Εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι» στο Πειθαρχικό, Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη θα επιβάλλουν την τάξη στο κόμμα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι» στο Πειθαρχικό, Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη θα επιβάλλουν την τάξη στο κόμμα

Τσίπρας και Τσακαλώτος κάθονται στα έδρανα της Βουλής
Ηρέμησαν τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας πήρε πίσω την απόφαση για πειθαρχικό όργανο για τις δηλώσεις Τσακαλώτου / Φωτογραφία: Intime, ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετά τη φουρτούνα, η νηνεμία στην Κουμουνδούρου. Ή τουλάχιστον η προσπάθεια να βρεθεί τρόπος το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε ένα ήρεμο λιμάνι, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και να μπορέσει να επιτελέσει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμενόταν θυελλώδης, κύλησε, όμως, σε ήρεμο κλίμα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η εισηγητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία Δημήτρης Τζανακόπουλος και Όλγα Γεροβασίλη, ως Γραμματείς του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναλαμβάνουν να διαφυλάττουν την πολιτική γραμμή και να καλούν σε εξηγήσεις όσους παρεκκλίνουν από τις συλλογικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω την αρχική εισήγηση για σύσταση τετραμελούς πειθαρχικού οργάνου, πριν προλάβουν να εκφραστούν οι αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι ο επόμενος που θα παρεκκλίνει από την κομματική γραμμή θα κληθεί αμέσως για εξηγήσεις και αναλόγως θα αντιμετωπιστεί. Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη θα εισηγούνται και αναλόγως της περίπτωσης θα λαμβάνονται αποφάσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τον τελευταίο λόγο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι δύο Γραμματείς έχουν ούτως ή άλλως αυτή την αρμοδιότητα. Άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν, η Όλγα Γεροβασίλη είχε καλέσει σε εξηγήσεις την Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ παλιότερα ο Νίκος Βούτσης ως Γραμματέας της ΚΟ είχε καλέσει αντιστοίχως την τότε βουλευτή Ραχήλ Μάκρη για σειρά παρεμβάσεων της. Επιπλέον, ως Γραμματέας του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Άνθιμο. Όπως, όμως, εξηγούν στο iefimerida.gr στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος, η διαφορά έγκειται στη δυνατότητα εισήγησης, πλέον, συγκεκριμένων κυρώσεων, κάτι που δεν προβλεπόταν στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάλογος Τσίπρα - Τσακαλώτου

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε την τελευταία εβδομάδα με τη διαφοροποίηση Τσακαλώτου αλλά και την πρωτοφανή παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη, με την οποία χαρακτήριζε «άπατρι και διεθνιστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ το ζήτημα του Ευκλείδη ισοβαρές με αυτό της Τζάκρη. Πιστεύω, όμως, Ευκλείδη ότι έπραξες λάθος με τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας σου. Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να τίθενται στα συλλογικά όργανα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ήπιους, πάντως, τόνους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε το λάθος «timing», όπως είπε, της παρέμβασής του, τονίζοντας, παράλληλα, ότι πριν προλάβουν να το «εργαλειοποιήσουν τα κέντρα της ΝΔ, κάποιοι εντός κόμματος πρόλαβαν να το δημοσιοποιήσουν και να εκφράσουν τη δυσφορία τους», δείχνοντας, προφανώς τον Παύλο Πολάκη.

Μπήκαν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη συζήτηση σημειώνεται η παρέμβαση στελεχών των 53+, οι οποίοι έθεσαν ξανά το ζήτημα της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων ορισμένων βουλευτών που αρνούνται να καταβάλουν το συμφωνημένο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης στο ταμείο του κόμματος. Στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπήρξε ο αντίλογος περί δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και δυσχερειών ορισμένων βουλευτών, με το ζήτημα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, έγινε και οργανωτική συζήτηση με στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας να επαναφέρουν το ζήτημα της ποσόστωσης της συμμετοχής των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στα όργανα. Αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε απόφαση στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για ποσόστωση 20%, χθες επανήλθε η πρόταση για αυξημένη συμμετοχή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η επαναφορά του ζητήματος προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων μελών του σώματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει και να προτείνει να συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση η συζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι διαφορές ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υφίστανται, όμως στην παρούσα φάση επιλέχθηκε η «ανακωχή», καθώς άπαντες συνειδητοποιούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει την πολυτέλεια της διαιώνισης μιας εσωκομματικής εσωστρέφειας. Άλλωστε, αυτό υπογραμμίστηκε στις παρεμβάσεις αρκετών στελεχών ως ένας από τους λόγους που ενώ δημοσκοπικά καταγράφεται κυβερνητική φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και ποσοτικά.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Η εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ασχολήθηκε και με την πολιτική συγκυρία. Στην απόφαση δέκα σημείων που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες» «για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης που πριν βγει ο Σεπτέμβριος έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στα όρια της».

Παράλληλα, σημειώνεται, ότι «ενώ η κοινωνία έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την προεξοφλημένη από τους επιστήμονες δεύτερη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι απλώς αδράνησε, αλλά με τις παρεμβάσεις και τις επιλογές της έκανε τα πράγματα χειρότερα. Στον τομέα της υγείας δεν προετοίμασε το ΕΣΥ για τις αυξημένες ανάγκες, δεν αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ, δεν προσέλαβε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και στρατηγική μειώνοντας κάθε μέρα που περνά την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας», ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «η επίσκεψη Πομπέο εντείνει παρά αμβλύνει την εκτίμηση μας ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το δόγμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αντικαθιστώντας το με το δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου» και δεν φαίνεται να διασφαλίζει ουσιαστική στήριξη απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ