Να εξέλθει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕ με τις λιγότερες δυνατές φθορές στοχεύει η κυβέρνηση.
Το πρώτο αντίδοτο στη σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση είναι το μπαράζ θετικών ειδήσεων που ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί, με την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της δημιουργίας δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες.
Μια κίνηση με μεγάλη περιβαλλοντική αξία που, ταυτόχρονα, έδωσε την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να τονίσει την αποφασιστικότητά του για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έδωσε την αφορμή σε κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίσουν την ανακοίνωση των θαλάσσιων πάρκων «απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για ενδοτική πολιτική της χώρας μας και θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων».
Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για δραστικές μειώσεις σε τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες, μεταξύ των οποίων η πλήρης κατάργηση προμηθειών για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ και περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
Και η μέρα έκλεισε με την παραχώρηση του ΣΕΦ στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα επόμενα 49 χρόνια, μετά από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους ιδιοκτήτες της ομάδας.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχει το αγκάθι των δύο υποθέσεων για τις οποίες θα κλείσει ένας κύκλος με τις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια παραμένει.
Σήμερα, θα συζητηθούν τα πορίσματα της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Στην κυβέρνηση επιμένουν πως δεν προκύπτουν ούτε καν ενδείξεις ενοχής για τον πρώην υπουργό και απορρίπτουν τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά θα στηρίξουν την πρόταση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας για παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, ώστε, όπως λένε, «να μη μείνει σκιά στην υπόθεση και να αποδείξει ο ίδιος την αθωότητά του».
Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η μάχη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα τεθούν προς ψήφιση οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και αυτή που υπογράφουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, όπως και η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, η παραίτηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, Λάμπρου Αντωνόπουλου, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έδωσε την ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να εξαπολύσει αντεπίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη για τα έργα και τις ημέρες των δικών της στελεχών. Στην εμπλοκή στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη είχε αναφερθεί πρώτη φορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή και η συνέχεια δικαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει διαχρονικά τα έργα και τις ημέρες του αμαρτωλού Οργανισμού, λένε κυβερνητικά στελέχη. «Καλά, ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήξερε τι έκανε και με ποιους ο πιο δικός του άνθρωπος; Σωπάστε τώρα, ούτε παιδί δεν το πιστεύει αυτό» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, και κατέληξε: «Μην ανησυχείτε, και στην Εξεταστική θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος… Φτάνει πια με την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ».
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε: «Η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει από την αρχή ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων, από καταβολής ΟΠΕΚΕΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των περιόδων διακυβέρνησης της χώρας από την παράταξή μας, χωρίς συμψηφισμό, καθώς αυτή η ''πληγή'' έχει στοιχίσει στη χώρα 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα».