Eξελίξεις: Ο Τσίπρας βλέπει πρόωρες εκλογές, με απλή αναλογική και «προοδευτική συγκυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία:EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μετά την εκδήλωση στη Νίκαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχική του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αναφέρθηκε στα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει σε διπλές κάλπες προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» και τόνισε ότι η «απλή αναλογική ήρθε για να μείνει». «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι και προεξοφλούν διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί. Όπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι κι εδώ οι εκλογές αυτές, για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας αναφορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» το παράδειγμα της Πορτογαλίας (κυβέρνηση Σοσιαλιστών με ανοχή Μπλόκου Αριστεράς και Κομμουνιστικού Κόμματος) αλλά και της Ισπανίας (προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνησης Σοσιαλιστών - Ποδέμος) και έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Σε ποιους απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Με την εκτεταμένη αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, στο εσωτερικό του κόμματος. Αν ο στόχος είναι η συγκυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητα τα στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και το Κέντρο προκειμένου να είναι ευκολότεροι οι δίαυλοι επικοινωνίας και η όσμωση με αυτούς τους χώρους. Ως εκ τούτου, οι όποιες αντιρρήσεις και αντιδράσεις πλήττουν αυτή την προσπάθεια. Πρόκειται για τακτική αντίστοιχη της περιόδου 2012-2015, όταν μπροστά στην προοπτική διακυβέρνησης, στον ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε η πρώτη φουρνιά στελεχών εκτός Αριστεράς με την ηγεσία να ζητά από την τότε εσωκομματική αντιπολίτευση να μην δημιουργεί εμπόδια στον δρόμο προς την εξουσία.

Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο ΚΙΝΑΛ και στο ΜέΡΑ25 αλλά και σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι όταν έρθει η ώρα θα απευθυνθεί στις δυνάμεις αυτές καλώντας τις να πάρουν θέση στο δίλημμα «προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση».

Το τρίτο επίπεδο απεύθυνσης αφορούσε το ευρύτερο ακροατήριο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να αναδείξει τα εσωτερικά ζητήματα του κυβερνώντος κόμματος. Υπενθυμίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα δεν θα έχει το μπόνους των 50 εδρών υποστήριξε ότι αυτό τρομάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς «η ενότητα του κόμματός του δεν θα είναι δεδομένη».

Οι προϋποθέσεις και οι δυσκολίες του εγχειρήματος Τσίπρα

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε δύο φορές τον Πρωθυπουργό «αν τολμά να προχωρήσει σε εκλογές», το εγχείρημα συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι λόγοι είναι τέσσερις:

1. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι τέτοιο που να επιτρέπει συγκρότηση μιας κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα (που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ). Αυτό προϋποθέτει μικρή διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο, σημαντική φθορά της ΝΔ και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα, αντίθετα η διαφορά των δύο κομμάτων στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron ήταν 16 μονάδες!

2. Η στάση ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 δεν είναι καθόλου δεδομένη: Με το Κίνημα Αλλαγής να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα και το ΜέΡΑ25 να έχει κηρύξει διμέτωπο αγώνα κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τα δύο αυτά κόμματα θα συμπαραταχθούν στο σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα θέλουν να δώσουν φιλί ζωής στον Αλέξη Τσίπρα. Όσον αφορά, μάλιστα το ΚΙΝΑΛ η τακτική άλωσης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει τις σχέσεις των δύο κομμάτων σε αδιέξοδο.

3. Στην Ελλάδα δεν έχει προκύψει ποτέ κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα, όμως η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα ούτε κυβερνήσεων μειοψηφίας, ούτε κυβερνήσεων ανοχής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, ίσως, να επιχειρηθεί σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την οποία η χώρα, όμως, απέχει κατά πολύ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στις εκλογές του Ιουλίου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

4. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν βοηθά στην δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα. Επιμένοντας στον Προκόπη Παυλόπουλο, πρόσωπο που έχει απορρίψει τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΜέΡα25, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις. Αντιθέτως, αυτή φαίνεται να είναι η επιλογή Μητσοτάκη, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την τακτική Τσίπρα.

Στην ίδια γραμμή Παππάς-Κατρούγκαλος

Στην ίδια γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα κινούνται και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκο στην «Καθημερινή» λέγοντας: « Ο κ. Θεοδωρικάκος επιμένει ότι ότι η απλή αναλογική φέρνει αστάθεια. Είναι λογικό να φοβούνται.Με απλή αναλογική,η ΝΔ χάνει 50 βουλευτές και ο κ. Μητσοτάκης την πρωθυπουργία. Στην αστάθεια της ΝΔ,θα απαντήσει με σταθερότητα μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων.»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική μπορεί και θα αναδείξει προοδευτική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ Μέρα 25

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ