Πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι να ανακτηθούν, μέσω της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί μέσω ΑΑΔΕ, οι παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις από όσους τις έλαβαν, τόνισε ο Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στο σ/τ «Real Fm».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόσθεσε ότι όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως θα απαιτηθούν αυτά τα χρήματα στρεφόμενη εναντίον των δικαιούχων που τις έλαβαν παρανόμως, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι παρανόμησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το ΥΠΑΑΤ, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό -προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα- είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους. Το γεγονός αυτό, όπως σημείωσε, αποτελεί ένδειξη ότι οι εντατικοί έλεγχοι που ξεκινούν προκαλούν ήδη το πρώτο «κύμα αποχώρησης», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.
Τι είπε ο Τσιάρας σχετικά με τον κίνδυνο περικοπής πόρων λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ερώτηση για το αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περικοπής πόρων για τους αγρότες, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από την εφαρμογή του action plan και την ένταξή του στην ΑΑΔΕ, προσφέρουν τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας, ενώ μέσα από τη συνολική ανακατανομή που θα γίνει και μέσα από τους ελέγχους, στην ουσία, θα διασφαλισθούν, περισσότεροι πόροι προς κατανομή, στους πραγματικούς αγρότες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, νωρίτερα απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός χαρακτήρισε υποκριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Επισήμανε δε, πως μέρος των υποθέσεων απάτης που διερευνώνται σήμερα βασίζεται «σε αποφάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι «στο παρελθόν επιβλήθηκαν 680 εκατομμύρια ευρώ προστίμων την περίοδο 1996-2004 και σοβαρές κυρώσεις τη δεκαετία του '80».
Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε, επιπροσθέτως, ότι το επίμαχο πρόστιμο δεν αφορά τις τρέχουσες έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις απάτης, αλλά την πλημμελή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων στις επιδοτήσεις και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και βοσκοτοπικών χαρτών.
Υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προστίμου, υπενθυμίζοντας ότι για το ύψος του προστίμου «θα ασκηθεί προσφυγή», ενώ όπως δήλωσε, στόχος είναι να πληρωθεί μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές ενισχύσεις και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος, αναφερόμενος στα βήματα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Οργανισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ