ΥΠΕΞ για μετανάστες στον Έβρο: Απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει, ενδεχομένως, συνοριακό ζήτημα - iefimerida.gr

ΥΠΕΞ για μετανάστες στον Έβρο: Απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει, ενδεχομένως, συνοριακό ζήτημα

Το Υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με τους μετανάστες στον Έβρο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μηταράκης: «Οι Τούρκοι πότιζαν και τάιζαν τους μετανάστες»

Τα περί εγκλωβισμού των μεταναστών σε νησίδα του Έβρου αμφισβήτησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Πήγα στις ελληνικές όχθες, 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των οποίων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς κάποιος μπορεί να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;», διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».

«Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο», διαβεβαίωσε.

«Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Έβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα πάλι καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες», διευκρίνισε ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επειδή υπάρχει ο φράκτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του ποταμού, για να έρθει η Ελλάδα έξω από τον φράκτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Όπως ανέφερε, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τουρκικές πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές σε δομή, μετά τους έβαλαν στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διάφορα σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος.

«Πάλι κατά δήλωσή τους», είπε ο κ. Μηταράκης, «οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά δυνητικά σημεία εισόδου, και ανάμεσα στις τρεις προσπάθειες, τους ξαναπαίρνανε σε δομές φιλοξενίας, τους ταΐζανε, τους ποτίζανε, γέμιζαν τα κινητά τους, και τους ξαναέστελναν με τη βία, όπως λένε οι 38 μετανάστες, για να ξαναπροσπαθήσουν να μπουν στην Ελλάδα».

Για το πεντάχρονο, για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι έχασε τη ζωή του, δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό, να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας, που ο ανθρωπισμός επιβάλλει», επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω ήδη ζητήσει 30 Αυγούστου ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό», τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς κυριαρχίας νησίδας του Έβρου

Την ίδια στιγμή, διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας «όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες» ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Συγκεκριμένα, οι τομεάρχες Εξωτερικών, 'Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής 'Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες».

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν στα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

-Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο, και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;

-Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ' αυτής;».

Το tweet Τσίπρα και η απάντηση της κυβέρνησης

Χθες, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι κυβερνά με ψέματα και παρακολουθήσεις, αναφερόμενος στο περιστατικό με τους μετανάστες στον Έβρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους ''καταραμένους του Έβρου'', που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του. Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα ''παρακολουθήσουν''. Και σήμερα ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Έχουν ακόμη και οι λέξεις χάσει το νόημά τους», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποιεί μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας, αδιαφορώντας για την αλήθεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020», κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

Θεοδωρικάκος: Αν ο Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα, όπως επί των ημερών του, ας το πει ευθέως

Απάντηση στις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έδωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, δεν δεχόμαστε. Μέσα στη μικροκομματική τύφλωση του χώρου του, ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους. Αντίθετα, υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Έλληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Έβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού, και γι' αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία. Όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους Νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και, καταλήγοντας, τόνισε: «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα, χωρίς έλεγχο, οποιοσδήποτε, όπως επί των ημερών του, ας το πει ευθέως. Τον παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολίαζαν σήμερα τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας και την απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε φερέφωνο των δουλεμπόρων και της Τουρκίας και επισημαίνοντας ότι η αναφορά τού Τάκη Θεοδωρικάκου στον Αλέξη Τσίπρα πόνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε εκ νέου σήμερα στο στόχαστρο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σημείωναν ακόμη ότι, μέσα στην απόγνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει την αλήθεια και την πραγματικότητα ακροδεξιά πολιτική και μετατρέπεται σε φερέφωνο δουλεμπόρων και του καθεστώτος της γειτονικής χώρας, αναπαράγοντας ψέματα και συκοφαντίες σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς, τους πιάνει πανικός όταν κάποιος τους θυμίζει τη Μόρια και την Ειδομένη.

Οι ίδιοι οι μετανάστες δηλώνουν ότι τους έστειλαν με τη βία οι Τούρκοι στην Ελλάδα, ότι το πεντάχρονο παιδάκι πέθανε μέσα στην Τουρκία και ότι όταν μπήκαν στην Ελλάδα και τους εντόπισε η Ελληνική Αστυνομία τούς φέρθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Ο φόβος για τις εκλογές και το αντιπολιτευτικό τους αδιέξοδο τους οδηγεί σε πανικό, κατέληγαν οι κύκλοι του υπουργείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Τούρκοι μάς ώθησαν στην Ελλάδα»

«Οι Τούρκοι μάς ώθησαν στην Ελλάδα» αποκάλυψε, εν τω μεταξύ, μία μετανάστρια εκ των 38 που βρέθηκαν σε νησίδα στον Έβρο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, το φως της δημοσιότητας βλέπει η μαρτυρία μίας γυναίκας από τους 38 συνολικά μετανάστες οι οποίοι είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο εντός τουρκικής επικράτειας και βρίσκονται τώρα επί ελληνικού εδάφους.

Η γυναίκα αποκαλύπτει τη συμπεριφορά των Τούρκων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ομάδα αυτή των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στη χώρα μας.

Οπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των 38 μεταναστών, αποκάλυψε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο, διαχωρίζοντάς τους μάλιστα, «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα».

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι, που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μάς έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ