Υπ. Άμυνας: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα -Ποια θα δώσουμε στην Ουκρανία, τι θα παραλάβουμε - iefimerida.gr

Υπ. Άμυνας: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα -Ποια θα δώσουμε στην Ουκρανία, τι θα παραλάβουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς -Δεξιά επάνω τα γερμανικά τεθωρακισμένα, στη μέση ο Ν. Παναγιωτόπουλος και κάτω τα σοβιετικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς -Δεξιά επάνω τα γερμανικά τεθωρακισμένα, στη μέση ο Ν. Παναγιωτόπουλος και κάτω τα σοβιετικά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους έγιναν γνωστές από το ΥΠΕΘΑ.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Marder.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Τι προηγήθηκε

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το μεσημέρι της Τρίτης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα. Ο Γερμανός καγκελάριος προσέθεσε ότι αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες.

Η Ελλάδα πρόκειται να ανταλλάξει τα παρωχημένα (σοβιετικά/ανατολικογερμανικά) ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά Marder 1A3/5.

Το σοβιετικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1 / Φωτογραφία: wikipedia
Το σοβιετικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1 / Φωτογραφία: wikipedia
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ΒΜΡ-1, πρωτοεμφανίστηκαν το 1973 στο πεδίο μάχης, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια οχήματα τα οποία παρότι υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συντηρησιμότητας, ενώ η δυνατότητα επιβίωσής τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον πολύ μικρή. Ωστόσο οι Ουκρανοί μπορούν να τα ενσωματώσουν γρήγορα στο οπλοστάσιό τους καθώς ήταν εντεταγμένοι στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

To γερμανικό τεθωρακισμένο Marder 1A3/5
To γερμανικό τεθωρακισμένο Marder 1A3/5

Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 -αν κι επίσης παλαιάς σχεδίασης- εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1, και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. Μηχανολογικά έχει πολλές ομοιότητες (κινητήρας, κιβώτιο μετάδοσης) με τα Leopard 1 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, συνεπώς αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον ελληνικό στρατό.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέδωσαν ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή τεθωρακισμένων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη συμφωνία, κρίνοντάς τη «επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξ ού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα.

Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη.

Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αργά το βράδυ για το ίδιο ζήτημα εξέδωσαν ανακοίνωση και οι τομεάρχες της Εθνικής Άμυνας του. Στην ανακοίνωση, πέραν της αντίθεσής τους, οι τομεάρχες θέτουν κάποια ερωτήματα, ενώ αναρωτιούνται «αν αυτή η ενέργεια εντάσσεται στις πιέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Η ανακοίνωση:

«Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός έμαθε από τον αξιωματούχο τρίτης χώρας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει νέο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απόφαση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα στην ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία μας ενημέρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, ενώ ίσος αριθμός Οχημάτων τύπου Marder θα παραδοθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αντίθεση μας στην ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι αντίθετη στα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση-πρωτοβουλία ειρήνευσης, και όταν η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κλιμακώνεται διαρκώς.

Υπάρχουν όμως εδώ και ειδικότερα ζητήματα:

  • ​Υπάρχει οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Marder και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  • ​Θα στείλουμε τα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία πριν παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα αντικατάστασης και πριν πιστοποιηθεί το προσωπικό μας για τη χρήση τους, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας;
  • ​Ποιος πήρε την απόφαση για την αντικατάσταση και την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία; Πραγματοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα στάδια εκ του νόμου;
  • ​ Ήταν στις πρώτες προτεραιότητες μας να αντικαταστήσουμε τα BMP σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη στιγμή που υπάρχουν άλλες άμεσες ανάγκες;
  • ​Από ποιες μονάδες θα σταλούν τα οχήματα στην Ουκρανία; Μήπως από τα νησιά εν μέσω πιέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση τους;

Τα οχήματα Marder είναι ηλικίας 30-40 ετών, χώρες όπως η Τσεχία (με πολύ μικρότερες αμυντικές ανάγκες συγκριτικά με την Ελλάδα) έχουν αρνηθεί να τα προμηθευτούν λόγω παλαιότητας, ενώ η προμήθειά τους θα αυξήσει την πολυτυπία.

Η Πολωνία ακόμη περιμένει από τη Γερμανία να αντικαταστήσει τα 240 άρματα μάχης που είχε στείλει στην Ουκρανία.
 
Και τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί ασκούσαν πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD με "δέλεαρ"  τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οποία κατά δήλωση του Πρωθυπουργού «η άμυνα είναι ο υπέρτατος σκοπός της χώρας» στέλνει στην Ουκρανία όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, και μάλιστα αρνείται να ενημερώσει ποια είναι αυτά, και τώρα προμηθεύεται πεπαλαιωμένα οχήματα που άλλες χώρες δεν θα δέχονταν ούτε δωρεάν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν νόμοι, προβλεπόμενες διαδικασίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και λειτουργεί ωσάν η άμυνα της χώρας να κρίνεται από τις αποφάσεις ενός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς»

Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέδρασε στη γνωστοποίηση της συμφωνίας Μητσοτάκη-Σολτς σχετικά με την παράδοση ελληνικών τανκ στην Ουκρανία.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για όλες τις πτυχές της συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας, καθώς προκύπτουν «εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ