Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Η πρόταση Μητσοτάκη για επέκταση με την Ινδία - iefimerida.gr

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Η πρόταση Μητσοτάκη για επέκταση με την Ινδία

Nετανιάχου, Χριστοδουλίδης, Μητσοτάκης στην τριμερή της Κύπρου
Nετανιάχου, Χριστοδουλίδης, Μητσοτάκης στην τριμερή της Κύπρου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία έκπληξη επεφύλασσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή Τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στη Λευκωσία.

Ο Πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της Τριμερούς συμμαχίας με την Ινδία, με την οποία η χώρα μας πλέον έχει αρχίσει να συνεργάζεται πολύ στενά.

«Είχαμε σήμερα, για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, σε πολλά από τα οποία αναφερθήκατε, αλλά και για τη δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση, ώστε πιθανώς να συμπεριλάβουμε άλλες χώρες σε ένα σχήμα 3+1, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, αλλά άλλες χώρες όπως η Ινδία, η οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχουμε φυσικό ενδιαφέρον να κοιτάξει προς τη Δύση και να επεκτείνει το γεωπολιτικό αλλά και το εμπορικό της αποτύπωμα στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, ενδεχομένως προσκαλώντας τον Ινδό Πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή μας συνάντηση.» ανέφερε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ανθεκτική και επιτυχημένη τη συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλωστε, η Αθήνα επιθυμεί να επενδύσει σημαντικό διπλωματικό και στρατιωτικό κεφάλαιο στη σχέση της με την Ινδία καθώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις και διαθέτει μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν, βεβαίως, και γεωπολιτικοί λόγοι που τροφοδοτούν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και έχουν να κάνουν με τη στενή στρατιωτική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η συνεργασία Αθήνας – Νέου Δελχί μπορεί να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στις δύο χώρες, ενισχύοντας την περιφερειακή σταθερότητα. Τη σχέση αυτή βλέπουν θετικά και οι σύμμαχοι της Αθήνας, που ενδιαφέρονται για «ήρεμα νερά» όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον θαλάσσιο διάδρομο που συνδέει τον Ινδο-Ειρηνικό με τη Μεσόγειο.

«Εάν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος, αλλά εάν θέλεις να πας μακριά, θα πάμε μαζί. Και εμείς θα πάμε μακριά και μαζί, αλλά και γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το Ισραήλ θα πρέπει να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα πολιτικής προστασίας, η οποία όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, πλέον μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα πολιτικής των χωρών της Μεσογείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στο κομμάτι της ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εστιάσαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι, προφανώς, ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έχουμε συζητήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» Η επίτευξη αυτού του στόχου τοποθετεί αναμφίβολα την Ελλάδα σε μία πολύ ισχυρή γεωπολιτικά θέση, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ