Μία παραίτηση και έξι ανεξαρτητοποιήσεις ρίχνουν τους τίτλους τέλους στη Νέα Αριστερά από το Κοινοβούλιο.
Στη δήλωση παραίτησής της από τη Βουλή, η Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για «μια πράξη συνείδησης».
«Δεν παραιτούμαι, όμως, από την ενεργό πολιτική. Παραμένω παρούσα, με όλες μου τις δυνάμεις, μαζί και δίπλα σε κάθε πολίτη, στον συλλογικό αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη», σημειώνει η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη θέση της Έφης Αχτσιόγλου στο Κοινοβούλιο παίρνει ο Γιάννης Δραγασάκης. Στην περίπτωση που ο κ. Δραγασάκης αρνηθεί την έδρα, ο επόμενος επιλαχών στη Δυτική Αθήνα είναι ο Δημήτρης Βίτσας.
Λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής και οι ξεχωριστές επιστολές αποχώρησης των 6 βουλευτών από τη Νέα Αριστερά. Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι: Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου.
Τυπικά οι επιστολές ανεξαρτητοποίησής τους πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο στην Ολομέλεια.
Η Νέα Αριστερά «μετακομίζει» στους ανεξάρτητους -39άρισαν… οι ανεξάρτητοι
Η μαζική ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς οδηγεί αυτομάτως στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι εναπομείναντες 4 εκπρόσωποι του κόμματος στη Βουλή θα ανήκουν και αυτοί στους ανεξάρτητους.
Πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο ανέρχονται σε 39 από 29 που ήταν σήμερα το πρωί. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες από οκτώ γίνονται επτά. Θυμίζουμε πως από τις εκλογές του 2023 αναδείχτηκε οκτακομματική Βουλή, μόνο που το όγδοο κόμμα ήταν οι «Σπαρτιάτες» που κοινοβουλευτικά δεν υφίσταται σήμερα.
Η Νέα Αριστερά δεν είχε προκύψει από τις εκλογές, αλλά από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, απότοκο της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ το ’23 που «γέννησαν» τη Νέα Αριστερά
Η πρώτη μεγάλη έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε από την τάση «Ομπρέλα» (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο). Ακολούθησε η ομάδα «6+6» (υπό την Έφη Αχτσιόγλου). Στις 4 Δεκεμβρίου του 2023 οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές συγκρότησαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με την ονομασία «Νέα Αριστερά» και επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Τρεις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2024, το σχήμα συγκροτήθηκε επισήμως ως πολιτικό κόμμα.
Το παράδοξο των «ανεξάρτητων»
Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές - στην πλειονότητά τους πρώην «σύντροφοι» από τη «σάρκα» του ΣΥΡΙΖΑ- αποτελούν τη δεύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Αν και δεν συγκροτούν διακριτή Κοινοβουλευτική Ομάδα, αριθμητικά αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση. Με το βλέμμα στραμμένο προς την ΕΛΑΣ του Τσίπρα, μετά το πρώτο κύμα των 6 ανεξαρτητοποιήσεων και της μίας παραίτησης, αναμένεται και το δεύτερο κύμα -ίσως και «τσουνάμι»- των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν υποθετικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές σχημάτιζαν κόμμα, η πλειοψηφία τους θα ήταν πρώην σύντροφοι.
Αξιοσημείωτο πώς το κόμμα που εξέλεξε στην παρούσα Βουλή 47 βουλευτές και διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατέληξε να τροφοδοτήσει με τα στελέχη του τη μεγαλύτερη, άτυπη «Κοινοβουλευτική Ομάδα» ανεξάρτητων στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.