Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας -Μειωμένα αποθέματα κατά 50% - iefimerida.gr

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας -Μειωμένα αποθέματα κατά 50%

Εκτακση σύσκεψη συγκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης για την επισιτιστική επάρκεια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία αρχείου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαχείριση των υδάτων και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι μία επιτακτική ανάγκη καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν σοκάρουν για τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα και οι πολίτες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022, ενώ η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χώρα μας βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας, ενώ την τελευταία δεκαετία καταγράφεται υπερδιπλασιασμός ( +139%) στη χρήση νερού για ύδρευση (απόληψη),  εξαιτίας μεταξύ άλλων της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εξ ου και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά όπου χρειάζεται «μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα δίκτυα διανομής που έχουν απώλειες της τάξης του 50%, γεγονός που δείχνει το μέγεθος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν. Το καμπανάκι έχει ηχήσει εδώ και καιρό και οι πρώτες αναφορές από τον πρωθυπουργό έγιναν το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν προανήγγειλε το εμβληματικό έργο της ένωσης του ταμιευτήρα του Ευηνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που μπορεί να εξασφαλίσει την ύδρευση της Αττικής για τις επόμενες πέντε δεκαετίες.

Ο μεγάλος όγκος, όμως, του νερού κατευθύνεται στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών (80%). Τομέας στον οποίο η χώρα μας δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην ΕΕ. Στη Θεσσαλία, η διαθέσιμη στάθμη της λίμνης Πλαστήρα είναι μειωμένη κατά 50% και δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό από τη λίμνη Σμοκόβου. Ο νέος Οργανισμός που συγκροτήθηκε για τη Θεσσαλία (ΟΔΥΘ) θα αποτελέσει το υπόδειγμα και για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ως ενιαίος φορέας έχει την ευθύνη για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, με αρμοδιότητες την εκπόνηση της στρατηγικής, τον συντονισμό και τη συνεχή επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, την εποπτεία και υλοποίηση, καθώς και τη χορήγηση αδειών χρήσης ύδατος.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για τα Υδατα

Το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων θα απαντά σε τρία βασικά θέματα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές. Ποιες θα είναι οι δομές διαχείρισης, ποια έργα -φράγματα, συνδέσεις δικτύων κλπ- θα πρέπει να υλοποιηθούν και η επικαιροποίηση ή κατάρτιση όπου δεν υπάρχουν των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης υδάτων. Το συνολικό κόστος των απαιτούμενων έργων σε όλη τη χώρα δύναται να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ και θα αναζητηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι για την χρηματοδότηση τους. Επειδή, τα επόμενα χρόνια το ζήτημα της λειψυδρίας μπορεί να καταστεί πιεστικό, ειδικά για την Αττική, υπάρχουν στο τραπέζι και άμεσες πρωτοβουλίες μέχρι να ολοκληρωθούν πιο μακρόπνοα σχέδια. Όπως η μεταφορά νερού με πλοία από τον Αχελώο, αντλήσεις ή αφαλατώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα «είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση», η οποία δεν έρχεται να απαντήσει απλά στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, «αλλά κυρίως να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών». Οι ίδιες πηγές σπεύδουν να τονίσουν πως «το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό».

Επίσης, διευκρινίζουν πως «το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια». Το μάξιμουμ ως αναπροσαρμογή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρξουν αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού, οι οποίες όμως θα είναι ανεπαίσθητες στο συνολικό ύψος του λογαριασμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ