Οικονόμου: ΣΥΡΙΖΑ-Ανδρουλάκης αποχώρησαν αγκαλιά από την Εξεταστική, με όρους θεάματος - iefimerida.gr

Οικονόμου: ΣΥΡΙΖΑ-Ανδρουλάκης αποχώρησαν αγκαλιά από την Εξεταστική, με όρους θεάματος

Γιάννης Οικονόμου κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου / Φωτογραφία: Intimenews-ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αποχωρήσουν από τη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που καλείται να ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όπως είπε μετά από σχετική ερώτηση, «ο πρωθυπουργός μίλησε με μεγάλη λεπτομέρεια και μετά την αποκάλυψη της νόμιμης επισύνδευσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη και στη Βουλή. Εκείνο που αναδεικνύεται από την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η επιλογή τους να προσεγγίσουν το ζήτημα αυτό με όρους θεάματος και δημιουργίας εντυπώσεων και όχι αποσαφήνισης της κατάστασης και προτάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διόρθωση παθογενειών». Προσέθεσε, δε, πως η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλα λογισμικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αργότερα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έστησε μια θεατρική παράσταση για να κρυφτεί ο ίδιος και ο ανιψιός του αλλά και να συσκοτιστούν οι παρακρατικές δράσεις. Αυτός που ευαγγελιζόταν το φως, επέβαλε το σκοτάδι».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Με τη σημερινή μεθόδευση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής. Αυτός που ευαγγελιζόταν το φως, επέβαλε το σκοτάδι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε μια θεατρική παράσταση για να κρυφτεί ο ίδιος και ο ανιψιός του αλλά και να συσκοτιστούν οι παρακρατικές δράσεις. Η ΝΔ, που έχει την πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή, απέκλεισε από τον κατάλογο των μαρτύρων:

  • Τον Πρωθυπουργό, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ και ο μόνος που μπορεί να άρει το απόρρητο βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008
  • Τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, που κατά τ’ άλλα παραιτήθηκε για τις παρακολουθήσεις
  • Τους αρμόδιους Υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη
  • Τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης, και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση
  • ενώ επιπλέον έθεσε στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες φίλους του Μαξίμου, που συνδέονται με τις εταιρίες που διαχειρίζονται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Ευτυχώς που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολουθείται αντίστροφη διαδικασία και οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης θα έχουν βήμα.
    Η κυβερνητική φάμπρικα να μείνει η αλήθεια στο σκοτάδι φάνηκε από νωρίς με την επίκληση του απορρήτου των αρμοδίων ενώπιον της Βουλής και τις απειλές της Ντόρας Μπακογιάννη ότι όποιος δεν στοιχηθεί πίσω από το απόρρητο, θα μπει 10 χρόνια φυλακή.
    Αντιπροσωπεία Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και αναμένουμε να μπει φραγμός στην αντιθεσμική συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος.
    Όσο, δε, για τη γελοία σπέκουλα της ΝΔ να ταυτίζει το Κίνημά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους απαντάμε ότι είναι πλέον σε όλους φανερό ότι μιμούνται επάξια τις πρακτικές της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κινείται αξιακά και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Ας ανατρέξουν στη στάση μας σε ανάλογες περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών κατά το παρελθόν.

Οικονόμου: Η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά μελετημένο σχέδιο ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό αποδίδει και χάρη στην πρόοδό του η Ελλάδα κατορθώνει να βρίσκει πόρους για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαδοχικών μεγάλων εξωγενών κρίσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το πλέον εντυπωσιακό είναι, παρά τη συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. Ήδη, όπως όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2022 κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1% και μας κατατάσσει πέμπτους σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, κι αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία, δεν συνέβη έτσι απλά. «Όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην επαγγελματική διαχείριση ενός άρτια πολιτικού και οικονομικού σχεδίου».

Επεσήμανε ακόμη ότι «οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών αλλά και τη μείωση της ανεργίας, αναδεικνύουν ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται. Επιβάλλουν ταυτόχρονα οι εξελίξεις αυτές τη συνέχιση της προσπάθειάς μας στην ίδια κατεύθυνση. Επιβάλλουν τη διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας ώστε να συνεχίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου είπε πως «έχουμε βέβαια, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Η κυβέρνηση συναισθάνεται πλήρως τις αγωνίες της κοινωνία. Γι' αυτό βασική προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην κατεύθυνση αυτή αξιολογώντας τα νέα δεδομένα προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα. Σταθμίζοντας πάντοτε σωστά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανέλαβε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει τόσο τα έκτακτα όσο και τα μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας.

Ακολούθως πέρασε στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα στην ατζέντα του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας. «Αύριο Παρασκευή, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και τώρα είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα»

Επεσήμανε ξανά ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας». Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία. «Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τόνισε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινώντας από το Δημόσιο. Μίλησε για τα κίνητρα και αντικίνητρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται γνωστό από τώρα. Είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούνιο του 2023. Ανέφερε επίσης ότι προανεγγέλθη και δρομολογείται νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκαιρη ανακοίνωση μιας σειράς αποτελεσμάτων και προγραμματισμών για τη σχολική και ακαδημαϊκή περίοδο και στην έγκαιρη εγγραφή μαθητών στα σχολεία. Απαρίθμησε επίσης τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και την επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού εκεί το Σαββατοκύριακο.

«Η ΔΕΘ αποτελεί ένα ετήσιο ορόσημο με οικονομικές και φυσικά πολιτικές διαστάσεις. Είναι μια ευκαιρία απολογισμού του έργου που συντελέστηκε το προηγούμενο έτος και παρουσίασης του σχεδίου μας, ειδικά φέτος όχι μόνο για το επόμενο έτος, αλλά για το μέλλον.

Το έτος που κύλησε από την περυσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπήρξε εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα και εξελίξεις. Η Ευρώπη επλήγη ταυτόχρονα από δύο τυφώνες, την πανδημία αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι ενώθηκαν πάνω από την ήπειρό μας. Παρά τις τεκτονικές αλλαγές που επήλθαν και τους πρωτοφανείς κλυδωνισμούς που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα άντεξε και αντέχει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίλησε για αποτέλεσμα ενός δομημένου ολιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, για επαγγελματική εφαρμογή και αποτελεσματική διαχείριση των εξωγενών κρίσεων.

Έκανε λόγο επίσης για μεγάλη διαφορά με το παρελθόν, «με την περίοδο που η Ελλάδα δεν δημιουργούσε και δεν έδινε λύσεις αλλά παρακαλούσε για στήριξη».

Υπογράμμισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε της εσωστρέφειας, ούτε της αναταραχής. «Χρειάζεται να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο υπεράσπισης της πατρίδας, στήριξης της κοινωνίας, στήριξης των πολιτών».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε: «Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο, θωρακίζει την κοινωνία, θωρακίζει τα εθνικά μας δίκαια συμβάλλοντας παράλληλα στη διεθνή σταθερότητα. Γιατί η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ευημερία. Ο πρωθυπουργός βασιζόμενος στη γνώση της διεθνούς συγκυρίας, στην εθνική μας στρατηγική, στην οικονομική μας πολιτική, στο χτίσιμο πολιτικών και συμμαχιών με τις δυνάμεις του διεθνούς πολιτικού σκηνικού θα δείξει στη ΔΕΘ τον ασφαλή δρόμο μέσω του οποίου η Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες θα πορευθούμε μέσα από τις Συμπληγάδες των κρίσεων. Γιατί ξέρουμε και πού πρέπει να πάμε και πώς θα τα καταφέρουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο κατά 7,7%. Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά μελετημένο σχέδιο ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό αποδίδει και χάρη στην πρόοδό του η Ελλάδα κατορθώνει να βρίσκει πόρους για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαδοχικών μεγάλων εξωγενών κρίσεων.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τη συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. Ήδη -όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ- το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που είναι 4,1% και που μάς κατατάσσει πέμπτους σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%. Πρόκειται για ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της. Και αυτό, φυσικά δεν έγινε τυχαία. Δεν συνέβη έτσι απλά. Όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην επαγγελματική διαχείριση ενός άρτια πολιτικού και οικονομικού σχεδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, αλλά και τη μείωση της ανεργίας αναδεικνύουν ότι, σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά και ενδυναμώνεται. Επιβάλλουν, ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αυτές τη συνέχιση της προσπάθειάς μας στην ίδια κατεύθυνση. Επιβάλλουν την διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας, ώστε να συνεχίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Έχουμε βέβαια, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ένα πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Η κυβέρνηση συναισθάνεται πλήρως τις αγωνίες της κοινωνίας. Γι' αυτό βασική προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της ενεργειακής κρίσης. Και στην κατεύθυνση αυτή, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα, σταθμίζοντας πάντοτε σωστά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εξειδικεύσει τόσο τα έκτακτα, όσο και τα μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας.

Οι ελληνικές προτάσεις στην ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας

Αύριο, Παρασκευή, στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα. Επισημαίνεται ξανά ότι οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. Σημειώνεται ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και μέρος των προτάσεων και του σχεδίου αυτού έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας από το Δημόσιο

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, ξεκινώντας από το Δημόσιο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα βασικό μέσο στήριξης για την πατρίδα και την κοινωνία στη δεδομένη περίπτωση. Και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει σπατάλη ενέργειας, υπάρχει περιθώριο να εξοικονομήσουμε ενέργεια με ό,τι σημαντικό και θετικό θα σημαίνει αυτό τόσο για την οικονομία, όσο και για το περιβάλλον. Για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, που είναι γνωστά και έχουν ανακοινωθεί, ανακοινώθηκαν χθες και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα κίνητρα και αντικίνητρα.

Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς

Η υπουργός Παιδείας χθες ανακοίνωσε, ότι για πρώτη φορά, το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα γίνεται γνωστό από τώρα, είναι ήδη γνωστό το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τον Ιούνιο του 2023. Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα μπορούν να προγραμματίσουν την προετοιμασία τους έγκαιρα και να γνωρίζουν πώς να πορευτούν. Επιπλέον, η υπουργός, κυρία Κεραμέως, προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που δρομολογείται, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων να είναι γνωστό από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ήδη από φέτος ανακοινώθηκαν πολύ πιο νωρίς: τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, γίνονται οι ηλεκτρονικές εγγραφές και μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, ενώ εξίσου έγκαιρα έγιναν και οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία. Η Υπουργός παρουσίασε, επιπλέον, τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 8.600 νέοι, μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή -> 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 2ετία.
  • Επέκταση του Ολοήμερου από τις 4 στις 5:30 μ.μ. και ενίσχυση με νέο περιεχόμενο.
  • Εκπαιδευτικοί Όμιλοι.
  • Ψηφιακά Εργαλεία: Διαδραστικοί Πίνακες, Σετ Ρομποτικής.
  • Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι - Μέντορες.
  • Ενδοσχολικοί Συντονιστές.
  • Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ, για την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Παράλληλα βέβαια, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που έχουν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία, όπως:

  • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη και Αγγλικά.
  • 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών.
  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
  • Αξιολόγηση: 1) σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, 2) εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική «PISA»), 3) εκπαιδευτικών.
  • Οριζόντιες Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών.
  • Ενισχυτική Διδασκαλία.
  • Τράπεζα Θεμάτων.
  • Στήριξη μαθητών με αναπηρίες.
  • Συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο.
  • Αυτονομία Σχολικών Μονάδων.

Ο πρωθυπουργός θα δείξει στη ΔΕΘ τον ασφαλή δρόμο για να πορευτούμε μέσα από τις Συμπληγάδες των κρίσεων

Η ΔΕΘ αποτελεί ένα ετήσιο ορόσημο, με οικονομικές και φυσικά πολιτικές διαστάσεις. Είναι μια ευκαιρία απολογισμού του έργου που συντελέστηκε το προηγούμενο έτος και παρουσίασης του σχεδίου μας - ειδικά φέτος όχι μόνον για το επόμενο έτος - αλλά για το μέλλον.

Το έτος που κύλησε από την περσινή ΔΕΘ υπήρξε εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα και εξελίξεις. Η Ευρώπη επλήγη ταυτόχρονα από δύο τυφώνες, την πανδημία, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι ενώθηκαν πάνω από την ήπειρό μας. Παρά τις τεκτονικές αλλαγές που επήλθαν και τους πρωτοφανείς κλυδωνισμούς που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα άντεξε και αντέχει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δυσκολίες, με προβλήματα, αλλά παραμένουμε όρθιοι. Αυτό είναι προϊόν ενός δομημένου ολιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης, είναι προϊόν μιας επαγγελματικής εφαρμογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνησή μας, όπως και στη πανδημία, έτσι και τώρα, είχε έγκαιρα διαγνώσει τις νέες προκλήσεις και είχε φροντίσει να δομήσει πολιτικές στήριξης, οι οποίες προοδευτικά υιοθετούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αναπτυξιακή και οικονομική μας πολιτική. Η ανάπτυξη οδήγησε σε μείωση φόρων, σε μείωση της ανεργίας, σε αύξηση των εισοδημάτων, όπως για παράδειγμα του κατώτατου μισθού. Η πρόοδος της οικονομίας μας προσφέρει τη δυνατότητα να μπορούμε να στηρίξουμε έμπρακτα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με εθνικούς πόρους. Να μην στηριζόμαστε δηλαδή αποκλειστικά και μόνο σε ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά αυτοί να λειτουργούν συμπληρωματικά, επικουρικά. Ούτε να περιμένουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αλλά να ανοίγουμε με τις δικές μας πολιτικές δρόμους, που στη συνέχεια ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Και αυτή είναι μια τεράστια διαφορά με το παρελθόν, με την περίοδο που η Ελλάδα δεν δημιουργούσε και δεν έδινε λύσεις, αλλά παρακαλούσε για στήριξη. Επίσης, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία παράγει πολιτικές λύσεις και είναι το θεμέλιο της κοινωνικής ευημερίας.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού μας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βάσει εθνικού σχεδίου. Η ανάπτυξη αυτή, μαζί φυσικά με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, θα μας επιτρέψουν να υποστούμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Παράγοντας πλούτο, παράγουμε λύσεις. Λύσεις που απαιτεί η κοινωνία, ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες και τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα. 'Αλλωστε, οι πολίτες ζητούν από εμάς πράξεις και έργα. Και εμείς ανταποκρινόμαστε, στο βαθμό που η συγκυρία μας επιτρέπει.

Η αντιπολίτευση, αντίθετα, απαντά στις κοινωνικές προσδοκίες με ανεδαφικές εξαγγελίες και αναταραχή. Με γραφικότητες και με ασύστολα ψέματα. Και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει συνεχώς ότι βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις αγωνίες και τα βασικά ζητούμενα των πολιτών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη έως τις επόμενες εκλογές το 2023, αλλά και τους στόχους μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας κατά τη διάρκεια της νέας τετραετίας μας. Με πυλώνα τη σταθερότητα και πυξίδα την προκοπή του λαού μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σταθερότητα, μέσα στη συγκεκριμένη πραγματικότητα και όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται σε αστάθεια και εσωστρέφεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της πατρίδας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε το κοκτέιλ των διεθνών κρίσεων. Σε συνδυασμό με τον δυναμικά επανακάμψαντα αναθεωρητισμό, που παρατηρούμε στην περιοχή μας, γεννιούνται τεράστιοι κίνδυνοι. Δεν είναι ώρα για πειράματα, δεν είναι ώρα για ολιγωρίες, δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε της εσωστρέφειας, ούτε της αναταραχής. Χρειάζεται να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της υπεράσπισης της Πατρίδας, στήριξης της κοινωνίας, στήριξης των πολιτών.

Η πρόοδος της χώρας μας και η ενδυνάμωσή της έχει προκαλέσει άγχος, δυσαρέσκεια, αλλά και ανησυχία σε διάφορες αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα δεν κρύβουν συχνά τη σφοδρή επιθυμία τους να απομακρυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρωθυπουργία της χώρας. Η Ελλάδα όμως ούτε εκφοβίζεται, ούτε διστάζει. Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο και θωρακίζει την κοινωνία, θωρακίζει τα εθνικά μας δίκαια, συμβάλλοντας παράλληλα στη διεθνή σταθερότητα. Γιατί η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ευημερία.

Ο πρωθυπουργός -βασιζόμενος στη γνώση της διεθνούς συγκυρίας, στην εθνική μας στρατηγική, στην οικονομική μας πολιτική, στο χτίσιμο πολιτικών και συμμαχιών με τις δυνάμεις του διεθνούς πολιτικού σκηνικού- θα δείξει στη ΔΕΘ τον ασφαλή δρόμο μέσω του οποίου η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πορευτούμε μέσα από τις Συμπληγάδες των κρίσεων. Γιατί ξέρουμε και πού πρέπει να πάμε και το πώς θα τα καταφέρουμε.

Οικονόμου: Στήριξη του συνόλου της κοινωνίας όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

«Όσο διαρκεί η κρίση στην ενέργεια, στήριξη θα έχει το σύνολο της κοινωνίας» ξεκαθάρισε ερωτηθείς σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για γενναίο κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης της θέρμανσης σε μεγαλύτερο μέγεθος και αυξημένη περίμετρο δικαιούχων. Αναφερόμενος, δε, σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως αυτές απέχουν από την πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης σε σχέση με το ΑΕΠ. Εν όψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο και της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος. «Τα μέτρα, που θα αποφασιστούν δεν πρέπει να επιφυλάσσουν περισσότερα οφέλη και λιγότερα προβλήματα, για αυτούς, που τα λαμβάνουν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για επίμονη, όσο και αδιέξοδη προσπάθεια της Άγκυρας για διαστρέβλωση των διεθνών συνθηκών, της ιστορίας και της πραγματικότητας. Επεσήμανε, δε ότι η Ελλάδα αποδομεί τα ανιστόρητα επιχειρήματα, καθώς έχει βαρύνουσα πολιτική ισχύ και τόνισε ότι αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ούσα ανυποχώρητη στα εθνικά μας δίκαια, αλλά και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ερώτηση για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι ο εκλογικός νόμος είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ας μη σπεύδουν κάποιοι να προεξοφλήσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση» σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις για την καθιέρωση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι η προστασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και της εκπαιδευτικής κοινότητας κατ επέκταση αποτελεί καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να συζητά με όλους τους αρμόδιους, ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην χώρα μας, χωρίς να δίνει τροφή σε όλους όσοι επιδιώκουν εντάσεις απλώς και μόνο για να βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Βίντεο: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικά σημεία:

  • Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εξειδικεύσει τα έκτακτα και τα μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας.
  • Για συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Η Ελλάδα θα ζητήσει λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο 0 και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα.
  • Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα βασικό μέσο στήριξης για τη πατρίδα και την κοινωνία. Υπάρχει περιθώριο να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
  • Η ΔΕΘ ετήσιο ορόσημο με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Ευκαιρία απολογισμού του έτους που πέρασε. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού μας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντας πλούτο, παράγουμε λύσεις. Η αντιπολίτευση απαντά στις κοινωνικές προσδοκίες με αναταραχή, γραφικότητες και ασύστολα ψέμματα.
  • Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον οδικό χάρτη έως τις επόμενες εκλογές το 2023 και τους στόχους μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας κατά τη διάρκεια της νεάς τετραετίας μας.
  • Η πρόοδος της χώρας μας έχει προκαλέσει άγχος σε διάφορες αλλότριες δυνάμεις. Η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευημερία. Ο πρωθυπουργός θα δείξει στη ΔΕΘ με τον οποίο η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πορευτούν μέσα από τις συμπληγάδες των κρίσεων.
  • Όσο διαρκεί η κρίση στην ενέργεια θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε ταχθεί υπέρ του πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Τα μέτρα που εισηγούμαστε θα πρέπει να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη.
  • Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νομό. Να μην σπεύδει κανείς να προεξοφλεί τις απόψεις του.
  • Η Τουρκία είναι εξαιρετικά επίμονη στη διαδικασία διαστρέβλωσης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ