Ταγαράς: Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων - iefimerida.gr

Ταγαράς: Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων
Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με 128 τοπικά και οκτώ ειδικά πολεοδομικά σχέδια ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του εμβληματικού για τη χώρα προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων θα έχει συνολικό προϋπολογισμό, 401,05 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , αρμόδιος για τη Χωροταξία και το Αστικό Περιβάλλον, Νίκος Ταγαράς. Ο β' κύκλος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, της Αττικής, της Κρήτης, καθώς και νησιά του Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη συμβολή του ΤΕΕ, προβλέπει καθορισμό των χρήσεων γης σε πάνω από το 70% της χώρας, ενώ αφορά πάνω από το 50% των συνολικών μελετών.

«Με αποφασιστικότητα εξελίσσουμε τον πρωτόγνωρο και εμβληματικό -σε έκταση, χρονικό πλαίσιο και προϋπολογισμό- πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να μπει τάξη στον χώρο, προστατεύοντας το Περιβάλλον, με την ισχυρή θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Ταγαράς.

«Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων αποτελεί εθνικό στοίχημα που οφείλουμε Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και τεχνικός κόσμος να κερδίσουμε όλοι μαζί προς όφελος της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και είμαστε αποφασισμένοι να μη χαθεί ούτε μία μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τον καθορισμό των χρήσεων γης σε πάνω από το 70% της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση και η βέλτιστη οργάνωση του συστήματος χωρικής διαχείρισης, ενώ παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ανά τακτά χρονιά διαστήματα, γίνεται προσπάθεια εξάλειψης των επικαλύψεων και των αντιφάσεων μεταξύ των σχεδίων διαφορετικού επιπέδου. Ο β' Κύκλος περιλαμβάνει πάνω από το μισό των μελετών που θα προκηρυχθούν συνολικά και αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά προκηρύσσεται τέτοιος μεγάλος αριθμός μελετών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο έχει ορισθεί από το ΥΠΕΝ Αναθέτουσα Αρχή για τη διεξαγωγή του Προγράμματος, Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «Το ΤΕΕ έχει αναδείξει επί δεκαετίες την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η χώρα έχει την ευκαιρία να κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Το ΤΕΕ δεν μένει πλέον μόνο σε προτάσεις, συμβάλλει και συντρέχει την Πολιτεία και στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, στην πράξη. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, προχωρούμε το φιλόδοξο πρόγραμμα ολοκλήρωσης των ΤΠΣ και ΕΠΣ σε όλη τη χώρα. Και επιπλέον προχωρούμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, δημιουργώντας ένα ψηφιακό μέλλον για τα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας στη χώρα, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ξεκάθαρους κανόνες, ώστε όλοι να κάνουν τη δουλειά τους με ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου».

Τάξη στον χώρο -Προστασία του περιβάλλοντος -Ασφάλεια Δικαίου

Σκοπός του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας -όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος- με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπογραμμίζεται ότι για την εκπόνηση των μελετών των ΤΠΣ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Προβλέπονται τέσσερις κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες που καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια.
  • Η επιλογή των Δημοτικών Ενοτήτων που μετέχουν σε κάθε κύκλο αναθέσεων έχει προκύψει με βάση τα αιτήματα των Δήμων που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ και το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό.
  • Αντίστοιχα, τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών που ΥΠΕΝ με γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων καθώς και τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ταγαράς: «Έχοντας πλέον την εμπειρία από τον πιλοτικό α' κύκλο μελετών ΤΠΣ και διαπιστώνοντας ότι οι εκπτώσεις που δόθηκαν από ορισμένους υποψήφιους μελετητές είναι μεγάλες, θέλω να επισημάνω ότι σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα που προσφέρει ο Ν. 4782/2021 για τον έλεγχο των ασυνήθιστα μεγάλων προσφορών».

Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε: «Στους υπόλοιπους διαγωνιστικούς κύκλους -με εκκίνηση από τον β' κύκλο εκπόνησης μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ- θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο ανάθεσης των συμβάσεων, αυτό της «πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς» βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής (80%-20%). Αυτό σημαίνει ότι θα αξιολογηθούν οι Τεχνικές και Οικονομικές προσφορές των προσφερόντων για τις οποίες θα οριστεί και συντελεστής βαρύτητας. Θέλουμε άρτιο αποτέλεσμα και ποιότητα και ταχύτητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ