ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες και φράξιες στην ΚΕ -Ένταση Φάμελλου-Παππά για την «εποχή Κασσελάκη» - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες και φράξιες στην ΚΕ -Ένταση Φάμελλου-Παππά για την «εποχή Κασσελάκη»

Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος
Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος

Σε ένα είδος déjà vu, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο τριβές ανάμεσα στους «προεδρικούς» και στην εσωκομματική αντιπολίτευση (Παππάς, Πολάκης, Σπίρτζης κ.ά.).

Παρότι η ομάδα της ηγεσίας κέρδισε όλες τις ψηφοφορίες στην κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της και διαβεβαιώνει πως η «επανεκκίνηση» προχωράει, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις κινούνται πλέον σε μονοψήφια επίπεδα, προκαλώντας προβληματισμό και απογοήτευση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν διάχυτο στα πρόσωπα των μελών της Κ.Ε. που παρακολούθησαν τις εργασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαρύ κλίμα στην έναρξη

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς οι δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στο Action 24 πως «το πρόσωπο που συζητιέται περισσότερο στην Κεντροαριστερά δεν είναι κανένας από τους σημερινούς αρχηγούς, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» μοιραία απασχόλησαν τα πηγαδάκια στο περιθώριο της Κ.Ε.

Στη συνέχεια, πάντως, η συζήτηση μπορεί να επικεντρώθηκε στα οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα που δίχασαν το Σώμα, χωρίς όμως το κλίμα να μετατραπεί, καθώς κυριάρχησε σε αρκετά σημεία και πάλι η ένταση.

Το «αγκάθι» των δημοσκοπήσεων

Όπως ήταν εύλογο, η κακή εικόνα στις μετρήσεις αποτέλεσε το βασικό πεδίο της σφοδρής αντιπαράθεσης στην κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου κόμματος Γιώργος Καραμέρος τόνισε πως «ορισμένα πρόσωπα πρέπει να κάνουν πίσω για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και κάλεσε να αξιοποιηθούν οι δημοσκοπήσεις «για να δούμε ό,τι δεν μπορούν κάποιοι να αντικρίσουν στον καθρέφτη». Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε πως τα αίτια της πτώσης πρέπει να αναζητηθούν στο παρόν και όχι στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περίφημο «δίευρο»

Το άλλο εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε αφορούσε τις μελλοντικές διεργασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα. Η πλειοψηφία πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί μια ανάλογη εμπειρία με την εκλογή Κασσελάκη και να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις που θα εγγυηθούν την αποφυγή ενός ανάλογου φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, στο επίκεντρο της ηγετικής ομάδας μπήκε η διαδικασία της εκλογής προέδρου από τη βάση. Ωστόσο, μια φράση του προέδρου του πρώην κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτανε για να να ανάψουν ξανά τα αίματα.

Ειδικότερα, αίσθηση προκάλεσε η φράση του Σωκράτη Φάμελλου «τέρμα οι ψηφοφόροι του δίευρου», που εξόργισε τον Νίκο Παππά. Η ηγετική πτέρυγα πρότεινε να θεσπιστεί μια ρύθμιση που θα υποχρεώνει το κλείσιμο  του εκλογικού καταλόγου αρκετό καιρό πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου ώστε να αποκλείονται «παρείσακτοι». Ο κ. Παππάς αντιπρότεινε ανοικτές διαδικασίες στο εκλέγειν, με σαφείς όμως όρους για το εκλέγεσθαι, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν υποψήφιοι ή πρόεδροι του δίευρου» και θυμίζοντας ότι το κόμμα «αναστήθηκε» χάρη στους 70 .000 πολίτες που ψήφισαν στον τελευταίο προεδρικό γύρο. Παρόμοιες επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Παύλος Πολάκης.

Τάσεις, τράπεζες, προσωπικές αιχμές και η σκιά Κασσελάκη

Σθεναρή αντίσταση συνάντησε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθειά της να καταργήσει τις περιβόητες τάσεις που για χρόνια λειτουργούσαν ως αυτόνομες πολιτικές οντότητες με οργανωτική δομή εντός του κόμματος. Πρώτος αντέδρασε και πάλι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θύμισε στον Σωκράτη Φάμελλο πως στο παρελθόν και ο ίδιος συμμετείχε σε τάσεις και ειδικότερα στην τάση «ΡΕΝΕ», δίνοντας έτσι μια πληρωμένη απάντηση σε όσους εμμένουν  στην κατάργηση των τάσεων. Διαφωνία υπήρξε και για τις τράπεζες: το δίδυμο Παππά‑Πολάκη επέμενε στη δημιουργία δημόσιας τράπεζας, ενώ οι Γιώργος Καραμέρος και Βαγγέλης Πιλάλης, τραπεζικό στέλεχος, που ανήκει στους προεδρικούς, αντέτειναν πως η πρόταση είναι ακοστολόγητη και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Συνέχεια στην ένταση έδωσε και η προσπάθεια του Σωκράτη Φάμελλου να κάνει μια ιστορική αναδρομή στους περασμένους ταραχώδεις μήνες της περιόδου Κασσελάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τον τρόπο με τον οποίο αντικαταστάθηκε από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Στέφανο Κασσελάκη, προκαλώντας την αντίδραση του Παππά, που ζήτησε ανασκευή ‑ χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Υπενθυμίζεται πως την επίμαχη περίοδο ο Νίκος Παππάς είχε διαδεχθεί στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Σωκράτη Φάμελλο μετά από παρασκηνιακή συμφωνία που είχε συνάψει με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την πλευρά του, και ο Χρήστος Σπίρτζης κατηγόρησε τα στελέχη της ηγετικής ομάδας ότι «τον Φεβρουάριο 2024 έσωσαν τον Κασσελάκη, ακόμη κι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε την απομάκρυνσή του».

Ορισμένα μεσαία στελέχη παρατήρησαν ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση ήταν περιορισμένη, όπως και το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις, εικόνα που συνδέεται με την περιορισμένη προσέλευση και στις οργανώσεις μελών.

Παρά τις αιχμές που υπήρξαν και από Σπίρτζη και από Παππά για την κατάργηση των τάσεων, η εισήγηση αυτή πέρασε, αν και διατηρούνται τα ρεύματα ιδεών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, πέρασε η εισήγηση περί κατάργησης των «ψηφοφόρων του δίευρου», δηλαδή να μην υπάρχει ψηφοφορία της ημέρα της εκλογής προέδρου και οι εκλογικοί κατάλογοι να κλείνουν έναν μήνα πριν.

«Αυγή» και «Κόκκινο»

Έξω από τα γραφεία της Κ.Ε. συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της «Αυγής» και του ραδιοσταθμού «Κόκκινο». Ο κ. Φάμελλος τους ενημέρωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν αργότερα· από το βήμα της Κ.Ε. ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το «Κόκκινο», προκειμένου να καλυφθούν χρέη και δεδουλευμένα, ζητώντας παράλληλα περισσότερες συνδρομές στην εφημερίδα.
«Δεν υπάρχει όμως άλλο περιθώριο. Το κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τόσα εκατομμύρια με την απαιτούμενη διαφάνεια, που εμείς βάζουμε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας, δίνουμε το παράδειγμα. Οπότε και τα μέσα του κόμματος πρέπει να περάσουν σε μια νέα φάση, η οποία θα έχει πολύ μικρότερο κόστος, αλλά δεν θα αμφισβητηθεί καμία αμοιβή εργαζόμενου. Αυτό είπα από την πρώτη μέρα. Το υλοποιούμε, ακόμα κι αν αυτό δημιουργεί μια πάρα πολύ μεγάλη στενότητα στο κόμμα» είπε ο κ. Φάμελλος από το βήμα της ΚΕ, προαναγγέλλοντας συρρίκνωση των κομματικών Μέσων, με νέα μορφή και μικρότερο κόστος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ