Θεσσαλονίκη: Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας σε σύσκεψη υπό τον Κ. Χατζηδάκη - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας σε σύσκεψη υπό τον Κ. Χατζηδάκη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης με τον Θ. Λιβάνιο και τον Κ. Γκιουλέ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης με τον Θ. Λιβάνιο και τον Κ. Γκιουλέκα -Φωτογραφία: Intimenews/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσαν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.

Συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκαν, μεταξύ άλλων, σε οικονομικά προβλήματα, στο θέμα του προσωπικού, ενώ έγινε λόγος για τα ζητήματα πυρκαγιών και υδάτων, κοινωνικής κατοικίας, για τη μητροπολιτικότητα και το νομοσχέδιο για το νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χατζηδάκης: «Η Μακεδονία είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό δεν είναι απλά μια διακήρυξη»

Για μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας με τους εκλεγμένους της Αυτοδιοίκησης, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

«Φεύγουμε με περισσότερες γνώσεις για τα τοπικά προβλήματα. Η Μακεδονία είναι προτεραιότητά μας, το έχω υπογραμμίσει επανειλημμένως και δεν είναι απλά και μόνο μία διακήρυξη της κυβέρνησης. Το αποδεικνύουμε με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, με το flyover, με τα δύο νοσοκομεία, το ένα κατασκευάζεται και το δεύτερο είναι στα σκαριά, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την ανάπλαση της ΔΕΘ και, βεβαίως, με μία σειρά από έργα σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο που θα έρθει εδώ πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν πιο συγκεκριμένα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Στην έναρξη της συνάντησης ο αντιπρόεδρος απευθυνόμενος στους δημάρχους τόνισε:«Ο ρόλος σας είναι κομβικός και υποχρέωσή μας είναι να είμαστε σε επαφή, θεσμικά και ουσιαστικά,γιατί η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη δική σας πλευρά βοηθά στη συνολική εθνική προσπάθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ για να ακούσουμε κατευθείαν ποια είναι τα βασικά θέματα που σας απασχολούν. Τέτοιες συναντήσεις επικαιροποιούν την επαφή μας, μας φέρνουν πιο κοντά και μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα πού πρέπει να δώσουμε έμφαση για να μη μιλάμε απλά και μόνο θεωρητικά για την προσπάθεια να πάει ο τόπος μπροστά, αλλά στην πράξη να προχωρούμε με βήματα ουσιαστικά».

«Για τη Μακεδονία και τη Θράκη έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα να μιλάμε για μια περιοχή που άκουγε πολλά και έβλεπε ελάχιστα. Αυτό αντιστρέφεται. Αντιστρέφεται γιατί το έμπρακτο ενδιαφέρον και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης αποδεικνύεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Μετρό, το flyover και το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο.

«Έγινε ένας σημαντικός διάλογος με τους δημάρχους για να μπορέσουμε μέσα από τον διάλογο να συναποφασίσουμε τι χρειαζόμαστε για την περιοχή μας. Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν ανεξάντλητες δυνατότητες και το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και για την κυβέρνηση", επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι

«Έγινε μία συνάντηση των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον κ.Χατζηδάκη, στην οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Έδωσα το υπόμνημα που παρέδωσα νωρίτερα το πρωί στον πρωθυπουργό με όλα τα καυτά θέματα της Αυτοδιοίκησης», είπε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη πρόσθεσε πως «οι συνάδελφοι από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας έβαλαν πολλά ζητήματα στο τραπέζι που μας απασχολούν, από την καθημερινότητα, τις αντιφάσεις που υπάρχουν στη νομοθεσία, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας δύσκολη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, χαρακτήρισε τον διάλογο «ουσιαστικό», λέγοντας πως «αναδείχθηκαν τα προβλήματα και πολλές από τις προτάσεις για επίλυση». Στάθηκε στις εταιρείες κοινής ωφέλειας λέγοντας πως «μέσα σε αυτό το άναρχο θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν έχουν καταντήσει τους δρόμους μας και τα πεζοδρόμια μια κουρελού από παρεμβάσεις που γίνονται» αλλά και στην κοινωνική κατοικία υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα διεκδικεί σε πρώτη φάση ακίνητα του Δημοσίου, ακίνητα της ΕΤΑΔ να δοθούν σε όλους τους δήμους και μέσα από μια διαδικασία αντιπαροχής να δούμε ξανά, να λύνουμε το πρόβλημα της κατοικίας και κυρίως να δημιουργήσουμε κατοικίες που με κοινωνικά κριτήρια θα δοθούν σε συμπολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες».

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Ευθυμίου, οι βουλευτές Δημήτρης Κούβελας, Διαμαντής Γκολιδάκης, Στράτος Σιμόπουλος και Φάνης Παππάς, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, οι συντονιστές του Γραφείου Πρωθυπουργού, Γιάννης Παπαγεωργίου και Έλενα Σώκου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης και δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ