Πώς αποφάσισε ο Κ. Μητσοτάκης να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, στις 6 Ιουλίου - iefimerida.gr

Πώς αποφάσισε ο Κ. Μητσοτάκης να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, στις 6 Ιουλίου

Mitsotakis-Xatzidakis
Ο Κωστής Χατζηδάκης συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή

Στο υπουργικό συμβούλιο της 20ής Ιουνίου ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τον απολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ο απολογισμός εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό.

Με πρωτοβουλία του, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα αναπτυχθεί στις 6 Ιουλίου, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση δεν είναι ουδέτερη. Στην κορύφωση της σεναριολογίας για πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, μοιάζει σαν να δίνει το σήμα μιας άτυπης προκήρυξης εκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι θεωρούν αυτή την περίοδο κατάλληλη για να ακούσει η κοινή γνώμη τι έχει πετύχει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα και τι σχεδιάζει για το μέλλον, καθώς αν αφήσουν τη συζήτηση για την προεκλογική περίοδο, όποτε προκηρυχθούν εκλογές, «κανένας δεν θα ακούσει τίποτα».

Στην τελευταία σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής για τη θερινή περίοδο και πάνω στην επέτειο των τριών χρόνων από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, θεωρείται βέβαιο ότι οι τόνοι θα ανέβουν. Και χωρίς αυτή τη συζήτηση, βέβαια, το κλίμα δεν είναι ήρεμο.

Μια προεκλογική συζήτηση

 Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να δείξουν τη δύναμη πυρός τους, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν προσφέρονται για να απευθυνθούν σε μαζικά ακροατήρια.  

Η αρχική σκέψη του κ. Χατζηδάκη δεν ήταν τόσο μεγαλεπίβολη. Επειδή είχε παρακολουθήσει αντίστοιχες παρουσιάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι οποίες ήταν αναγκαίες εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονταν για την ενεργειακή κρίση και την στήριξη των εισοδημάτων, σκέφτηκε να κάνει το ίδιο για τα κοινωνικά μέτρα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της, μέχρι σήμερα, θητείας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ετοιμάστηκε ο απολογισμός ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός συνειδητοποίησε πόσο κατακερματισμένη θα πρέπει να ήταν η αντίληψη όλων για αυτά τα μέτρα, καθώς χάνονταν μέσα στην καταιγιστική επικαιρότητα των συνεχών κρίσεων. Την αίσθηση αυτή την επιβεβαίωσε και στο υπουργικό συμβούλιο, πολλά είχαν περάσει κάτω από το ραντάρ, αλλά τώρα θεωρήθηκε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθούν.

Η κόντρα για τη μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρεί να δώσει χέρι βοήθειας στη μεσαία τάξη. Μια από τις μεγάλες ανησυχίες του πρωθυπουργικού επιτελείου και των αρμόδιων υπουργών είναι ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει τα στρώματα με ικανοποιητικά εισοδήματα, τα οποία πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής. 

Στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες αυτών των εισοδημάτων, ωστόσο θέλουν να δείξουν ότι αναγνωρίζουν την κατάσταση και κάνουν ότι είναι δυνατόν. Και επειδή, πολλά δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν, ελπίζουν ότι με όσα έχουν εξαγγείλει θα μετριαστεί η δυσαρέσκεια, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε αποστασιοποίηση και σε αποχή.  

Η κόντρα για την διεκδίκηση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται με ένταση τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την υπερφορολόγησε και την έχασε.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας, αναγνώρισε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι η κυβέρνησή του αδίκησε τη μεσαία τάξη. «Δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό», ο οποίος ήταν η έξοδος από το καθεστώς επιτροπείας και χρεοκοπίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ακριβώς επειδή  εμείς παρά τη θέλησή μας αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, είμαστε αυτοί που τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία», αλλά και την «ξεδιάντροπή εξαπάτηση» της από τον κ. Μητσοτάκη. 

«Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ξεζούμισε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, χωρίς να διευκρινίσει ότι αυτό του επιβάλλει η ιδεολογία του. Για αυτό και η υπόσχεσή του ότι δεν θα το ξανακάνει έχει τόση αξιοπιστία όση και ότι ο ήλιος θα βγει από τη Δύση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.  

Αυτή η διένεξη, δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο, ώστε να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να φέρει στη Βουλή το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης του, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά σε όλα τα άλλα μέτρα που ελήφθησαν κατά την πανδημική, την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση. Και να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων και ότι η κυβέρνηση του προσπαθεί να τις μειώσει παρά τις αντίξοες συνθήκες.

«Η κοινωνική πολιτική μας προκαλεί αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν θέλουμε να χαρίσουμε την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Από το 2019», προσθέτουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ως ακραία φιλελεύθερους και κοινωνικά ανάλγητους. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρούμε μια αμηχανία. Ούτε τέτοιες επιθέσεις δεχόμαστε ούτε πολλές ερωτήσεις κατατίθενται στη Βουλή». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό οφείλεται στο ότι οι κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης αποδίδουν, και ότι όσοι ωφελούνται το γνωρίζουν, όμως πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα στο σύνολο της κοινής γνώμης ή απλώς ξεχνιούνται μετά την εξαγγελία τους.  

Οι πολιτικές του υπουργείου Εργασίας δεν αφορούν μόνο χρήματα αλλά και τη βελτίωση της ζωής εργαζομένων, αναπήρων, νέων ζευγαριών και γονέων. 

Σταθερά στην κορυφή των επιτευγμάτων που προβάλει ο Πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός είναι η μείωση της ανεργίας, κατά 4,8 μονάδες  (από 17,3% τον Ιούλιο του 2019 σε 12,5% τον Απρίλιο του 2022). Την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν 10 δισ. ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, και αναβαθμίστηκαν τα προγράμματα επανακατάρτισης. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, μια εμβληματική πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι εργαζόμενοι κερδίζουν έναν επιπλέον μισθό, και η Ελλάδα έχει πλέον τον 9Ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ. Αντίστοιχης σημασίας για την κυβέρνηση, είναι η αύξηση των συντάξεων από το 2023. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμβολική και ουσιαστική αξία, έχει το σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, ειδικά με τον προσωπικό βοηθό και με την κάρτα αναπηρίας. Το ίδιο και το πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας, με το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, με τη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τις νταντάδες της γειτονιάς, με τη δημιουργία 120 χώρων παιδικής φροντίδας εντός μεγάλων επιχειρήσεων, κ.α. Το δημογραφικό θα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Αυτή η συζήτηση, όμως, δύσκολα θα γίνει στη Βουλή στις 6 Ιουλίου. Όσο και αν προσπαθήσει να την οριοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης, η συγκυρία είναι τέτοια ώστε το πιθανότερο είναι να κυριαρχήσουν οι προεκλογικές κορώνες. Και ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν περιμένει συναίνεση για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα, σε μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και σε μια στιγμή που ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.    

  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ