Τσιάρας: Θα διορθώσουμε τις προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα - iefimerida.gr

Τσιάρας: Θα διορθώσουμε τις προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση στη Δικαιοσύνη, είπε ότι «θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία» ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει με «αξιοκρατία και σεβασμό».

Εκανε αναφορά στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, που αναστέλλουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνουν τους πολίτες και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη και αφετέρου, την αντιμετώπιση της πολυνομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διορθώσει τις προβληματικές διατάξεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «με τον τρόπο και τον χρόνο που προώθησε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να επιλύσει». Και αυτό διότι πρόκειται για «άρθρα που είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα χορήγησης αδειών «σε αμετανόητους τρομοκράτες».

Η ομιλία του Κώστα Τσιάρα

Κυρίες και Κύριοι, παραλαμβάνουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή. Ειδικά για τον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα αποτελεί δίχτυ προστασίας των πολιτών απέναντι στην κακοδιοίκηση, μοχλό πάταξης της διαφθοράς και εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από κοινού με τον Υφυπουργό κ. Κράνη παραλαμβάνουμε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του Δικαστικού μας συστήματος.

Αφενός, τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, που αναστέλλουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνουν τους πολίτες και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη και αφετέρου, την αντιμετώπιση της πολυνομίας. Αυτήν την πανσπερμία της νομοθεσίας, η οποία παραμένει, διάσπαρτη, και εν πολλοίς, δύσχρηστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο κομβικά προβλήματα που πλήττουν το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης στη συνείδηση της κοινής γνώμης και συχνά εξουδετερώνουν μεγάλο μέρος της αξίας των δικαστικών αποφάσεων. Ως κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, έχουμε οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Α. Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια της χώρας, τα οποία θα αναλάβουν να εκδικάσουν ειδικές υποθέσεις, όπως υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, επιταχύνοντας τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.
Β. Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία).
Γ. Την επέκταση της μηχανογράφησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, με την ολοκλήρωση της Δεύτερης Φάσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
Δ. Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης, με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, που θα διευκολύνουν την χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής και θα δίνουν την ευχέρεια διορθωτικών κινήσεων στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία προκειμένου να μην παρακωλύεται το έργο των Δικαστών.
Ε. Την αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω της στελέχωσης και του εξορθολογισμού της χωροταξικής κατανομής των Δικαστηρίων.
ΣΤ. Τη στελέχωση των Δικαστηρίων με Δικαστές και Δικαστικούς υπαλλήλους, μέσω Διαγωνισμού, ο οποίος θα συνδεθεί άμεσα με διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.
Ζ. Την ψήφιση νέου Κώδικα Δικαστικών και Δικαστικών Υπαλλήλων που θα διαμορφώνουν νέο πλέγμα θεσμών και θα κάνουν πράξη την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης.
Η. Την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας και την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο, σε απόλυτη συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια Υπουργεία, προκείμενου η χώρα μας να αποφύγει αχρείαστα πρόστιμα, αλλά πολύ περισσότερο συστάσεις που αμαυρώνουν την εικόνα της στο εξωτερικό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, η προσπάθεια μείωσης της δικαστικής ύλης τα προηγούμενα χρόνια, είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης. Επιβάρυνε όμως δυσανάλογα την ελληνική κοινωνία, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ατιμωρησίας και της ανομίας. Και αύξησε, τελικά, την παραβατικότητα, που εδραίωσε στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας. Η νέα κυβέρνηση καλείται σήμερα να λύσει μια περίπλοκη εξίσωση. Μια εξίσωση που στο ένα σκέλος έχει την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, και από την άλλη πλευρά έχει την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Θέμιδα και τους λειτουργούς της.

Κύριοι Βουλευτές,
Στα χέρια μας βρίσκονται ήδη δύο μεγάλες εκκρεμότητες που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Η επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και
  2. Η διόρθωση του Νέου Ποινικού Κώδικα

Ως προς το πρώτο σκέλος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασαφηνίσει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο πως θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στις τάξεις της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα μας θα αποτελέσει η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας.
Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων. Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει πως οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες.

Κυρίες και Κύριοι,
Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί ένα -σπουδαίας σημασίας- νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο, δυστυχώς, θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων, για να δημιουργήσει, τελικά, με τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε, περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να επιλύσει. Αφενός γιατί περιλαμβάνει άρθρα που είναι ουσιαστικά, σχεδόν, ανεφάρμοστα, (όπως είναι οι διατάξεις περί της κοινωφελούς εργασίας και της δικαστικής, ποινικής διαμεσολάβησης) και αφετέρου, γιατί περιέχει διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO πριν από λίγες μέρες, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στα κρούσματα αδιαφάνειας, η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη. Δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Ήδη επεξεργαζόμαστε μια τολμηρή μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Μια Αρχή στο πρότυπο των πιο επιτυχημένων διεθνώς αντίστοιχων φορέων, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό και τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων που ενδημούν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Ένας νέος φορέας, ο οποίος αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων των σημερινών ελεγκτικών μηχανισμών με βασικό στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ένας νέος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει, ποτέ ξανά και σε κανέναν, την εργαλειοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς για μικροπολιτικές στοχεύσεις.

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυξίδα της νέας κυβέρνησης είναι η διαρκής ευθυγράμμιση της χώρας μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο, στους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντάσσεται η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που εγγυάται την καταπολέμηση της διαφθοράς, διασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία, αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης. Η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απαράβατος όρος για την επαναφορά της ηρεμία στις τάξεις της. Και κυρίως, είναι όρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για να αισθανθούν ξανά πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο σκοπός που θα υπηρετήσουμε. Αυτό είναι το όραμά μας για μια δικαιοσύνη - δείκτη της ποιότητας του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας. Σε αυτήν μας τη στόχευση οι πολίτες απαιτούν να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε όλες και όλοι μαζί. Γιατί η επιλογή της σύνθεσης και της κοινωνικής συναίνεσης είναι ο δρόμος της προσπάθειας και της δημιουργίας. Είναι ο δρόμος της προόδου. Ο δρόμος για μια δίκαιη και ισχυρή κοινωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ