Συρεγγέλα: «Ασπίδα» προστασίας για τους εργαζόμενους και την οικογένεια το εργασιακό νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Συρεγγέλα: «Ασπίδα» προστασίας για τους εργαζόμενους και την οικογένεια το εργασιακό νομοσχέδιο

Η κ. Συρεγγέλα με μάσκα
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εργασιακό νομοσχέδιο συμβαδίζει με τις απαιτήσεις όχι μόνο της σύγχρονης αγοράς εργασίας, αλλά και των σύγχρονων κοινωνικών συνθηκών και προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αναφέρει σε άρθρο της στο iefimerida.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς εργασίας, θέτει στον πυρήνα του τα δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων και διαπνέεται από τη λογική της προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας ή παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Οι βασικότερες τομές του εργασιακού νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία θα καταπολεμηθούν οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας -έπειτα από αίτηση του εργαζομένου, ενώ με το νομοσχέδιο προωθούμε διατάξεις για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και τον ισομερή καταμερισμό των οικογενειακών ευθυνών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.
Εμείς, δεν ενσωματώνουμε απλά στην εθνική νομοθεσία την Οδηγία 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, αλλά την προσαρμόζουμε στις συνθήκες και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας. Θεσπίζουμε άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, έναντι 10 ημερών που προβλέπει η Οδηγία και έναντι 2 ημερών που ισχύει σήμερα, άδεια την οποία λαμβάνει ο πατέρας με τη γέννηση του παιδιού του για να στηρίξει την οικογένειά του. Θεσπίζουμε γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες, με την άδεια και το επίδομα να προσαυξάνονται στο διπλάσιο για τους μονογονείς.

Το νομοσχέδιο, παρά την κριτική που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση, προωθεί ευέλικτες μορφές εργασίας για εργαζόμενους γονείς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν τις οικογενειακές ανάγκες τους και για πρώτη φορά, θεσπίζεται προστασία από την απόλυση και για τον πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού. Οι εργαζόμενοι πατέρες δεν θα διστάζουν να κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων που προωθεί το νομοσχέδιο υπό τον φόβο της απώλειας της θέσης εργασίας τους, καθώς δεν επιτρέπεται να απολυθούν για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού τους. Οι εργαζόμενοι πατέρες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους και να εκπληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας καταργούμε αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προστατεύουμε τη γονεϊκότητα, βάζουμε οριστικό τέλος στα εμπόδια και τις διακρίσεις που συναντούν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Στηρίζουμε τις γυναίκες και δεν θέλουμε να βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα «εργασία ή οικογένεια». Ρυθμίζουμε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και ανοίγουμε τον δρόμο σε μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν και προστατεύουν γυναίκες, άνδρες, γονείς και νέους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ