Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ αποφασίζει πώς θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ αποφασίζει πώς θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Αλληλεγγύη στην πράξη ζητούν Ελλάδα-Κύπρος έναντι Τουρκίας στη σύνοδο της ΕΕ
Αλληλεγγύη στην πράξη ζητούν Ελλάδα-Κύπρος έναντι Τουρκίας στη σύνοδο της ΕΕ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/Aris Oikonomou
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για την ΕΕ, προκειμένου να λάβει στη Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ξεκάθαρη θέση απέναντι στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πριν την έναρξη της Συνόδου για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις της Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ο Κύπριος πρόεδρος θα θέσουν το θέμα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας, ενώ Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφερόμενο στα βήματα που μπορεί να έπονται από την ευρωπαϊκή πλευρά αναφέρει ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για µέτρα πολιτικής και οικονοµικής φύσης, συµπεριλαµβανοµένων της προενταξιακής βοήθειας που λαμβάνει η Τουρκία, αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου», ενώ επισηµαίνει ότι «η ΕΥΕ∆ θα εξετάσει παράλληλα στοχευµένα µέτρα που εµπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης».

Στην παρούσα φάση το πιθανότερο είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για πάγωμα των συζητήσεων αναφορικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά στην Αθήνα δεν έχει υποχωρήσει η αισιοδοξία για λήψη το ταχύτερο δυνατόν αποφάσεων για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας και μάλιστα σε τρεις άξονες: κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σε περικοπή ή αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, που δίνονται εν πολλοίς μέσω προενταξιακών κονδυλίων πέραν του παγώματος των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε τουρκικά διαβατήρια και της τελωνειακής ένωσης.

Εμπόδιο, ωστόσο, για τη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της Τουρκίας σ' αυτή τη συγκυρία είναι η φορτωμένη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη στελέχωση των κορυφαίων πόστων της ΕΕ (προεδρία Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ΕΚΤ, Ύπατος Εκπρόσωπος ης Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας), η στρατηγική ατζέντα για την πενταετία 2019-2024, τις εξελίξεις στο Brexit κ.α. Και με δεδομένο ότι λόγω της καθιερωμένης διακοπής του καλοκαιριού η επόμενη επόμενη Σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο οι ηγέτες έχουν να λύσουν ή τουλάχιστον να δρομολογήσουν πολλά θέματα προς επίλυση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ