Τσίπρας: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Ιδιον της Δεξιάς να αποδρά από τις ευθύνες της - iefimerida.gr

Τσίπρας: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Ιδιον της Δεξιάς να αποδρά από τις ευθύνες της

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδράσει από τις ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεολόγος», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η διαχείριση της κυβέρνησης μέσα στη πανδημία, έφερε τη χώρα σε δυσμενέστατη κατάσταση. «Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία μας φέρνει ξανά στο χείλος της καταστροφής. Είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο. Επομένως, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, σχολιάζει πως δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει «τα κάναμε όλα καλά», όταν η Ελλάδα «καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, θρηνεί 4.500 ανθρώπους από την αρχή μάλιστα του 2ου lockdown, σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις και η μία διάψευση να διαδέχεται την άλλη για τον εμβολιασμό». Θυμίζει τις προτάσεις που κατέθεσε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ για μαζικά δωρεάν τεστ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, ώστε να ενταχθούν και αυτές στη μάχη ενάντια στον Covid. Απορρίπτει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση αναβάθμισης του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι για τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί «βαρίδι». «Γιατί λοιπόν να προσλάβει γιατρούς, όταν μετά την πανδημία θα τους βρει απέναντί του στα σχέδια για ΣΔΙΤ στην Υγεία;», σχολιάζει. Προσθέτει ότι δεν μπορούν να χειροκροτούν στα δύσκολα τους υγειονομικούς, αλλά να τους ξεχνούν όταν ζητούν τα αυτονόητα, αναφερόμενος σε «απλήρωτες εφημερίες», μη ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, μη αύξηση του μισθολογίου των γιατρών. «Η γέννηση του ΕΣΥ στην Ελλάδα που συντονίστηκε τότε από τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά, ήταν ένα ιστορικό βήμα που ευτυχώς μέχρι και σήμερα, παρά τις άοκνες προσπάθειες συντηρητικών κυβερνήσεων να το διαλύσουν, στέκει ακόμα ισχυρό στην υπηρεσία του πολίτη», αναφέρει, τονίζοντας ότι είναι χρέος η ενίσχυση και εξέλιξη αυτής της παρακαταθήκης. Είπε ότι ακόμα και μέσα σε μημονιακούς περιορισμούς η «φιλοσοφία» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία, των διαθέσιμων κλινών, δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πώς εξηγεί το προβάδισμα ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς εξηγεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η κρίση επιδρά με τέτοια σφοδρότητα στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, είναι δεδομένο ότι το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί – μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές – είναι τι θα ψηφίσουν» και προσθέτει ότι αυξάνεται η καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια για τις επιλογές της κυβέρνησης. «Όταν βγούμε από τον κλοιό της υγειονομικής ανασφάλειας, νομίζω ότι θα γίνει σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Όσο κυβερνά προκαλεί μόνο αβεβαιότητα, απόγνωση και πόνο σε χιλιάδες πολίτες, πολύ περισσότερο σε αυτούς που την πίστεψαν. Για το λόγο αυτό, είμαι βέβαιος, συνέβη άλλωστε και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ότι η επιλογή μιας πολιτικής αλλαγής σε προοδευτική κατεύθυνση, θα είναι πλειοψηφική», σημειώνει.

«Τα δήθεν εσωκομματικά είναι κατασκεύασμα»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών» και προσθέτει ότι θα ήταν αφύσικο σε μια τέτοια συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς, όπου η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, «ένα πολιτικό κόμμα του δικού μας χώρου να μη συζητά, να μην επερωτά, να μη σταματά να αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε να κάνει την πολιτική του πιο αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι «η ζημιά που προκαλεί μια ακραία αυταρχική και συντηρητική κυβέρνηση στον τόπο, μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά», ενώ αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους τόνισε ότι: «Σε αυτές τις συνθήκες, όποιος πραγματικά αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δε μπορεί να κυβερνάται από ανθρώπους που θέλουν να διχάσουν και να διαιρέσουν έναν ολόκληρο λαό, για να τον φέρουν ξανά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και απόγνωσης, έχει ευθύνη να μπει συμμέτοχος στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σχέδιο για ένα νέο, δίκαιο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο. Μένει να φανεί πόσοι το αντιλαμβάνονται και ποιοι είναι τελικά διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη σε μια τέτοια προσπάθεια.

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Τηρούμε υπεύθυνη στάση στα εθνικά

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας, χωρίς στρατηγική χωρίς αρχή, μέση και τέλος», επαναλαμβάνοντας την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τους οποίους ανέπτυξε και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Σχολιάζει ότι «δυστυχώς, κυρίως λόγω αυτής της έλλειψης στρατηγικής, οι συνθήκες υπό τις οποίες επανεκκινούνται οι διερευνητικές είναι αρνητικές για τη χώρα μας». Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η κυβέρνηση πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν 'γκρίζες ζώνες' ή 'αποστρατιωτικοποιμένα νησιά' ή πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας». «Κυρίως», τονίζει, «πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα - ως αξιωματική αντιπολίτευση - εικόνα, ποιες είναι αυτές».

Τέλος, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως τώρα κρατήσει μια «πολύ πιο υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα απ' ό,τι η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Συνθήκες εθνικής συναίνεσης όμως θα υπάρξουν μόνο με επιστροφή σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για τον διεθνή, ευρωπαϊκό και περιφερειακό ρόλο της χώρας, με κόκκινες γραμμές, και σχεδιασμό για λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ