Σύνοδος Κορυφής: Η Αθήνα επιμένει για φρένο στην αύξηση των τιμών ενέργειας -Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Φωτογραφία: AP IMAGES / ΑΡΧΕΙΟΥ

Με την πρόταση των έξι σημείων για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στην χονδρική αγορά και την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εν λόγω επιστολή έχει ήδη κατατεθεί στην Κομισιόν και την πρόεδρο, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει επιδιώκει να σχηματιστεί ένα μέτωπο χωρών εντός του Συμβουλίου που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που οδήγησε στην δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία.

Τι ζητά ο Μητσοτάκης για την ενεργειακή κρίση

Η Αθήνα επιμένει ότι για να μπει φρένο στην ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και την αποσύνδεση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι απαραίτητο να μπει στο τραπέζι η πρόταση «έξι σημείων» που έχει καταθέσει, καθώς δεν θα επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα βοηθήσει στην συγκράτηση των τιμών.

Η παραδοχή από την οποία εκπορεύεται η πρόταση αυτή είναι ότι οι τιμές δεν καθορίζονται από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση ώστε να ρυθμιστεί εκ νέου η αγορά και να ισορροπήσει σε επίπεδα που μπορούν να λειτουργήσουν βιώσιμα οι οικονομίες. Επίσης, επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο κύμα ενεργειακής ακρίβειας χρειάζονται άμεση ενίσχυση και για να γίνει αυτό αποτελεσματικά απαιτούνται λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει όλες τις χώρες. Η ελληνική πλευρά είχε θέσει από την προηγούμενη Σύνοδο την πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου που θα ενισχύσει τα κράτη μέλη και είχε επιτύχει την να μπει το θέμα στα Συμπεράσματα της Συνόδου.

Η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου που θα λάβει χώρα στις Βερσαλλίες θα τεθούν συνολικά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η περαιτέρω στήριξη της Ευρώπης ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πάρει από την αρχή αρκετά προωθημένες θέσεις μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή των χωρών που ζήτησαν και πέτυχαν πολύ αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, στέλνοντας ταυτόχρονα ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και πολεμικό υλικό. Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε., η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας.

Στη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και επένδυση στις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία είχε ανοίξει τον δρόμο για αυτή την προοπτική, όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ