Τσακαλώτος σε Μητσοτάκη: Εχεις να πεις κάτι για τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η ΝΔ; - iefimerida.gr

Τσακαλώτος σε Μητσοτάκη: Εχεις να πεις κάτι για τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η ΝΔ;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όρθιος στη Βουλή
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δόσεις ειρωνείας σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Corriere della Sera και την αναφορά του στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα πλεονάσματα του 3,5% επεβλήθησαν λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα πλεονάσματα του 4,2% και 4,5% που είχε συμφωνήσει η ΝΔ έχει να πει κάτι; Ή η αξιοπιστία αφορά τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά και όχι το κόμμα του;», ήταν το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο για την μείωση των στόχων το 2021 -κάτι το οποίο φυσικά θα ήταν θετικό- θα ήταν χρήσιμο ο πρωθυπουργός να βρει κάποια στιγμή τον χρόνο να μας εξηγήσει γιατί δεν αξιοποίησε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των στόχων από το 2020», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Στη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα: «Ο στόχος του 3,5% δεν βγάζει νόημα σήμερα. Αλλά τώρα έχουμε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη ανάπτυξη από όταν τέθηκαν αυτοί οι στόχοι. Και υπάρχει και ένας επιπλέον πολιτικός λόγος: δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει αρκετή για τη δική μου. Δεν θα ρισκάρουμε επιστροφή στη δημοσιονομική απειθαρχία».

Τσακαλώτος: Οι θεσμοί μας ανάγκαζαν να πάρουμε περισσότερα μέτρα

Στο μεταξύ, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευθύνες για τα υπερπλεονάσματα των προηγούμενων ετών και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε περισσότερα μέτρα από ότι χρειαζόταν.

Στο πλαίσιο της ψήφισης του απολογισμού του 2017 από την Ολομέλεια, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα υπερπλεονάσματα λέγοντας: «Το 2017 η συμφωνία με τους δανειστές που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, είχε 1,75% στόχο. Αυτό μπορούσε να συμφωνήσει και να εκτελέσει χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο το οποίο είχε υπογράψει. Η τελική εκτέλεση με τα τελευταία στοιχεία δεν ήταν 3,9%, ήταν 4,18%. Πήγαμε σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια περισσότερο πλεόνασμα απ' αυτό που ζητούσε ο κ. Σόιμπλε και 4 δισεκατομμύρια νομίζω ότι είναι δύο φορές το mail Χαρδούβελλη κι αυτά τα 4 δισεκατομμύρια ήταν επιπλέον αυτών που είχαμε συμφωνήσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Τσακαλώτος, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άργησε την δεύτερη αξιολόγηση γιατί είχε το ΔΝΤ που πίεζε για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

«Θυμάστε τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε και μας κόστισαν πάρα πολύ πολιτικά;. Εκεί έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η συζήτηση για τα μέτρα, αντίμετρα, όπως εσείς ομολογείτε, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί έτσι, όπως μας έλεγε το ΔΝΤ, όχι υπερπλεόνασμα θα είχαμε, θα φτάναμε στο 1%. Ο Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφορές, είπε να κάνουμε τα μέτρα-αντίμετρα και το επέβαλαν. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί αντί να υποστηρίξουν και να έχουν το θάρρος της γνώμης ότι λέει ανοησίες το ΔΝΤ ότι θα φτάσουμε σε 1% πλεόνασμα, γιατί είχαν σχεδόν τους ίδιους υπολογισμούς που είχαμε εμείς, είπαν ας γίνει ο συμβιβασμός, γιατί τα είχε βρει το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Και αυτό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και προβληματικό, ότι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν το θάρρος της άποψής τους. Και το υπερπλεόνασμα είναι και αυτό μέρος αυτού. Θυμάμαι το 2017, όταν συζητούσαμε αντίστοιχη ανασκόπηση δαπανών σαν αυτό που κάνετε εσείς, κύριε Σκυλακάκη, εμείς λέγαμε ότι θα σώσουμε 700 εκατομμύρια, έλεγαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 500 εκατομμύρια και το ΔΝΤ έλεγε 20 εκατομμύρια. Και γι' αυτό παίρναμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, γιατί πάντα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμβιβάζονταν με το ΔΝΤ. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί στην ουσία η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Και έλεγαν: “Δεν μας νοιάζει”. Θυμάστε τα λόγια και του Ρούτε και της Μέρκελ: “Χωρίς ΔΝΤ, πρόγραμμα απλώς δεν υπάρχει”. Και μας ανάγκαζαν να πάρουμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόμασταν και μας ανάγκαζαν στο τέλος της χρονιάς να μη δώσουμε περισσότερο κοινωνικό μέρισμα, γιατί και τότε αμφισβητούσαν τους αριθμούς που είπε ο κ. Σκυλακάκης», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ