Κατά πλειοψηφία δόθηκε στη Βουλή θετική γνωμοδότηση για τον διορισμό ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» του Χρήστου Καραδήμα.
Θετική διατύπωση εξέφρασαν οι βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισε ο βουλευτής της Πλεύση Ελευθερίας, ενώ οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων εκφράστηκαν με το «παρών».
Ο νέος πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κατά την εισηγητική του τοποθέτηση προς τα μέλη της Επιτροπής ανέφερε ότι «στόχος και αποστολή του θα είναι πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και του θεσμικού μου ρόλου να συμβάλλω μέσω του συντονισμού και της εύρυθμης λειτουργίας του ΔΣ της εταιρίας αλλά και με διάθεση για καθημερινή ενασχόληση με τα θέματα της εταιρίας»
Οι τέσσερις άξονες που θα δώσει έμμφαση ο νέος πρόεδρος του «Ελληνικό Μετρό»
Ο κ. Καραδήμας περιέγραψε τους τέσσερις βασικούς άξονες με τους οποίους θα δώσει έμφαση: «Η αποτελεσματική και διαφανή υλοποίηση των έργων που είναι σε εξέλιξη (γραμμή μετρό 4 της Αθήνας και της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά). Η προώθηση των νέων δημοπρατήσεων που είναι ζωτικής σημασίας (όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη και αφορά την γραμμή 2 του μετρό της Αθήνας, από την Ανθούπολη προς το Ίλιον). Ο στρατηγικός σχεδιασμός της επόμενης φάσης των μελλοντικών έργων του Μετρό. Η εκπροσώπηση της εταιρείας ενώπιον όλων των φορέων, των θεσμών και εν γένει των πολιτών, τηρώντας τις αρχές της χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και προς το συμφέρον του δημοσίου συμφέροντος».
Υπογράμμισε πως «η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ «έχει καλή δυναμική, υπηρετεί την αιχμή του δόρατος των δημοσίων μέσων μεταφοράς που είναι το μετρό και πάνω σ' αυτό εξαρτώνται όλες οι υπόλοιπες δημόσιες μεταφορές» και «πρόθεσή μου είναι να συμβάλλω στη διατήρηση αυτής της δυναμικής».
Ο νέος πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ανέφερε ότι «μετά από 25 χρόνια εντατικής επαγγελματικής καριέρας στον ιδιωτικό τομέα, έλαβα μέρος απολύτως συνειδητά στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τη θέση και με έντονη τη διάθεση της προσφοράς για εργασία προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Παράλληλα σημείωσε πως διαθέτει μια «μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων υποδομών των μεταφορών, εμπειρία σε θέματα λειτουργικής τους ασφάλεια, τεχνικής συντήρηση καθώς και διοικητικής ευθύνης σε σύνθετα έργα με χαρακτήρα συνεχούς 24ωρης λειτουργίας», σημειώνοντας ότι τα 13 τελευταία συναπτά χρόνια ήταν διευθυντής Λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου της «Ολυμπίας Οδού» ενώ ως νέος είχε εργαστεί και στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για δύο χρόνια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Καραδήμας, επισήμανε ότι η θέση του προέδρου της εταιρίας, όπως αυτή προκηρύχθηκε είναι μη εκτελεστική. Στην ερώτηση εάν είναι εγγεγραμμένος ή έχει εργαστεί σε κάποιο κόμμα απάντησε αρνητικά. Επισήμανε ότι αυτό που του κίνησε την επιθυμία για τη θέση αυτή «ήταν η διεξαγωγή διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ», σημειώνοντας πως η άποψή του είναι ότι «αυτές οι υψηλές θέσεις, θα πρέπει να καταστούν ελκυστικές ώστε στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ να έρχονται άνθρωποι ικανοί, δυνατοί και με διάθεση να προσφέρουν. Από αυτή την σκέψη, εγώ εκκινώ».
Στο ερώτημα "εάν θα πρέπει να παραμείνουν δημόσιες οι μεταφορές ή να είναι ιδιωτικές", ο κ. Καραδήμας εξέφρασε την προσωπική του άποψη λέγοντας «δεν δαιμονοποιώ ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το ζητούμενο είναι ένα: Να γίνεται η δουλειά, που είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις, γιατί και το Δημόσιο έχει συμβατικές υποχρεώσεις όπως και ο ιδιωτικός τομέας έχει συμβατικές υποχρεώσεις. Τα έργα υποδομής και πολύ περισσότερο η λειτουργία τους είναι κάτι το πολύ απαιτητικό. Άρα το ζητούμενο είναι να ζητείται και από τις δύο πλευρές όποιου χαρακτήρα και εάν είναι (εν. δημόσιο ή ιδιώτες) να κάνει καλά την δουλεία του».
Ο νέος πρόεδρος της εταιρίας συμφώνησε με όλους τους βουλευτές ότι «το μετρό ως φορέας συνεχούς λειτουργίας θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημά του την ασφάλεια και την συντήρησή του» και διαβεβαίωσε ότι «από τη θέση που μου αναλογεί θεσμικά και με τις δυνατότητες που θα μου παρασχεθούν η πρόθεσή μου είναι να επικεντρωθεί σε αυτά».
Δήμας: Υπήρξε λάθος στη χάραξη της Γραμμής 4, τα έργα προχωρούν κανονικά
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας ανέφερε ότι «στο πρόσωπο του κ. Καραδήμα, εγώ προσωπικά βλέπω έναν όχι μόνο σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, αλλά έναν άνθρωπο με σημαντική εμπειρία στον τομέα ενδιαφέροντος» και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τη λειτουργία της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ». Επισήμανε ότι η απόφασή του να κάνει μια τέτοια αλλαγή επαγγελματικής καριέρας, δηλαδή ότι παραιτήθηκε από τη θέση που είχε στον ιδιωτικό τομέα για να αφοσιωθεί στην θέση του προέδρου «είναι πάρα πολύ ενδεικτικό γι' αυτό που θέλει να προσφέρει».
Ο υπουργός, σημείωσε ότι «δεν γνώριζα τον κ. Καραδήμα όπως και τους άλλους δύο υποψήφιους που πρώτευσαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όλοι τους είχαν εξαιρετικά προσόντα». Απαντώντας στις αναφορές βουλευτού ότι "υπήρξε λάθος στην χάραξη της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, στην Κατεχάκη" ο κ. Δήμας είπε ότι «δεν υπήρξε κανένα λάθος στην χάραξη. Ακολουθήθηκε μια διαφορετική μεθοδολογίας διαδικασία που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Τα έργα προχωράνε κανονικά».
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, στο θέμα της συντήρησης των σταθμών, των γραμμών αλλά και των συρμών, που ήταν θέματα που έθεσαν όλοι οι βουλευτές- μέλη της Επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι «η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ καμία, μα καμία σχέση έχει με την λειτουργία και τη συντήρηση του μετρό της Αθήνας. Η συντήρηση περιέρχεται στην ΣΤΑΣΥ από την στιγμή που παραδίδεται προς χρήση το μετρό. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΡΟ κατασκευάζει και παραδίδει στους φορείς λειτουργίας το μετρό. Μόνο στο μετρό της Θεσσαλονίκης λειτουργεί και ως αρμόδια για την λειτουργία του (ως αντισυμβαλλόμενο όμως μέρος με την εταιρία ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί έχει αναλάβει τη λειτουργία του) όπως επίσης και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν έχει την έκδοση των εισιτηρίων του μετρό της Θεσσαλονίκης».
Ο υφυπουργός απέρριψε αναφορές βουλευτών ότι "το μετρό της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει συστηματικές δυσλειτουργίες", λέγοντας ότι «όσα εμφανίζονται ως συστηματικές δυσλειτουργίες είναι προϊόν των συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν», όπως αυτό που σημειώθηκε στον σταθμό Αγίας Σοφίας με έναν επιβάτη που έπεσε και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ασφάλειας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ