ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 λόγοι των εσωτερικών συγκρούσεων

Το ενδιαφέρον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στην επόμενη ΚΕ του κόμματος/Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε φάση παρατεταμένης εσωστρέφειας φαίνεται ότι μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή εκλογική ήττα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και μετά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε σειρά παρεμβάσεων αναφορικά με το μέλλον και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Όπως αποτυπώνεται η συζήτηση αυτή την ώρα τα επίδικα είναι τα εξής:

  • Θα γίνει οργανωμένη συζήτηση για τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας;
  • Πώς θα γίνει η διαδικασία ανοίγματος του κόμματος σε νέα μέλη;
  • Πώς θα εκλεγεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ποιο θα είναι το όνομα του πολιτικού φορέα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στα τέσσερα αυτά ζητήματα αναμένεται να διεξαχθεί έντονη σύγκρουση εντός της Κουμουνδούρου. Άλλωστε, ένα πρώτο δείγμα δόθηκε με σειρά παρεμβάσεων και αρθρογραφίας στελεχών τις τελευταίες μέρες.

Ο απολογισμός της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με την απολογιστική συζήτηση της τετραετίας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, παραθέτοντας τις τέσσερις αιτίες της ήττας. Εντούτοις, η συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα οργανωμένα κάτι που φαίνεται να δυσαρεστεί ορισμένους εντός της Κουμουνδούρου. Για αυτό το λόγο έχει ήδη τεθεί θέμα να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Αν και ο Α. Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση, φαίνεται να ανησυχεί ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης θα ανοίξει τον “Ασκό του Αιόλου” σε περισσότερη εσωστρέφεια και φαινόμενα αλληλοκατηγοριών. Άλλωστε, η έντονη διαμάχη που προκάλεσαν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ΕΡΤ μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όσα μπορεί να συμβούν σε μια τέτοια περίπτωση.

Η τάση των 53+ θέτει επιτακτικά το ζήτημα. “Η συζήτηση για την πορεία μας, αναγκαία ασφαλώς, δεν μπορεί να κλείσει πριν καν αρχίσει. Και κυρίως δεν μπορεί να διεξαχθεί ερήμην των μελών και των φίλων του κόμματος, που ενδεχομένως θα κληθούν να επικυρώσουν κάποια στιγμή τις αποφάσεις της ηγεσίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να συζητήσουμε ανοιχτά, να κουβεντιάσουμε ουσιαστικά”, σημειώνει ο εκπρόσωπος της τάσης στην Πολιτική Γραμματεία, Πάνος Λάμπρου, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Η Εποχή”.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται, πάντως, να συνδυάσει τον απολογισμό με την προγραμματική συζήτηση και τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος του κόμματος την οποία έχει αναλάβει ομάδα με επικεφαλής τον Γ. Σταθάκη και θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο του κόμματος.

Τα νέα μέλη και ο e-SYRIZA

Από την ίδια κιόλας βραδιά της εκλογικής ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του ανοίγματος του κόμματος σε νέα μέλη προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί, όπως είπε, στο ποσοστό του 31,5%. Λίγες μέρες αργότερα, μάλιστα, στην πρώτη μετεκλογική Πολιτική Γραμματεία ο ίδιος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά λέγοντας ότι στόχος του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στο Συνέδριο με 180 χιλιάδες μέλη. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα μέλη του κόμματος δεν ξεπερνούν τα 30 χιλιάδες αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία του εγχειρήματος. Για αυτό τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το τέλος Αυγούστου τοποθετήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπέρ του ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. “Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι e-SYRIZA” είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας την ευθύνη έχει ο Εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, στοχεύει τόσο στην μεγαλύτερη διάχυση των θέσεων του κόμματος όσο και στην ενίσχυση του αισθήματος “ανήκειν στον ΣΥΡΙΖΑ”. Ακριβώς σε αυτό το σημείο προκύπτουν, όμως και οι αντιρρήσεις. “Δεν μπορεί να γίνεται κάποιος μέλος του κόμματος με ένα κλικ”, λέει στο iefimerida παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι τα κομματικά μέλη πρέπει να έχουν ενσώματη παρουσία στις Οργανώσεις ή στα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα γίνει η εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ακόμα αιτία διαμάχης στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Για το ίδιο θέμα, άλλωστε, είχε συγκρουστεί ο κομματικός μηχανισμός και στο 1ο Συνέδριο του κόμματος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει την εκλογή από το σώμα του Συνεδρίου και όχι από την Κεντρική Επιτροπή όπως γινόταν μέχρι τότε. Σήμερα το επίδικο είναι η άμεση εκλογή του Προέδρου από τη βάση, με τον τέως Πρωθυπουργό να επιθυμεί ψηφοφορία στα πρότυπα της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Αν και το θέμα έχει “παγώσει” μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών παλιών στελεχών κανείς δεν αποκλείει να επανέλθει ενόψει του Συνεδρίου, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα, θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2020.

Λύση “σύνθετης ονομασίας”

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να το έχουν πάρει απόφαση και να προχωράνε με σύνθετη ονομασία στη νέα εποχή. Το ζητούμενο είναι ο “πολιτικός προσανατολισμός”. Με δεδομένο ότι η Προοδευτική Συμμαχία έχει ουσιαστικά ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζονται ήδη οι επιλογές για τη νέα ονομασία. Όλοι συμφωνούν ότι το brand name ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει και αναζητείται η “ουρά”. Το “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Παράταξη” συναντά έντονες αντιρρήσεις καθώς θεωρείται ότι ρευστοποιεί το κόμμα και οδεύει προς λογικές ευρύτατου ανοίγματος. Το “ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά” και το “ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία” είναι αυτή τη στιγμή τα δύο επικρατέστερα καθώς θεωρούνται ότι αποτυπώνουν τόσο το άνοιγμα όσο και το περιβαλλοντικό στίγμα που επιθυμούν να προσδώσουν στη νέα εποχή.

Η ΚΕ και η ομιλία Τσίπρα στο Φεστιβάλ Νεολαίας

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή και το Σάββατο, αναμένεται από όλους με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εκεί θα ξεκαθαρίσει εν μέρει το τοπίο ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στις εσωκομματικές συγκρούσεις του τελευταίου διαστήματος να “ξανασηκώσουν το γάντι”.

Την Πέμπτη, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στην Πολιτική Γραμματεία τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο όπου θα υπάρχουν και αναφορές επί των επίδικων ζητημάτων. Όσοι, βέβαια, γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ