Τσίπρας: «Θα στηρίξουμε ομόφωνα τη Σακελλαροπούλου, χωρίς ναι μεν αλλά» - iefimerida.gr

Τσίπρας: «Θα στηρίξουμε ομόφωνα τη Σακελλαροπούλου, χωρίς ναι μεν αλλά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας -Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θέμα της ψηφοφορίας αύριο για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αλλά και η μεθαυριανή ψηφοφορία της νομοθεσίας για την κατάργηση της απλής αναλογικής, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στην ΚΟ του κόμματος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καθαρή θέση χωρίς ναι μεν αλλά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου και θα στηρίξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «πετύχει στα καθήκοντά της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί εμείς δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιγνίδια και επικοινωνιακές φούσκες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, επισήμανε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση» ότι η επιλογή της κυβέρνησης για ένα πρόσωπο με «προοδευτικό στίγμα» δεν υποκρύπτει «διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

Τσίπρας: Ο νέος εκλογικός νόμος κλέβει έδρες από όλα τα κόμματα

Αναφερόμενος, επίσης στη μεθαυριανή ψηφοφορία επί της κατάργησης της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για έναν «εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ' αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις», οι οποίες ήταν αυτές «που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση». «Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή κριτική για την εξωτερική πολιτική

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας στράφηκε στις εξελίξεις εκτός των συνόρων, σημειώνοντας ότι «ακόμη και έξω -εκεί που συνήθως ταίριαζε το ρητό για όποιον ήθελε να παραβλέψει τα εσωτερικά προβλήματα: έξω πάμε καλά- εκεί είναι που δεν πάμε καλά». Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για «εθνική ζημιά», αφού, όπως είπε, «αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα -όχι για τον πρωθυπουργό- συμπεριφοράς» και «σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα μας».

Επιπλέον, εξέφρασε «ανησυχία» για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Σουλεϊμανί, ενώ επισήμανε ότι «σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βελτιώσει την διεθνή θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι στην προηγούμενη Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών, όπως και ότι επαναπροσκλήθηε στη διάσκεψη για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της, αλλά την ίδια. Τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα που από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζονται βάναυσα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας τη «στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου» που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, που «την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι' αυτή, χωρίς αυτή». «Παραδώσαμε λοιπόν τον Ιούλη μια χώρα νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, υπολογίσιμο και όχι προβλέψιμο εταίρο» είπε και αναρωτήθηκε «πού είμαστε και πού πηγαίνουμε σήμερα».

«Η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα» επισήμανε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι αυτά βοηθάνε μόνο στο «εσωτερικό». «Σε βοηθάνε να κερδίσεις ψήφους εξαπατώντας φερ' ειπείν τον ελληνικό λαό, τους πολίτες με ευαισθησίες σε σχέση με το μείζον ζήτημα του περασμένου χρόνου που αφορούσε στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε, τονίζοντας ότι «έξω δεν έχεις καμία αξιοπιστία όταν σε βλέπουν προεκλογικά να ξεσηκώνεις τον κόσμο εναντίον της λύσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μια λύση που ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας σου και μόλις εκλέγεσαι να κάνεις πως δε κατάλαβες και να δηλώνεις προβλέψιμος».

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε επίσης κριτική και στην απειλή βέτο της κυβέρνησης προς την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής για τις αποφάσεις του Βερολίνου, που, όπως είπε, «έπρεπε να'ναι εκεί και δεν ήταν». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτήθηκε εάν η στρατηγική αυτή είναι «σωστή», καθώς, όχι μόνο η χώρα δεν είναι παρούσα, αλλά φτάνει στο σημείο να «απειλεί» την ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είναι η «άμυνά» μας και το «ισχυρό μας οπλοστάσιο διπλωματικά» γιατί «φοβόμαστε ότι θα μας κρεμάσει».

«Αντί λοιπόν να οχυρωθεί η κυβέρνηση πίσω από κοινοτικές αποφάσεις και να επεκτείνει τις θετικές αποφάσεις που είχαν ήδη παρθεί στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, όταν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διεκδικήσαμε και κερδίσαμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αντί λοιπόν να δημιουργήσει συμμαχίες με τους εταίρους σε επίπεδο ΕΕ και να ενισχύσει αυτήν τη στρατηγική και αυτά τα κεκτημένα να τα επεκτείνουμε νότια της Κρήτης, στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, βλέπουμε μια κυβέρνηση που απειλεί την ΕΕ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «πέρα και πάνω απ' όλα, για όλους μας, αυτό που προέχει σήμερα και αυτό που πρέπει να προέχει, είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα της χώρας» και εκφράζοντας «ανησυχία» για «όσα κάνει και κυρίως για όσα δε κάνει η κυβέρνηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση επιδεινώνει την κατάσταση της μεσαίας τάξης

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα οικονομικά και στην «επιδείνωση» της κατάστασης στη μεσαία τάξη. «Μέχρι στιγμής», είπε, «δεν βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν βλέπουμε, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισο για ελεύθερους επαγγελματίες». «Αντιθέτως», συνέχισε, «βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μάλιστα με διαδικασίες 'fast track', ενώ επιβεβαιώνεται ο χειρότερος εφιάλτης, ότι πηγαίνουμε προς την εργασιακή ζούγκλα».

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ότι ήταν «απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι» απέναντι σε ένα «κρίσιμο θέμα που γνώριζαν πόσο οξυμένο είναι και θα έπρεπε να έχουν σχέδιο». «Το να αναγνωρίσει κανείς το προφανές, ότι δεν έπρεπε να διαλυθεί το υπουργείο είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε εγκληματική η υποταγή του μεταναστευτικού σε μικροπολιτικές βλέψεις και επιδιώξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ