Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών - iefimerida.gr

Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Ο Άγγελος Συρίγος
Ο Άγγελος Συρίγος / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, σχετικά με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη (7/12), καθώς τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών απλώνονται σε διάστημα μισού αιώνα.

«Και να υπήρχε η πρόθεση να λυθούν και από τις δύο πλευρές, κάτι που θα διερευνήσουμε αυτές τις επόμενες ημέρες. δεν μπορούν να επιλυθούν. Εδώ είμαστε σε ένα άλλο στάδιο. Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Τουρκίας να επιλυθούν» είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Έχουμε τρία επίπεδα. Πρώτο επίπεδο, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, απαραίτητα για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία ήδη σε κάποια από αυτά. Μέτρα της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας, δηλαδή θέματα στα οποία έχουν αμοιβαίο συμφέρον οι δύο χώρες τουρισμού, ενέργειας, αποφυγής πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο και ούτω καθεξής. Και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συμφωνίες, περιλαμβανομένου και του μεταναστευτικού, που δεν είναι βέβαια ένα θέμα ήσσονος σημασίας, είναι πολύ σοβαρό» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Μάλιστα, ειδικά σε σχέση με το Μεταναστευτικό, σημείωσε πως έχουν πέσει οι ροές σημαντικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως έχουν μειωθεί κατά 60% μετά την επίσκεψη του κ. Καιρίδη στην Τουρκία.

Συρίγος: η Τουρκία κατεβαίνει με όλες τις απόψεις της ανοιχτές

«Από εκεί και πέρα, έχουμε τα θέματα που είναι ο κύριος όγκος των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας. Εδώ η Τουρκία κατεβαίνει με όλες τις απόψεις της ανοιχτές. Δηλαδή, ένα παράδειγμα, δεν έχει αποσύρει τις τρεις επιστολές που έχει στείλει στον ΟΗΕ, όπου αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Από την άλλη πλευρά όμως και εμείς κατεβαίνουμε με τις δικές μας θέσεις που λένε ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ο στόχος είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Διότι από τον διμερή διάλογο τόσα χρόνια δεν έχει προκύψει κάτι και εκτιμούμε ότι δεν θα προκύψει» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ