Σύνοδος Κορυφής: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο δείπνο των ηγετών -Ποιοι ζητούν κυρώσεις και ποιοι όχι, τα στρατόπεδα - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο δείπνο των ηγετών -Ποιοι ζητούν κυρώσεις και ποιοι όχι, τα στρατόπεδα

Μητσοτάκης και Μέρκελ σε παλιότερη Σύνοδο
Μητσοτάκης και Μέρκελ σε παλιότερη Σύνοδο/Φωτογραφία: AP Photo/Francisco Seco, Pool

Με μενού τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικά την παράγραφο του Προσχεδίου Συμπερασμάτων θα δειπνήσουν το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Το Προσχέδιο των Συμπερασμάτων απέχει από τις επιδιώξεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, καθώς σε αυτό αναφέρεται ότι το Συμβούλιο θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894, και, αν χρειαστεί, θα εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης. Παράλληλα, καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021. Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών-μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όσον αφορά το Oruc Reis, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου 'Oruc Reis' από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει τη γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στρατόπεδα για τις κυρώσεις

Αθήνα και Λευκωσία θα καθίσουν στο τραπέζι σήμερα, έχοντας τα βλέμματα στραμμένα και σε μια σειρά από χώρες οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν τη θέση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Θεωρείται βέβαιο ότι στις τοποθετήσεις τους ο Γάλλος προέδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα ζητήσουν σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να ταχθούν, επίσης, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία αλλά και οι Βαλτικές Χώρες.

Από την άλλη πλευρά το μέτωπο των κρατών-μελών που υποστηρίζουν μια ηπιότερη στάση είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς σε αυτό πρωτοστατούν Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, με τη Μάλτα και την Ουγγαρία να τάσσονται στο πλευρό τους.

Με δεδομένο τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, μάλιστα, για το Ταμείο Ανάκαμψης τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας είναι ακόμα πιο αποδυναμωμένα. Θεωρητικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να μπλοκάρει μια απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας περισσότερα στην παράγραφο που αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, ποντάρει πολύ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου. Ως εκ τούτου μια πιθανή αναβολή της θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία

Στο σημερινό δείπνο, πάντως, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξουν σημαντικές αλλαγές στην παράγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιδιώξει στην διατύπωση να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ προετοιμασίας συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Παράλληλα, θα επαναλάβει το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας από χώρες της ΕΕ ενώ θα αναφερθεί εκ νέου στην πιθανότητα αναστολής της τελωνειακής ένωσης αν η Αγκυρα επανέλθει στις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, θα επαναλάβει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην πολιτική των μη προκλήσεων, προσδιορίζοντας τον χρόνο αυτό στο δίμηνο.

Από την πλευρά της η Λευκωσία αναμένεται να δώσει έμφαση στη θέση περί περίληψης στο κείμενο συμπερασμάτων ειδική αναφορά για την Αμμόχωστο και για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα επιδιώξε επίσης, να γίνει αναφορά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο την Κύπρο.

Μιλώντας χθες στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών, που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες. Σημείωσε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, μιλώντας, σήμερα στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».Δήλωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, όπως η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις, η επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ βάλει στο χαρτί τις κυρώσεις, αλλά και το τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων στη γείτονα το οποίο έχει θέσει και ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίδραση από Τουρκία για το Προσχέδιο

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση χθες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το προσχέδιο των συμπερασμάτων. «Ελπίζω να απαλειφθούν οι αναφορές σε κυρώσεις», είπε ο κ. Καλίν, τονίζοντας ότι «δεν θα λειτουργήσουν, θα έχουν το αντίθετο (από το επιδιωκόμενο) αποτέλεσμα», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ