Κατάθεση Τέλλογλου: «Παρακολουθούσαν το τηλέφωνο Μητσοτάκη το 2018» -Την Τρίτη στον Ντογιάκο ο Κουκάκης - iefimerida.gr

Κατάθεση Τέλλογλου: «Παρακολουθούσαν το τηλέφωνο Μητσοτάκη το 2018» -Την Τρίτη στον Ντογιάκο ο Κουκάκης

Ο Τάσος Τέλλογλου προσέρχεται για κατάθεση στην Εισαγγελία του Α. Πάγου
Ο Τάσος Τέλλογλου προσέρχεται για κατάθεση στην Εισαγγελία του Α. Πάγου / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2017-2018 δεν ήταν ασφαλή αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

«Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας παράλληλα ότι λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου το 2021 δεν υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικού εντοπισμού επισυνδέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημοσιογράφος κλήθηκε από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στο πλαίσιο της έρευνας την οποία διενεργεί προσωπικά ο κ. Ντογιάκος για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αιτία ήταν η πρόσφατη ανάρτηση του Τ. Τέλλογλου, στην οποία μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε έναν ιδιώτη, ο οποίος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Ο ιδιώτης που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να «ακούει» τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την σύζυγο ή την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες», είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της κατάθεσης που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της ανάρτησής του. Φέρεται να μην έδωσε νέα στοιχεία αναφορικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ούτε να κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να προέβη σε αόριστες εκτιμήσεις και σε στοιχεία της υπόθεσης που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΔ: Να δώσει στοιχεία στον εισαγγελέα ο κ. Τέλλογλου

Να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα κάλεσε τον δημοσιογράφο η Νέα Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπαίνει σε λογικές συμψηφισμού: «Ο κ. Τέλλογλου επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού. Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ο Τάσος Τέλλογλου ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην είσοδο του Αρείου Πάγου εάν παρακολουθήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν από κακόβουλο λογισμικό απάντησε ότι δεν έχει κάνει τέτοια καταγγελία και υποστήριξε ότι από το 2013 οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να αγοράσουν λογισμικά παρακολουθήσεων. «Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν από το ΚΚΕ, έχουν γίνει καταγγελίες και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα», απάντησε ο δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας: «Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021. Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος».

Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι πριν από το λογισμικό PREDATOR είχαν υπάρξει βολιδοσκοπήσεις για την απόκτηση του συστήματος παρακολούθησης PEGASUS, τόνισε όμως ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν τελικά η ΕΥΠ απέκτησε το λογισμικό ή εάν αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον άλλον που το διαθέτει.

«Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα, είπα ότι αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών, είναι γνωστό ποιοι είναι οι εκπρόσωποι αυτής της εταιρείας στην Ελλάδα, πότε άλλαξαν κ.λπ. και επίσης είναι γνωστό ότι μεταξύ των κυπριακών εταιρειών ή μάλλον της εταιρείας INTELLEXA και κάποιας εταιρείας που παίζει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας υπάρχουν σχέσεις των μετόχων τους μεταξύ τους», ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στις δηλώσεις του, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει δει link λογισμικού παρακολούθησης σε τηλέφωνα πολιτικών προσώπων. «Έχω δει τέτοια link που υπάρχουν σε τηλέφωνα, δεν ξέρω εάν το έχουν ανοίξει. Στο Inside Story έχουμε δει τέτοια link σε μη πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω δει τέτοια link σε πολιτικά πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά έχουν επιλέξει στο όνομα της πληροφοριακής τους αυτονομίας να μην δημοσιοποιήσουν αυτό το πρόβλημα. Θα το σεβαστώ. Εκείνοι αποφασίζουν τι θα κάνουν

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο Τάσος Τέλλογλου σημείωσε: «Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων. Της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού. Στον Ανδρουλάκη, όταν δεν πάτησε link, υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση, η επισύνδεση. Στον Κουκάκη, πάτησε το link, όταν έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθησή του».

Ο Θανάσης Κουκάκης είναι ο επόμενος μάρτυρας που έχει κληθεί στο πλαίσιο της έρευνας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη 16 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ