ΣΥΡΙΖΑ: Αλλιώς τα σχεδίαζαν κι αλλιώς τους ήρθαν - Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η ΚΕΑ - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλιώς τα σχεδίαζαν κι αλλιώς τους ήρθαν - Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η ΚΕΑ

Παππάς και Τσίπρας στη Βουλή
Η υπόθεση Παππά έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ /Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Αλλιώς σχεδίαζαν τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στον ΣΥΡΙΖΑ και αλλιώς τους προέκυψε.

Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα προέβλεπε μια πανηγυρική συνεδρίαση του πολυπληθούς (άνω των 700 ατόμων) σώματος, όπου θα επικυρωνόταν η προσθήκη του «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα και θα δινόταν το εναρκτήριο λάκτισμα για τον προσυνεδριακό διάλογο με φόντο τη διεξαγωγή του, το φθινόπωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, όμως, καθιστούν τη σημερινή συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες «στα σχοινιά». Αρχικώς, ήταν η υπόθεση με τα ακίνητα του Δημήτρη Παπαδημούλη η οποία έληξε με τη θυελλώδη συνεδρίαση της ευρωομάδας του κόμματος, στην οποία ο επικεφαλής της έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να γίνει δεκτή.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος αλλά και ολόκληρος ο «οργανισμός ΣΥΡΙΖΑ» κλήθηκε να διαχειριστεί ίσως τη δυσκολότερη κατάσταση από τότε που βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δημοσιοποίηση του ηχητικού της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προκάλεσε μεγάλη φθορά φέρνοντας τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» ευσχήμως τον τέως υπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για «λάθη ύφους και ουσίας».

Για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση ο Νίκος Παππάς

Ήταν η πρώτη φορά από το 2011 όταν ο Νίκος Παππάς κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει τη Γλασκώβη, προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής του γραφείου του, που ο στενός συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του τέως Πρωθυπουργού βρέθηκε σε τόσο μεγάλη δυσμένεια. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα κακό για τον Νίκο Παππά καθώς οι μόνοι που τον υπερασπίστηκαν ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Σκορίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, ιδιαίτερα καυστικές ήταν τοποθετήσεις των Α. Λιάκου και Ν. Μπίστη, με τον πρώτο να ζητά από τον Ν. Παππά να διευκολύνει το κόμμα υποβάλλοντας την παραίτησή του. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις των Τσακαλώτου, Χριστοδουλοπούλου και Σκουρλέτη. Αν και το θέμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, οι τόνοι δεν ανέβηκαν πολύ, γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα υπήρξε μία παρασκηνιακή συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τα ιστορικά στελέχη του κόμματος για τον χειρισμό της υπόθεσης.

ο Νίκος Παππάς
Πρώτη φορά ο Νίκος Παππάς βρίσκεται στριμωγμένος εντός ΣΥΡΙΖΑ/ Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC

Ανησυχία για νέα ηχητικά ντοκουμέντα

Πληροφορίες του iefimerida.gr, πάντως σημειώνουν ότι στις περισσότερες τοποθετήσεις ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία για τη σχέση Παππά – Μιωνή. Παράλληλα, όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις εντός Κουμουνδούρου, τόνιζαν ότι ο χειρισμός της υπόθεσης σηματοδοτεί καίριο πλήγμα για το πρόσωπο του Νίκου Παππά. «Μπορεί να μην αποβλήθηκε αλλά σίγουρα θα κάτσει για αρκετό καιρό στον πάγκο», σημείωνε στέλεχος του κόμματος το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η υπόθεση Παππά επηρεάζει και τα εσωκομματικά

Με τον Νίκο Παππά να θεωρείται ο επικεφαλής της τάσης των «Προεδρικών» και το Συνέδριο θα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν και πόσο θα επηρεάσει η υπόθεση του ηχητικού τον συριζικό διάλογο και αν η «αντιπολίτευση» θα εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στο εσωκομματικό πεδίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η εξέλιξη στην υπόθεση Novartis συνιστά πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτήτως της ανάγνωσης που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της εταιρείας με τις αμερικανικές Αρχές, το βέβαιο είναι ότι μία υπόθεση που ξεκίνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο του κατήγορου και τα στελέχη του να μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου, εξελίσσεται σε «Βατερλώ» καθώς τουλάχιστον ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών του ειδικού δικαστηρίου.

Το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και η συσπείρωση γύρω από τον Τσίπρα

Τρία είναι τα βασικά πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις.

α) Στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα ήταν ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφενός θα είχαν προχωρήσει τις κινήσεις ανασυγκρότησης και ανοίγματος και αφετέρου η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε τις πρώτες σοβαρές δυσκολίες λόγω της οικονομίας. Αντίθετα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δυσμενή θέση, απολογούμενος και υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων για την περίοδο της διακυβέρνησής του.

β) Το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» δέχτηκε εκ νέου ισχυρό πλήγμα. Ιδιαίτερη σημασία, μάλιστα, έχει ότι η πλειοψηφία των υποθέσεων που αποκαλύφθηκαν κατά καιρούς αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης του κόμματος, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να υλοποιήσει το «διαφορετικό παράδειγμα διακυβέρνησης» που επί χρόνια επικαλούνταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

γ) Οι τελευταίες εξελίξεις «καίνε τις γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ». Ήδη η Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει να αυξήσει τις αποστάσεις από την Κουμουνδούρου κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρακρατικές συμπεριφορές και σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει, πλέον, καμία περίπτωση διαλόγου για συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Αλέξης Τσίπρας
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι συσπείρωση γύρω από τον Τσίπρα /Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα τα παραπάνω είναι η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου νιώθουν ότι δέχονται επίθεση από «ένα σύστημα εξουσίας», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο. Απέναντι σε αυτό και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο κάδρο της «υπόθεσης Παππά» τον Αλέξη Τσίπρα αναμένονται κινήσεις συσπείρωσης γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος. Μία πρώτη τέτοια κίνηση ήταν και ο -όπως φαίνεται- συνεννοημένος χειρισμός της υπόθεσης Παππά. Μία δεύτερη, πιθανότατα θα είναι η ευρύτατη αποδοχή των προτάσεών του για το όνομα και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο κατά τη διάρκεια της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ