Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση καθεστώτος «πατέντας» για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός / Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την ανάγκη άρσης του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» που έχουν κατοχυρώσει οι φαρμακευτικές εταιρίες στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκρισή τους, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός

Στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο κ. Ξανθός σημειώνει ότι στόχος, «είναι να δοθεί η δυνατότητα μαζικής παραγωγής και γρήγορης διάθεσής τους και σε φαρμακοβιομηχανίες στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου».

Ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην ανταπόκριση των κατασκευαστριών εταιρειών στην αυξημένη ζήτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των αναγκαίων δόσεων με βάση την κεντρική συμφωνία με την ΕΕ» και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην επίτευξη "συλλογικής ανοσίας", παράταση της υγειονομικής κρίσης με όλες τις συνέπειες στη δημόσια υγεία και στην οικονομία και αδυναμία αναχαίτισης ενός πιθανού 3ου επιδημικού κύματος τους πρώτους μήνες του 2021».

«Είναι προφανές ότι η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να καλύψει με όρους καθολικότητας και ισότητας την ανάγκη γρήγορης πρόσβασης στα νέα εμβόλια και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για αλλαγή πλαισίου στα θέματα της προστασίας των "πνευματικών δικαιωμάτων" της φαρμακοβιομηχανίας για τα νέα εμβόλια. Η καθυστέρηση στους μαζικούς εμβολιασμούς και στη δημιουργία "ανοσιακού φραγμού" στο γενικό πληθυσμό, ενισχύει τη δυσπιστία της κοινωνίας και τα αντι-επιστημονικά -συνομωσιολογικά σενάρια», υπογραμμίζει ο κ. Ξανθός.

Πρόεδρος φαρμακοβιομηχάνων: Δεν είναι εφικτή η παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στην εκπομπή BrainStorming στο Action24, ο κ. Τρύφων εξήγησε ότι η πρόταση για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα άμεσα, είναι μη εφικτή. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας: «Η διαδικασία όπου κάποιος μπορεί να εμπλακεί και να παράξει εμβόλια, τα οποία θα έρθουν από τρίτους, είναι μια πολύ χρονοβόρα. Το βασικό κομμάτι είναι η πρώτη ύλη, και την πρώτη ύλη την έχει μόνο η εταιρία που είναι παραγωγός. Δηλαδή και την πατέντα να δώσει και τη φόρμουλα, το θέμα είναι ποιος θα έχει την πρώτη ύλη. Άρα αν πάρουμε την πρώτη ύλη τώρα θέλουμε τουλάχιστον 8 με 10 μήνες για την επόμενη διαδικασία και ίσως και παραπάνω, διότι χρειάζονται κάποια εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανό με τη ζήτηση που υπάρχει τώρα να μην υπάρχουν. Νομίζω λοιπόν πως είναι κάτι που δεν θα υπάρξει λύση μέσα στην Ελλάδα».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ