Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Εσπασε ο πάγος -Συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020» - iefimerida.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Εσπασε ο πάγος -Συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε στις 17.20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε «θετικό κλίμα» και ότι «έσπασε ο πάγος» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν».

Κυβερνητικές πηγές: «Βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι»

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε θετικό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για το προσφυγικό

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιεστράφη και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραΐμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο: Δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι οι ηγέτες της συμμαχίας δεν πρέπει να απογοητεύσουν τους πολίτες.

«Καθώς το ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες, ο νους μας στρέφεται αναπόφευκτα προς το μέλλον. Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα, πρέπει να λάβουμε μέτρα στο παρόν, ενισχύοντας πολυμερείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ. Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βίντεο: Χαιρετισμός Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Nωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του το «άνοιγμα» προς την Ελλάδα: «Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό για την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ