Μετά την ενέργεια και τον προϋπολογισμό, ρήξη στους «27» υπάρχει και στο μεταναστευτικό, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, με τη Δανία και την Ιταλία να βάλλουν κατά του Πέδρο Σάντσεθ για τη στάση της Ισπανίας με την κρίση στη Θέουτα.
Στη διάρκεια των συζητήσεων, οι «27» είχαν χωριστεί σε δύο γκρουπ, με το ένα -ανάμεσά τους η Δανία, η Ιταλία και η Πολωνία- να ζητεί επίμονα πιο σκληρή στάση όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης.
Η συζήτηση εστίασε σε δύο ζητήματα, καθώς, εκτός του τρόπου διαχείρισης του μεταναστευτικού, συζητήθηκε και η αντιμετώπιση εργαλειοποίησης για την κατάσταση στα σύνορα.
Να σημειωθεί πως στο τραπέζι έχει μπει και η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στο μεταναστευτικό.
Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με τη Δανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία στην ομάδα κρατών που προωθούν τη δημιουργία «κόμβων επιστροφής» εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαφωνία για το προσχέδιο συμπερασμάτων και αλλαγές
«Η μετανάστευση αποτελεί πηγή ανησυχίας για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες και συνιστά πρόκληση για τη συνοχή των κοινωνιών μας, ενώ επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά εγκληματικότητας» αναφέρει ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο κυκλοφόρησε εν όψει συζήτησης για το θέμα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος των ηγετών στις Βρυξέλλες.
Το προσχέδιο υποστηρίζεται από την Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας, τη Μέτε Φρεντέρικσεν της Δανίας και τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι θα εγκριθεί.
Το προσχέδιο «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα ενός μηχανισμού διαβούλευσης, με στόχο την ενθάρρυνση του συντονισμού σχετικά με εθνικά μέτρα που ενδέχεται να επηρεάζουν άλλα κράτη-μέλη, με παράλληλο σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων».
Παρότι η τελευταία αυτή διατύπωση δεν κατονομάζει κάποια συγκεκριμένη χώρα, ο Σάντσεθ έχει συγκρουστεί με τη Μελόνι τόσο για τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα όσο και για τα ισπανικά μέτρα που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση περίπου ενός εκατομμυρίου μεταναστών.
Ωστόσο, από το προσχέδιο αφαιρέθηκε διατύπωση σχετικά με τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην κοινωνική στέγαση, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως προκλητική στάση απέναντι στην Ισπανία.
Ένας από τους διπλωμάτες -ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προκειμένου να συζητήσει εμπιστευτικές πληροφορίες- δήλωσε ότι ήταν απίθανο το επικαιροποιημένο προσχέδιο να εξασφαλίσει την ομόφωνη υποστήριξη όλων των ηγετών. Ωστόσο, είχε προταθεί με στόχο να ευθυγραμμιστεί περισσότερο η διατύπωσή του με το υφιστάμενο πολιτικό κλίμα και να πυροδοτήσει σχετική συζήτηση.
Έτσι, οι συνομιλίες συνεχίζονται, καθώς η Δανία, η Πολωνία και η Ιταλία έπεισαν πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στα συμπεράσματα της συνόδου.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μια έμμεση αναφορά στο σχέδιο της Ισπανίας για τη μαζική νομιμοποίηση 600.000 μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα.
Στο νέο προσχέδιο εργασίας ζητούν να αποφεύγονται «μέτρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνητρα για παράτυπη μετανάστευση», σύμφωνα με το Euronews.
Το προσχέδιο καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τον συντονισμό των εθνικών μεταναστευτικών πολιτικών που ενδέχεται να επηρεάζουν άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ακόμη αίτημα που έχουν διατυπώσει οι τρεις χώρες.