Τζανακόπουλος: Τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να υποβαθμίσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να υποβαθμίσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να υποβαθμίσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Αντιθέτως πρόκειται για ένα ζήτημα δημοκρατίας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μάλιστα, μίλησε για ζήτημα το οποίο κινητοποιεί αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας και θα εκφραστεί στον πολιτικό συσχετισμό των επόμενων εκλογών.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ και κατέθεσε την πρόταση να πάρει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής ώστε να καταθέσει το σύνολο των τηλεφώνων των βουλευτών στην ΑΔΑΕ για να γίνει έλεγχος αν παρακολουθείται ή αν παρακολουθήθηκε στο παρελθόν κάποιος άλλος πολιτικός, όπως έχει επισημανθεί από δημοσιεύματα του έγκυρου ελληνικού τύπου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα Πειραιά ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Δεκάδες συνταγματολόγοι θεωρούν ότι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός θα ήταν μέσω της παραίτησής του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Σχολιάζοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για να υπάρξει ακρόαση των διοικητών της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και επί πρωθυπουργίας Τσίπρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δήλωσε: «Τίποτα δεν πρόκειται να προκύψει για την περίοδο 2015 - 2019. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε».

Στη συνέχεια επαναδιατύπωσε το ερώτημα: «Ποιοι ήταν οι εθνικοί λόγοι για τους οποίους παρακολουθήθηκε ο τότε υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκης και ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφαλείας για τους οποίους παρακολουθήθηκε ο κ. Κουκάκης. Δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφαλείας παρά μόνο η εξουσιαστική βουλιμία του κ. Μητσοτάκη που ήθελε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους για να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει τις δικές του πολιτικές κινήσεις».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι ποινικό αδίκημα όταν δεν υφίσταται λόγος εθνικής ασφάλειας. Το να ενημερώνεται με αυτόν τον παρακρατικό τρόπο για προθέσεις, σχεδιασμούς, εξελίξεις και ο ίδιος να λαμβάνει τα πολιτικά του μέτρα είναι μια πράξη ποινικώς κολάσιμη και αυτό δεν θα σταματήσουμε να το αναδεικνύουμε. Προσπάθησε πράγματι να ελέγξει τις εξελίξεις σε ένα αντίπαλο κόμμα, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή»

Σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης να καταστρέψει υλικό από το αρχείο των παρακολουθήσεων ανέφερε ότι «υπήρξε ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών σύμφωνα με το οποίο ήδη καταστρέφεται υλικό στο παρακρατικό κέντρο που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εκεί και εξήγησαν ότι αυτά επίσης συνιστούν παράνομες πράξεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση»

Ο Βουλευτής διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί για προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση το σύνολο των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Η πολιτική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνειδητοποιεί πλέον ότι Μητσοτάκης είναι απολύτως επικίνδυνος, όχι απλώς για την οικονομία, αλλά και για τη Δημοκρατία, και αυτό δημιουργεί έδαφος και προϋποθέσεις για να υπάρξουν συγκλίσεις μετά τις εκλογές και να διαμορφωθεί ακριβώς από την πρώτη κάλπη μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση. Ωστόσο η κρίσιμη μεταβλητή είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια πολιτική εξέλιξη στη χώρα».

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε: «Δημιούργησε στην κυριολεξία ένα θεσμικό τέρας ο πρωθυπουργός, το λεγόμενο επιτελικό κράτος συγκεντρώνοντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων, αφαιρώντας βασικές δυνατότητες του υπουργικού συμβουλίου να χαράξει την πολιτική της χώρας, δημιουργώντας ένα ακραία συγκεντρωτικό σύστημα άσκησης της εξουσίας και σήμερα βρίσκεται ενώπιον ακριβώς των πολιτικών ευθυνών. Τώρα επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δήθεν προχωρεί σε μια πιο ανοικτή μορφή διακυβέρνησης. Όταν βλέπει κάποιος ότι βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, σε αποδρομή, θα κάνει ό,τι μπορεί για να γαντζωθεί στην εξουσία, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για την επανεκλογή του. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα με τις καταστροφές υλικού είναι χαρακτηριστικά αυτής της σκλήρυνσης του προσώπου και της στάσης του μητσοτακικού καθεστώτος».

Για τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ

Σχετικά με τις αντιδράσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του αντιπροέδρου της Βουλής Ν. Κακλαμάνη δήλωσε ότι «υπάρχουν πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία έπαιξαν ρόλο τα προηγούμενα χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν έχουν προσεγγίσει το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που μιλούν για την απόλυτη και προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα συγκεντρωτικό κράτος κι έχουν ασκήσει δριμεία κριτική σε σχέση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ψέματα, με υπεκφυγές την πραγματικότητα. Όλα αυτά δεν συνιστούν μια σοβαρή πολιτική γραμμή».

Και συνέχισε: «Καταλαβαίνω ότι τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να υποβαθμίσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων, να πουν ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί κανέναν. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, μιλάμε για ένα ζήτημα δημοκρατίας, το οποίο κινητοποιεί αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Και αυτό νομίζω ότι θα εκφραστεί στον πολιτικό συσχετισμό των επόμενων εκλογών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε ασφυξία τα νοικοκυριά»

Εξάλλου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά και οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα βρίσκονται στην κυριολεξία σε καθεστώς ασφυξίας. Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει είναι να επιδοτεί στην πραγματικότητα την αισχροκέρδεια τεσσάρων πέντε μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επιδόματα τα οποία δίνει στον κόσμο πηγαίνουν κατευθείαν στις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι τιμές παραμένουν υψηλότατες και χρησιμοποιούνται χρήματα από τον προϋπολογισμό, τα οποία καταλήγουν τελικά στις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων στην πραγματικότητα επιδοτούν την αισχροκέρδεια αυτών των τεσσάρων επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, παίρνει μέτρα τα οποία συντηρούν μια κατάσταση εκρηκτική και ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικών που στην πραγματικότητα επιτείνουν το πρόβλημα της ακρίβειας στη χώρα».

Και κατέληξε: «Είτε μιλάμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, είτε μιλάμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, είτε μιλάμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση πραγματικά αδιέξοδη για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία, τη δημοκρατία, το κράτος, τους θεσμούς, το κοινοβούλιο και είναι καιρός να προκηρυχθούν εκλογές και να δώσει τη λύση ο ελληνικός λαός διαμορφώνοντας όρους και προϋποθέσεις για μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ