Τι είπαν Τσίπρας-Βαρουφάκης στο τηλέφωνο για το Πολυτεχνείο -Μια επικοινωνία μετά από καιρό - iefimerida.gr

Τι είπαν Τσίπρας-Βαρουφάκης στο τηλέφωνο για το Πολυτεχνείο -Μια επικοινωνία μετά από καιρό

Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης
Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης / Φωτογραφία: Dimitris Messinis / SOOC
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου και η απόφαση της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των συναθροίσεων αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου Γιάνης Βαρουφάκης και Αλέξης Τσίπρας να συνομιλήσουν ξανά, έστω και για λίγα λεπτά, τηλεφωνικώς μετά το «διαζύγιο» του 2015.

Χθες τα τρία κόμμα της Αριστεράς του ελληνικού κοινοβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες των πολιτικών αρχηγών αποφάσισαν να συνυπογράψουν ένα κείμενο φορέων και προσωπικοτήτων που καταδικάζει την απόφαση απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων. Η συγκεκριμένη κίνηση ανέβασε τον «υδράργυρο» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία φέτος όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη θα τιμηθεί διαφορετικά για λόγους δημόσιας υγείας. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων θα έχουν την δυνατότητα κατάθεσης στεφάνου μετά από συνεννόηση με την ΕΛΑΣ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρασκήνιο της υπογραφής και το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα

Το έναυσμα για την κοινή υπογραφή του κειμένου δόθηκε μετά από επικοινωνία του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι δύο άνδρες χθες συνομίλησαν σε κλίμα συνεννόησης, με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 να τονίζει την ανάγκη εύρεσης ενός κοινού τόπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης. Με την σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε την προσυπογραφή του κειμένου διαμαρτυρίας -που ήδη διακινείται- με τον Γιάνη Βαρουφάκη να εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή θετικός απέναντι σ' αυτήν την πρωτοβουλία.

Αμέσως μετά ακολούθησε το τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η συνομιλία διήρκησε περίπου 5 λεπτά και κατά τη διάρκειά της, αφού συμφωνήθηκε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνυπογράψει το κείμενο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρευρεθεί με ολιγομελή αντιπροσωπεία στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως η απόφαση που έχει παρθεί είναι βουλευτές του κόμματος να συγκεντρωθούν για να καταθέσουν στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Εκανε λόγο για «αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη» με τον Γιάνη Βαρουφάκη να απαντά πως «αυταρχισμός και μνημονιακές πολιτικές πάνε μαζί», λόγια τα οποία δεν σχολιάστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος τόνισε στο iefimerida.gr ότι κατά την ολιγόλεπτη επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος ήταν πιο συγκρατημένος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη επικοινωνία δίχως αμφιβολία έφερε κοντά Τσίπρα-Βαρουφάκη, για πρώτη φορά μετά την παραίτηση και την αποχώρηση του νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Σημειώνεται ότι το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί την προσεχή Τετάρτη στο Πολυτεχνείο με 9μελή αντιπροσωπεία την οποία θα αποτελούν οι 7 βουλευτές του Νομού Αττικής , ο Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ένας εκπρόσωπος της Νεολαίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, «η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζετε το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

To κείμενο που συνυπογράφουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25

Ακολουθεί το κείμενο που συνυπογράφουν τα τρία κόμμα της Αριστεράς, προσωπικότητες από διάφορους κλάδους αλλά και απλοί πολίτες.

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ