Τέμπη: Η Νέα Αριστερά αποφάσισε αποχή από την Προανακριτική -«Αδειάζει» ΣΥΡΙΖΑ, «αρνητική εξέλιξη» λέει η Κουμουνδούρου - iefimerida.gr

Τέμπη: Η Νέα Αριστερά αποφάσισε αποχή από την Προανακριτική -«Αδειάζει» ΣΥΡΙΖΑ, «αρνητική εξέλιξη» λέει η Κουμουνδούρου

Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης
Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να απέχει από τη διαδικασία της Προανακριτικής για τα Τέμπη αποφάσισε η Νέα Αριστερά, αφήνοντας στον αέρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να συμπεριληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κατηγορητήριο.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της Νέας Αριστεράς υποστηρίζει ότι με δεδομένο πως η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για τον Κ. Καραμανλή για πλημμεληματικού χαρακτήρα παράβαση, κάθε άλλη πρόταση, είτε αφορά μόνο τον πρώην υπουργό είτε τον πρωθυπουργό, θα καταψηφιστεί, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά καλεί την αντιπολίτευση «να μη δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη-Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν. Η αντιπολίτευση να μη βοηθήσει την κυβέρνηση, έστω άθελά της, στο κλείσιμο της υπόθεσης».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Κουμουνδούρου να συμπεριλάβει στην πρότασή της για προανακριτική και τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τους 30 βουλευτές που απαιτούνται για την κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και πλέον αναζητά τέσσερις βουλευτές προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή η πρότασή του.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι μπορούν οι 6 βουλευτές που ελέγχει να υπερψηφίσουν το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

Καμία συμμετοχή στο πλυντήριο που στήνει το καθεστώς Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα για την απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, έγκλημα με ιθύνοντα νου και ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη.

2. Υπό την πίεση των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα μπει εμπόδιο στη διερεύνηση της υπόθεσης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Είπε ψέματα! Αυτό φάνηκε αρχικά στην υπόθεση Τριαντόπουλου με την προανακριτική φιάσκο. Επιβεβαιώνεται οριστικά με την πρόταση της ΝΔ για τον Καραμανλή, τον οποίο σκοπεύει να παραπέμψει αποκλειστικά για πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος, καταψηφίζοντας κάθε άλλη πρόταση.

3. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άλλη πρόταση που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είτε αφορά τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Καραμανλή, θα απορριφθεί από την πλειοψηφία της Ν.Δ. ως προδήλως αβάσιμη. Η απόρριψη ισοδυναμεί με αθώωση και κλείσιμο της υπόθεσης. Αυτή είναι η επιθυμία του κ. Μητσοτάκη: να μετατρέψει τη διαδικασία και την Ολομέλεια σε πλυντήριο τόσο των δικών του απαράγραπτων ευθυνών όσο και του υπουργού του.

4. Η Νέα Αριστερά δεν θα δώσει οδό διαφυγής στον κ. Μητσοτάκη. Η απόδοση δικαιοσύνης προϋποθέτει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπηρετεί τη δικαιοσύνη και τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των πρωταγωνιστών του εγκλήματος των Τεμπών και της συγκάλυψης. Η σημερινή Βουλή με πλειοψηφία της ΝΔ δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

5. Στο έδαφος αυτό, η Νέα Αριστερά καλεί τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να μη συνδράμουν στη μεθόδευση του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση να μη δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη - Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν. Η αντιπολίτευση να μη βοηθήσει την κυβέρνηση, έστω άθελά της, στο κλείσιμο της υπόθεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα συμβάλει στο πλυντήριο που στήνει η ΝΔ. Απέναντι στη νέα προσπάθεια συγκάλυψης απαιτούνται νέες μαζικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας, τόσο ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών όσο και για τη συνολική ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινοβουλευτικης πλειοψηφίας της ΝΔ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση της Πατησίων «αρνητική εξέλιξη».

Πηγές από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι «η απόφαση της Νέας Αριστεράς να αρνηθεί τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη αλλά και του κ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών και το έγκλημα της συγκάλυψης είναι σεβαστή, αλλά συνιστά μια αρνητική εξέλιξη».

«Το δε επιχείρημα ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί εκ των προτέρων δεν ευνοούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης από τη αντιπολίτευση το ακούμε πρώτη φορά από τη Νέα Αριστερά και είναι απορίας άξιο γιατί εμφανίστηκε μόλις τέθηκε ζήτημα παραπομπής του κ. Μητσοτάκη» προσθέτουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα στη Βουλή υπάρχουν ήδη δύο προτάσεις Προκαταρκτικής Επιτροπής και δεν επιτρέπεται σε κανένα να μην αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της δικογραφίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει προετοιμάσει νομικά τεκμηριωμένη πρόταση και αύριο θα λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί», τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ