Ξεφεύγει η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίξτε με ή βρείτε άλλον είπε ο Κασσελάκης -«Λευκή επιταγή σε κανέναν», του απάντησαν - iefimerida.gr

Ξεφεύγει η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίξτε με ή βρείτε άλλον είπε ο Κασσελάκης -«Λευκή επιταγή σε κανέναν», του απάντησαν

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι Ο. Γεροβασίλη, Γ. Τσίπρας, Π. Πολάκης, Δ. Τεμπονέρας, Ν. Παππάς
Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι Όλγα Γεροβασίλη, Γ. Τσίπρας, Π. Πολάκης, Δ. Τεμπονέρας, Ν. Παππάς / Φωτογραφίες: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεχίζεται η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και κορυφαία στελέχη.

Από την αρχή ο Στ. Κασσελάκης έδειξε τις προθέσεις του, δίνοντας νέο τελεσίγραφο στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας:

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι προσωπικό αυτό που θα σας πω, ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να προσθέσει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο» φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος στα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου.

«Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός, παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ, τώρα, όπως είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από κάθε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν τον εμπιστεύεται για πρόεδρο του κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε να στηριχθεί από όλους ως τις εθνικές εκλογές -ακόμη και με ήττα στις ευρωεκλογές-, καθώς έχει εκλεγεί μόλις πέντε μήνες πριν, σε διαφορετική περίπτωση απείλησε με προσφυγή στους συνέδρους.

Δεν δίνουν λευκή επιταγή σε κανέναν, του απάντησαν

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας απάντησαν στο ίδιο ύφος: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν» φέρεται να του είπαν οι περισσότεροι, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να παράσχει τέτοια πολιτική δέσμευση.

Μάλιστα, ένα από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τού είπε «θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές».

Τεμπονέρας: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν συναινώ στην de facto διάλυση

Ο Τεμπονέρας παίρνοντας τον λόγο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε κατά την συνεδρίαση του οργάνου:

«Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη.

Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους «εργαλειοποίηση». Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, την διάρθρωση, την δομή, τα όργανα και την λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε την μετατροπή της ΠΓ σε «πολιτικό κέντρο» για τον καλύτερο συντονισμό στην λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της «ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «μη κόμμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς.

Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο(«Μέτωπο Δημοκρατίας») προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες.

«Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Είμαστε Αριστεροί.Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή.Όλοι κρινόμαστε.Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες.Το αποδεικνύει η πολιτική μου διασρομή.Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά.

Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον «Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία» γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, την νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους.

Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.Έχουμέ μέτωπο απένατι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.

Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Η Όλγα Γεροβασίλη / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Η Όλγα Γεροβασίλη / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γιώργος Τσίπρας / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Γιώργος Τσίπρας / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Διονύσης Τεμπονέρας / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Διονύσης Τεμπονέρας / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Παύλος Πολάκης / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Παύλος Πολάκης / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Νίκος Παππάς / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ο Νίκος Παππάς / Φωτογραφία: Intimenews/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, από το Λονδίνο και το LSE, ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε ότι ακόμα και αν χάσει στις ευρωεκλογές με 20 μονάδες, δεν θα παραιτηθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε σίγουρος πως από τις κάλπες των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει δεύτερο κόμμα. «Νομίζω ότι μπορούμε εύκολα να βγούμε δεύτεροι, νομίζω ότι μπορούμε να εκπλήξουμε τη χώρα». Μάλιστα, σχολίασε πως «πρέπει να εκτελέσω το σχέδιό μου. Δεν εκλέχθηκα για να είμαι πρώτος στις δημοσκοπήσεις έναν μήνα μετά την εκλογή μου στην προεδρία», και δήλωσε εμφατικά πως θα καταφέρει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. «Θα νικήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Θα νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δημιουργήσαμε μια νέα εναλλακτική, είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν παραιτηθεί, σε περίπτωση που στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με διαφορά 20 μονάδων, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «όχι».

Απόσπασμα από την ομιλία Κασσελάκη στο LSE:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί από τη βάση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, άρα η αναφορά στο Συνέδριο, που ξεκινά την Πέμπτη, έχει νόημα μόνο ως προς το σκέλος να ζητήσει από τους συνέδρους να δώσουν το «πράσινο φως» για νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα».

«Διαβάζω να λένε ''χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης στο Σύνταγμα, ανέβηκε σε τρακτέρ''. Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό, χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήμουν εκεί μαζί τους. Επιτέλους, αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει. Από όλα τα μίντια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα» είπε ο κ. Κασσελάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από την έλευσή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Εκεί, μεταδίδοντας live κάθε του κίνηση, συνομίλησε με τους αγρότες και έβγαλε φωτογραφίες.

«Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους, να γίνει μια ρύθμιση οφειλών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης από το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο Γιώργος Τσίπρας, που πλέον έχει πάρει αποστάσεις από την ηγεσία, είχε δηλώσει ότι «αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο».

Πυρά κατά Κασσελάκη εξαπέλυσε επίσης και ο Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν εμείς πλακωνόμασταν για να αποφασίζουν τα μέλη, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλούσε με τον Μητσοτάκη για να γίνει υπουργός» φέρεται να είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, ρίχνοντας ένα δυνατό «καρφί» προς την πλευρά του προέδρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σπίρτζης δεν έμεινε εκεί, αλλά κλιμάκωσε λέγοντας πως αν ψάχνει άλλοθι ο Στέφανος Κασσελάκης, για το οργανωτικό χάος και τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος σε μονοψήφιο, είναι ο μοναδικός που ευθύνεται. «Ας συνεχίσει να προκαλεί εσωστρέφεια», τόνισε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ