Τι είναι το Qatargate: Ανάγκη των αραβικών κεφαλαίων να βρουν στέγη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - iefimerida.gr

Τι είναι το Qatargate: Ανάγκη των αραβικών κεφαλαίων να βρουν στέγη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

O  πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
O πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν / Φωτογραφία αρχείου: Mandel Ngan/Pool Photo via AP
ΕΛΛΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Το Qatargate δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Δεν είναι μια απλή περίπτωση διαφθοράς στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει πολλαπλές προεκτάσεις και συναντιέται με την ανάγκη των αραβικών κεφαλαίων να βρουν στέγη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό διότι το Brexit τους έκοψε το πόδι που είχαν επί δεκαετίες στην Ευρώπη, αφαιρώντας τους δύναμη, επιρροή σε εκτός των αραβικών χωρών κέντρα εξουσίας και πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς πυλώνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλή η παρουσία στο αθλητικό στερέωμα της Ευρώπης, είτε πρόκειται για γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες είτε άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά δεν αρκεί για τα πετροδόλαρα. Το City μέχρι πριν το Brexit πρόσφερε στους Άραβες από το Κατάρ μέχρι το ισχυρό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ένα «ασφαλές» καταφύγιο εντός της ευρωπαϊκής μήτρας.

Η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ένωση, αλλάζει την στρατηγική των Αράβων, οι οποίοι προσπαθούν μετά μανίας να αποκτήσουν εκ νέου και από άλλη πόρτα πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το ραντάρ τους δεν λείπει η Ελλάδα. Στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να αναλάβουν το μεγάλο έργο του Ελληνικού. Δεν κατέστη εφικτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες και οι όποιες διμερείς συμφωνίες δεν είναι απλή υπόθεση και εμπεριέχουν γραφειοκρατία που δεν αρέσει στους Άραβες.

Το 2022 έχουν επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο και φλερτάρουν με την ιδέα απόκτησης μετοχών, πρόσβασης δηλαδή, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο, όπως δείχνει η περίπτωση της υπό κατάρρευση ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

Την στρατηγική εισόδου στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα την υλοποιεί η πλέον ισχυρή χώρα του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ως ο πιο ισχυρός ηγέτης του αραβικού κόσμου, επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο της ελβετικής τράπεζας και από το καλοκαίρι έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θέλει το 20% της Εθνικής Τράπεζας.
Οι αναλυτές ποντάρουν περισσότερο στην Credit Suisse και λιγότερο στην Εθνική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βέβαιο είναι ότι οι Άραβες – Σαουδική Αραβία και Κατάρ – έχουν επιλέξει ως στόχο την ευρωπαϊκή αγορά και θα κάνουν τα πάντα να αντικαταστήσουν τα χαμένα προνόμια που είχαν επί δεκαετίες στο City του Λονδίνου.

Βέβαια, το πάνω χέρι ανήκει πλέον στο Χρηματιστήριο του Παρισιού και εκεί είναι δύσκολη η πρόσβαση. Ωστόσο, στο Παρίσι, στην Ολλανδία και την Γερμανία έχει ήδη μεταφερθεί μεγάλο κομμάτι του πλούτου που είχε το City. Πλούτος που έως σήμερα συνεργαζόταν στην βρετανική πρωτεύουσα σχεδόν άψογα με τα αραβικά κεφάλαια και δύσκολα θα κοπεί ο γόρδιος δεσμός. Κάτι που οι Άραβες γνωρίζουν πολύ καλά και πολιορκούν τις όποιες αντιρρήσεις αλλά και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χτυπώντας την καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit Άραβες ΕΕ QATARGATE
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ