη δημοσκοπική μέτρηση της GPO που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Παραπολιτικά το κυβερνών κόμμα κατέγραψε απώλειες της τάξεως των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι τελευταίες υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημόσια συζήτηση αφήνουν έντονο αποτύπωμα στην αξιολόγηση της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη, όπου κυριαρχεί η εντύπωση για αύξηση των φαινομένων διαφθοράς και αποδυνάμωσης των θεσμών. 

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός Μαΐου αφορά σε έναν πυρήνα 25 τουλάχιστον άρθρων και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το Άρθρο 16, την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την προσιτή στέγη, την προσθήκη στο Σύνταγμα αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά αλλαγές στο άρθρο 86 και το άρθρο 90 για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, στη δημόσια συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν οι προτάσεις της ΝΔ, με εφαρμογή μετά το 2030, για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, όπου στο επίκεντρο θα τεθούν το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σταυρού προτίμησης, αλλά και αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας.  

Η «Ατζέντα 2030»

Πρόκειται για την «Ατζέντα 2030», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του,  η οποία αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας, εστιάζοντας σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ψηφιοποίηση και οικονομική ανάπτυξη με ορίζοντα την τρίτη τετραετία, όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τονίζοντας πως το όραμα αυτό συνδέεται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και την ενίσχυση της θέσης της χώρας διεθνώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πνεύμα της συνέχισης των μεταρρυθμιστικών πολιτικών με ουσιαστικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας εντάσσεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να συνενώσει στο Υπουργείο Παιδείας θέματα έρευνας και καινοτομίας, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο υπουργείο με «τριπλό» χαρτοφυλάκιο την έρευνα, την καινοτοµία και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, και σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο δεν περιορίζεται σε μια διοικητική αναδιάρθρωση, αλλά μια συνολική αλλαγή φιλοσοφίας που στοχεύει να συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή γνώσης, την τεχνολογία και τελικά την ίδια την οικονομία. Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας  στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το πόρισμα της επιτροπής βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους σε έναν τομέα που θεωρείται κομβικός για το μέλλον της χώρας.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαξίμου Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ