fbpx Πέρασε της Γεννηματά για το συνέδριο -Αγρια κόντρα με Ανδρουλάκη-Γερουλάνο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πέρασε της Γεννηματά για το συνέδριο -Αγρια κόντρα με Ανδρουλάκη-Γερουλάνο

Φώφη Γεννηματά χαμόγελο
31|10|2019 | 06:47
Φώφη Γεννηματά, φωτογραφία ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Άγγελος Μόσχοβας

Πέρασε η άποψη της Φώφης Γεννηματά και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ και των βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΚΙΝΑΛ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος, καθώς και άλλα στελέχη άσκησαν κριτική στις αποφάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, μετά από έξι ώρες συνεδρίασης έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις Γεννηματά «διά βοής».

Οι αποφάσεις

  • Ελήφθη απόφαση κατά πλειοψηφία ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει το αργότερο ως τις 7 Δεκεμβρίου. Την ακριβή ημερομηνία θα καθορίσει η ΚΟΕΣ που συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση την Παρασκευή.
  • Μέχρι τότε μια επιτροπή υπό τον γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη θα αναλάβει να παρουσιάσει τις τροποποιήσεις του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να επικυρώσει το συνέδριο. Οπως πρότεινε η κ. Γεννηματά θα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα άλλα είναι διαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου θα προσαρμοστούν με τις αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ .
  • Δεν θα εκλεγούν σύνεδροι, αλλά θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2017 μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της έδειξε να συμμερίζεται τις ενστάσεις για τη σύνθεση του συνεδρίου, υιοθετώντας έτσι την πρόταση Ανδρουλάκη. "Δεν διαφωνώ", είπε "στις παρατηρήσεις για την σύνθεση του συνεδρίου" και πρότεινε να εξεταστεί αν υπάρχουν σύνεδροι που εξελέγησαν το 2015 στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν λάβει μέρος στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να συμπεριληφθούν. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι πολιτικά θα συνιστά εντελώς λάθος βήμα μια επιχείρηση "να ξαναστήσουμε οργανώσεις από την αρχή για να βγάλουμε συνέδρους".
  • Για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αρκετά στελέχη και βουλευτές όπως οι Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Φραγκίδης, Σπύρος Βρεττός, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, διατύπωσαν τον προβληματισμό αν θα πρέπει να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, ή να τηρηθούν οι προβλέψεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και να πάει πιο πίσω ώστε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι. Ωστόσο από τους 19 βουλευτές οι 14-15 συμφώνησαν με την πρόταση Γεννηματά.
  • Η Φώφη Γεννηματά θα παραμείνει πρόεδρος ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2021. Παράλληλα, πέταξε το γάντι στους αμφισβητίες της καλώντας όσους θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα ηγεσίας, να το θέσουν στο Κίνημα Αλλαγής άμεσα. «Θα προχωρήσω σύμφωνα με την εντολή της βάσης μέχρι το 2021. Για μένα είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.

Διά βοής η απόφαση, διαφώνησε ο Γερουλάνος

Σημειώνεται ότι η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και "δια βοής" πρακτική με την οποία διαφώνησε ο Παύλος Γερουλάνος. "Για λόγους τάξεως να γίνει ψηφοφορία και καταμέτρηση" είπε. Ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Φώφη: Το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί, μόνο προστατευμένο εντός ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά από την αρχή της τοποθέτησής της ξεκαθάρισε τις προθέσεις της:

  • Δεν δέχεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ γιατί θα σήμαινε διάλυση του ΚΙΝΑΛ. "Η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής, ως κύριου φορέα της παράταξης, είναι μονόδρομος" είπε. Μάλιστα έσπευσε να προειδοποιήσει τους διαφωνούντες: «Όποιος θέτει θέμα ανατροπής αυτής της στρατηγικής, μιλώντας για ενεργοποίηση εκ νέου του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε ανατροπή των ομόφωνων αποφάσεων που πήραμε πριν από 7 μήνες στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με εκλογή των συνέδρων από τη βάση και στη διάλυσή του. Επίσης, στο κλείσιμο, ουσιαστικά, του ΠΑΣΟΚ και τη μετατροπή του σε κόμμα-σφραγίδα, καθώς και τη διαπραγμάτευσή της για προσωπικές φιλοδοξίες». Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί, παρά μόνο προστατευμένο εντός του Κινήματος Αλλαγής» ενώ επεσήμανε, ότι κάθε άλλη διαδικασία υπηρετεί άλλες στρατηγικές.
  • Συνέδριο ΠΑΣΟΚ θα γίνει μέχρι αρχές Δεκεμβρίου
  • Δεν θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι
  • Θα τροποποιήσει το καταστατικό ώστε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και προέδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι το ίδιο πρόσωπο, καθώς η παράταξη δεν αντέχει τη διαρχία
  • Θα παραμείνει η ίδια ως το 2021 πρόεδρος και των δύο κομματικών σχηματισμών, αν και κάλεσε όποιον θεωρεί ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας να το θέσει στο συνέδριο.

Σαλαγιάννης: Αυτά είναι τα χρέη που βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά την κ. Γεννηματά, το λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος εξήγησε με αναλυτικά στοιχεία τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και τα χρέη που το βαρύνουν, τα οποία «άλλωστε δεν είναι και απόρρητα», όπως είπε η Φώφη Γεννηματά.

Η κριτική κατά Γεννηματά

Στην εξάωρη συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ και των βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΚΙΝΑΛ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε έντονη κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο.

Χαμογελαστοί Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά πριν τη συνεδρίαση
Χαμογελαστοί Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά πριν τη συνεδρίαση -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ανδρουλάκης: Διαφώνησε με το συνέδριο αλλά δεν έθεσε άμεσα θέμα ηγεσίας

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στην Φώφη Γεννηματά αναφέροντας ότι πρέπει να προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και ύστερα να γίνει χωρίς συνοπτικές διαδικασίες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Να σεβαστούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνετε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνδιάσκεψη;», είπε μιλώντας πριν από λίγο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης δεν έθεσε άμεσα θέμα ηγεσίας επισημαίνοντας: «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα».

Εξέφρασε αντιρρήσεις για τα όσα υποστήριξε η κ. Γεννηματά στην εισήγησή: «Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Διαφώνησε επίσης με την πρόταση της κ. Γεννηματά να αλλάξει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε κόμμα- σφραγίδα επειδή κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόεδρο;», είπε κι αναρωτήθηκε: «Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε ένα μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου; Αν εξ αρχής είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας δεν θα το καταλαβαίναμε;».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και βουλευτές που έκαναν λόγο για θεσμική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Χαρά Κεφαλίδου.

Η Φώφη Γεννηματά μπαίνει στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη -Αριστερά ο Ν. Βοσδογάνης -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Γερουλάνος: Ο Τσίπρας θέλει δημοκρατικό κόμμα, εμείς παίρνουμε αποφάσεις σε κλειστά δωμάτια

Στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος άφησε δηλητηριώδεις αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά φέρνοντας μάλιστα σε αντίστιξη τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ενώ υποστήριξε την ανάγκη να γίνει ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο επικαλούμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Τσίπρας δείχνει ότι τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, μιλώντας με τον κόσμο. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια», είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Γερουλάνος. Τόνισε μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα ακολουθούσε δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν οι πολίτες και έβρισκαν έκφραση: «Τότε οι αποφάσεις παίρνονταν μέσα από την σύνθεση των αντιθέσεων και όχι σε κλειστά δωμάτια» είπε και πρόσθεσε: «Πώς θα βγούμε να υποστηρίξουμε ότι θα πάμε με Συνέδρους που δεν εκλέχτηκαν για το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται;».

Γεννηματά: Δεν μπορώ να ακούω για δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στο κλείσιμο της συνεδρίασης στον Παύλο Γερουλάνο: "Δεν μπορώ να ακούω για δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έκανε εκλογές το 2015 για να πετάξει έξω από το κόμματα του αυτούς που τον αμφισβητούσαν. Αρνούνται να πάνε σε εκλογή από τη βάση. Σε κλειστούς τοίχους παίρνουν τις αποφάσεις τους εκείνοι. Αυτά σε εμάς δεν έγιναν ποτέ" είπε με έμφαση.

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ακόμη ότι το δίλημμα για όλους είναι, αν στηρίζουν ή όχι το στρατηγικό εγχείρημα ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής με την καθοριστική συνδρομή των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα και η πίστη. «Το μήνυμα είναι ότι δεν πάμε πίσω», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν συνεχώς να εκφράζονται διαφωνίες για τα επιμέρους ζητήματα, που κουράζουν τους φίλους της παράταξης.

Γεννηματά: Η διαρχία θα οδηγήσει σε διάλυση του ΚΙΝΑΛ

«Η αντίληψη περί δυισμού του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, δεν βοηθάει τη παράταξη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι άλλο κόμμα» ανέφερε΄η Γεννηματά και απαντώντας σε όσους επιμένουν στην αναβίωση του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: «Αν ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν κάποιοι να αναβιώσουν, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κομματικό μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής, τότε θα οδηγήσει στην διάλυση του ΚΙΝΑΛ. Εγώ δεν το θέλω, κι έχω ευθύνη απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα και τον κόσμο που μας στήριξε και μας ψήφισε». Ακόμη, η κα. Γεννηματά επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και διαφορετικές του ΚΙΝΑΛ, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα, να αλλάξει η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ από τον Ιανουάριο.

Ολόκληρη η παρέμβαση Γερουλάνου:

«Αντίθετα από την Πρόεδρο εγώ δεν ερχόμουν στο ΠΑΣΟΚ μετά το σχολείο. Δεν γνώρισα τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τα άλλα παλιά στελέχη. Δεν είμαι εδώ διότι σέβομαι τη μνήμη τους αλλά επειδή πιστεύω σε αυτά που πίστευαν. Τους γνώρισα από τα κείμενά τους. Και τα κείμενά τους είχαν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Έγραφαν 100 άνθρωποι αλλά ήταν σαν να μιλούσε ένας.

Γιατί; Διότι τα κείμενά τους απέρρεαν από αρχές και αξίες. Ποιες; Ότι ο εχθρός δεν είναι εδώ μέσα. Είναι εκεί έξω. Και αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας.

Ότι ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η δεξιά συντήρηση. Και η εμμονή της ότι ο πλούτος που παράγεται στην κορυφή θα στάξει κάποια στιγμή κάτω.Ότι ο πολιτικός αντίπαλος είναι η αριστερή συντήρηση. Και η μανία της να τα ελέγχει όλα μέσα από ένα κεντρικό πολιτικό σύστημα. Αλλά ο μεγαλύτερος αντίπαλος ήταν το συναίσθημα που ένιωθε ο Έλληνας ότι δεν έχει φωνή που μετράει. Ότι δεν αξίζει να συμμετέχει. Μόνο αντίδοτο σε αυτό ήταν η πραγματική δημοκρατία. Ο διάλογος. Η σύνθεση απόψεων. Χωρίς εκπτώσεις χωρίς αστερίσκους. Και το πίστευαν αυτό διότι δεν έφτιαχναν κόμμα. Έφτιαχναν Παράταξη. Έφτιαχναν Κίνημα.

Στην ίδια κατάσταση είναι ο χώρος μας τώρα. Έχουμε τους ίδιους αντίπαλους με τις ίδιες νοοτροπίες.Και πρέπει να συνθέσουμε και να φτιάξουμε Παράταξη. Θα έλεγαν λοιπόν ποτέ αυτοί οι παλιοί «δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι η δημοκρατία οδηγεί στην εσωστρέφεια;» Ποτέ. Θα έλεγαν ποτέ οι παλαιότεροι ότι «δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε χρόνο;» ή «ότι δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε χρήματα;» Πώς θέλετε να τα πούμε αυτά τα πράγματα εκεί έξω; Πώς θέλετε να πούμε ότι οι αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ δεσμεύουν το ΠΑΣΟΚ; Πώς θέλετε να πούμε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ;

Ξεχνάτε γιατί φτιάχτηκε το ΚΙΝΑΛ;Για να μαζευτούν όλοι όσοι μετά έφυγαν.Και ακόμα το συζητάμε; Γιατί;Και τώρα τους λέμε ότι μας δεσμεύουν αυτά τα συνέδρια; Ή, χειρότερα, συνέδρια διορισμένων;Το θέμα ήταν πάντα να χτίσουμε Παράταξη πάνω σε ιδεολογική σύγκλιση και τώρα λέμε ότι μας δεσμεύουν συνέδρια που η ίδια η ιστορία τα έκανε να πάψουν να έχουν πολιτική υπόσταση;Άκουσα ότι τα κάναμε όλα αυτά χάριν της «διαφορετικότητας» που θέλαμε να αναδείξουμε στο ΚΙΝΑΛ.Μα αυτό ακριβώς δεν διασφαλίζει η δημοκρατία; Τη διαφορετικότητα;Ποτέ δεν ακούς τέτοια πράγματα σε πολιτικούς χώρους που ευελπιστούν να γίνουν Παρατάξεις.Οι Παρατάξεις δεν φοβούνται τη δημοκρατία. Τρέφονται από αυτήν. Να τα δεχθώ όλα. Το πρόβλημα των χρημάτων. Το πρόβλημα του χρόνου. Το πρόβλημα της δυαρχίας. Αλλά να δεχθώ εκπτώσεις στη δημοκρατία με κυνικές δικαιολογίες; Δεν μπορώ να το δεχθώ και κανείς μας δεν πρέπει.

Άρα:Οφείλουμε ένα συνέδριο ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ε εμάς, στον χώρο, στην Ελληνική Κοινωνία.Ένα συνέδριο που θα ανοίξει θέματα:

-Στρατηγικής, μιας που η στρατηγική των «προσωπικοτήτων» έδειξε τα όριά της,

-Θέσεων και Προτάσεων, ώστε να αναδείξουμε τις διαφορές μας με τη Δεξιά και Αριστερή Συντήρηση

-Και Καταστατικού, διότι θα συμφωνήσω με την κριτική που άκουσα πριν.

Και εγώ στήριξα την εκλογή Προέδρου από τη βάση. Και τη στηρίζω.Αλλά φάνηκε η αδυναμία μιας τέτοιας απόφασης και η ζημιά που κάνει στα όργανα.Περισσότερη, λοιπόν, δημοκρατία και στα όργανα.Άκουσα ακόμα και την απόλυτα κυνική άποψη της ανάγκης του Συνεδρίου για λόγους λογιστικούς.Μπορώ να γίνω πιο κυνικός και από τους κυνικούς.Προσωπικά, πιστεύω ότι ένα δυνατό ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ. Άρα. πιστεύω ότι ή το κλείνουμε ή του δίνουμε αξία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.Αλλά και κυνικά να το δούμε, αντί να κλείνετε το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον αξιοποιήστε το.

Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο πιο δυνατή είναι η εικόνα που αυτός βγάζει προς τα έξω;Προφανώς δεν το εννοεί.Και προσωπικά αν ήμουν από τους ΠΑΣΟΚους που έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα έβρισκα πολύ προσβλητικό να μου λένε:“Τώρα βγείτε από το δωμάτιο διότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσουμε αν και πόσο σας θέλουμε και θα σας φωνάξουμε όταν αποφασίσουμε”.Αλλά η εικόνα η δική μας να συζητάμε με τόσο επιμονή ότι είναι καλύτερες οι συνοπτικές διαδικασίες διότι δεν αντέχουμε περισσότερη δημοκρατία είναι εικόνα προσβλητική για όλους μας».

Ολόκληρη η δευτερολογία Γεννηματά

"Είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλη αυτή η διαδικασία και όλη αυτή η συζήτηση. Έχει σημασία να ακούγονται απόψεις και μέσα από  το διάλογο ωριμάζουν θέματα και οδηγούμαστε στη σύνθεση και σε ένα δέσιμο πιο ουσιαστικό. Και αυτό μετράει πάντα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγαν παλαιά ότι οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορία. Και δεν είναι τυχαίο αυτό που ειπώθηκε πως όσο περνούσε η ώρα, τόσο πιο θετικό ήταν το κλίμα και τόσο συμμετείχαμε όλοι σε αυτά που ακούγονταν και μπορούσαμε να δούμε την ουσία των προβληματισμών, αφήνοντας στην άκρη καχυποψία και έλλειμμα εμπιστοσύνης, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μέσα στα κόμματα.

Μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης για την ενότητα και τη σύνθεση. Πράγματι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και ταυτόχρονα η πίστη στο εγχείρημα. Αν λοιπόν έχουμε πίστη στο εγχείρημα που κάνουμε και έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, άρα να έχουμε πολιτική ενότητα, τότε θα είναι εύκολο να καταλήξουμε στη σύνθεση. Προφανώς με κανένα τρόπο δεν είπα ότι ή συμφωνείτε μαζί μου ή δεν ξέρω τι θα γίνει… Προφανώς το θέμα που έθεσα είναι η πολίτικη συμφωνία. Στηρίζουμε τη συμφωνία που αποφασίσαμε το 2015 με συνέδρια του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει μία συνέχεια αποφάσεων, δημοκρατικών διαδικασιών. Προφανώς τα κόμματα προχωρούν με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Σεβόμαστε την μειοψηφική άποψη, αλλά προχωρούμε με την πλειοψηφία. Στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα και τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Έχουμε πίστη σε αυτό το εγχείρημα και συμφωνούμε όλοι ότι όλα τα θέματα πρέπει να μπαίνουν στο επίπεδο του Κινήματος Αλλαγής, προφανώς με ζωντανό το ΠΑΣΟΚ, προφανώς με θεσμικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί και στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις  και δεν μπορεί να είναι ανενεργό, αλλά σε καμία περίπτωση με μία λογική δυισμού και σύγκρουσης των δύο κομμάτων στον ίδιο πολιτικό φορέα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η διαρχία, αλλά ο δυισμός. Γιατί αν οδηγηθούμε με τις σημερινές μας αποφάσεις σε δυισμό, όπου ένας κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούν κάποιοι με τη λογική τους να αναβιώσουν είναι συνεχώς παράλληλα ή και κόντρα με το μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής, τότε οδηγούμαστε στη διάλυση του εγχειρήματος, στην καταστροφή αυτού που φτιάξαμε. Προσωπικά έχω μία τεράστια ευθύνη απέναντι σε εσάς, στην κοινοβουλευτική ομάδα και κυρίως στον κόσμο της παράταξης που με ψήφισε και μας ψήφισε.

Απέναντι σε αυτό τον κόσμο πρέπει να στέλνουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά μηνύματα γίνεται, να είμαστε ειλικρινείς και να μην προδώσουμε τις προσδοκίες τους. Εμένα μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου. Αν δεν το έβλεπα έτσι δεν θα ήμουν εδώ. Δεν κινούμαι μόνο με το συναίσθημα. Έχω αποδείξει ότι κινούμαι κατά βάση με τη λογική, αλλά δεν μπορεί να απουσιάζει το συναίσθημα, διότι τότε είναι μίζερο και δεν είναι ελκυστικό. Προηγείται η λογική, η θέση, η άποψη, ο αγώνας, η τεκμηρίωση, αλλά ακολουθεί το συναίσθημα που δίνει ζωντάνια σε αυτό που κάνουμε. Κοντά στη λογική και το συναίσθημα υπάρχουν και τα βιώματα. Και τα βιώματα είναι αυτά που μας καθορίζουν τελικά. Δεν θα κάνουμε σήμερα κριτική της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα το πράξει η ιστορία. Η δική μας ευθύνη είναι να απενοχοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ που άδικα πλήρωσε το μάρμαρο. Και πως θα το απενοχοποιήσουμε;
Ακολουθώντας σταθερή πορεία χωρίς μιζέρια και προκαταλήψεις, με ειλικρίνεια και διαφωνίες, αλλά έχοντας πάντα να μας συνδέει η κοινή μας πολιτική απόφαση για την πορεία μας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν η πλειοψηφία αυτού του οργάνου σήμερα και της ΚΟΕΣ μεθαύριο και του συνεδρίου, αν η πλειοψηφία εξακολουθεί να στηρίζει την στρατηγική μας, τις αποφάσεις και το δρόμο που έχουμε χαράξει. Αν δεν συμφωνούμε, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε αλλιώς. Αν έχουμε συμφωνήσει ,όμως, δεν μπορούμε να διαφωνούμε στα επί μέρους. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται το καταστατικό και να έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες. 


Το τελευταίο που μπορεί κανείς να μου προσάψει είναι ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες από τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Αν ρωτήσετε τους απλούς ανθρώπους μάλλον θα σας πουν ότι κουραστήκαμε με τα πολλά συνέδρια και το διάλογο. Αφήστε να δουλέψουμε λίγο να πάμε παρακάτω.


Πριν από μόλις λίγους μήνες κινητοποιήσαμε όλη μας τη βάση για να εκλέξουμε συνέδρους. Και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των συνέδρων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα τους πούμε ξαναελάτε να σας ξαναεκλέξουμε; Και με ποιες οργανώσεις; Κριτική ναι, όχι όμως αντιφάσεις και προσχηματικές τοποθετήσεις. Δεν γίνεται να φάσκουμε και να αντιφάσκουμε. Δεν γίνεται να λέμε ότι δεν μπορούν να έρθουν οι προ επτά μηνών εκλεγμένοι σύνεδροι, γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι άλλο κόμμα και την ίδια στιγμή να το εκπροσωπούμε στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Γιατί κινδυνεύουμε να φαινόμαστε ρηχοί και δεν μας αξίζει αυτό. Δεν μας αξίζει να υποτιμούμε εδώ μέσα τη νοημοσύνη μας. Εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε όπως έχουμε χαράξει και να δούμε τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. 


Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν λέει ότι το συνέδριο μπορεί να γίνεται με τους συνέδρους του προηγούμενου συνεδρίου. Κάποια στιγμή υπήρχε ένα τέτοιο εθιμικό δίκαιο. Αν το θέμα μας είναι ότι μπορούν να υπάρχουν σύνεδροι το 2015 που δεν ήταν στο συνέδριο του 2019 και τους θέλουμε και αυτούς, καμία αντίρρηση. Θέλουμε ένα συνέδριο όσο πιο ανοιχτό γίνεται. 

Δεν γίνεται, όμως, να στήσουμε νέες οργανώσεις για το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής και αυτές οι οργανώσεις στην πορεία να ανοίξουν μητρώο να γράφουν μέλη, να εκλέξουν συνέδρους, να κάνουμε τελικά μετά από τέσσερις μήνες το συνέδριο και να πάμε εκεί γιατί; Για να αμφισβητήσουμε την πορεία; Από ότι κατάλαβα όχι. Για να εκλέξουμε όργανα; Αν εκλέξουμε όργανα, καταργούμε τις αποφάσεις που οι ίδιοι άνθρωποι έχουμε πάρει. Αφού αποφασίσαμε ότι δεν προχωράμε ως ομοσπονδία δεν εκλέγουμε όργανα για να τα στέλνουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Εκλέγουμε κατευθείαν όργανα στο Κίνημα Αλλαγής. Αν συμφωνούμε σε αυτό που είναι ο βασικός μας στόχος, πάμε  να αποφασίσουμε στην ΚΟΕΣ την ακριβή ημερομηνία του συνεδρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου που είπαμε.

Να γίνει μία ομάδα εργασίας για να αποφασίσει τις καταστατικές αλλαγές και πάντα ένα συνέδριο είναι πολιτικό. Είμαστε πολιτικά όντα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν κάνουμε απλές διεκπαιρεωτικές διεργασίες. Όλες οι διεργασίες έχουν από πίσω ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην βουλιάξουμε το χώρο σε εσωστρέφεια και στηρίζουμε το νέο φορέα, τον στηρίζουμε από τα κάτω. Δεν έγινε συμφωνία προσωπικοτήτων. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε στην ίδια μοίρα το ΠΑΣΟΚ με τις άλλες δυνάμεις. Αλλά όταν είσαι ο ισχυρός σε ένα χώρο ιστορικά, με έργα, με τομές, έχεις την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση και την ανωτερότητα να αφήσεις χώρο σε άλλους. Με ειλικρινή διάθεση για να αποδειχθεί όπως αποδείχθηκε τι πραγματικές προθέσεις είχαν. Και για να δούμε σήμερα τι αξία πήραν και σε ποιο χρηματιστήριο στελεχών μεγάλωσαν όπως ειπώθηκε. Και που είναι σήμερα; Πουθενά. Διαλύθηκαν.

Όταν πήραμε την πρωτοβουλία το 2016, τότε παίζονταν στο κέντρο ένα πολύ χοντρό παιχνίδι και προλάβαμε εξελίξεις, που σχεδιάζονταν με αντίστροφη πορεία από εκείνα τα κέντρα που προσπαθούσαν να απορροφήσουν δικά μας στελέχη. Αλλά καταφέραμε να σταματήσουμε την προοπτική ενός κόμματος που θα μας διέλυε. Εξαφανίσαμε όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς και σήμερα είμαστε εδώ πατώντας σε αυτό το 8%. Και δεν είναι το 8%. Είναι 500.000 άνθρωποι που πιστεύουν σε μας και πολλοί άλλοι που φοβήθηκαν, πολώθηκαν, αγχώθηκαν και κινήθηκαν διαφορετικά από αυτό που ήθελαν και ψήφισαν. Διαφορετικά από εκεί που ανήκουν. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ ελκυστικοί και δεν θα αρέσουμε ξανά σε αυτούς τους ανθρώπους αν δεν πάρουμε απόφαση να στηρίξουμε ενωμένοι και με ενιαία φωνή τις βασικές μας πολιτικές αποφάσεις. Προφανώς θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό είναι πλούτος στη δημοκρατία. 

Επειδή γίνεται κριτική για το 100% στο Πολιτικό Συμβούλιο, νομίζετε ότι εμένα που άρεσε αυτό; Σε αυτή τη θέση πολλές φορές έχεις μία απέραντη μοναξιά γιατί έχεις μία ευθύνη που δεν μπορείς να την μοιραστείς προς τα έξω. Γιατί πρέπει να είσαι λίγο πιο πάνω από τις τριβές για να μπορείς να ενώνεις και να πηγαίνεις παρακάτω. Μερικές φορές το 40% απλά αναπαράγει μηχανισμούς προβληματικούς του παρελθόντος. Αυτό θέλαμε; Αυτό ήταν το μήνυμα της βάσης; Όχι. 

Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση με το νέο έτος να το ξαναδούμε. Εξάλλου εγώ δεν πήγα να εκλέξω στο Πολιτικό Συμβούλιο τους κολλητούς μου και αρεστούς μου. Προσπάθησα να αποτυπωθούν όλες οι τάσεις και διαφορετικές απόψεις. Όταν θα τελειώσουμε με όλα τα άλλα, πολύ ευχαρίστως να το ξαναδούμε αυτό. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω δικό μου κομματικό στρατό. Δεν το έκανα ποτέ. Ποτέ δεν είχα μηχανισμό στο ΠΑΣΟΚ. 

Η δύναμη του χώρου μας ήταν η σχέση με την κοινωνία. Οι κομματικοί στρατοί δυσκόλευαν τη σχέση μας με την κοινωνία. Από τα λάθη μας πρέπει να διδασκόμαστε. Έρχομαι στα ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με τις πολιτικές. Άσυλο: Έδωσε σκληρή μάχη η κοινοβουλευτική μας ομάδα μέσα εκεί. Ίσως ήταν η αρχή για την κοινοβουλευτική μας ομάδα που θέλουμε. Το τέλος του ετεροπροσδιορισμού. Εμείς έχουμε την δική μας άποψη και την παλεύουμε μέχρι τέλος και δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. 

Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει στα δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι άδικο να λέμε για την κοινοβουλευτική μας ομάδα ότι δεν έδωσε τη μάχη, όταν μάλιστα, η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ φώναζε στη Κεραμέως γιατί δεν κάνεις αποδεκτή τη διάταξη που σου λέει τώρα η Γεννηματά. Είναι καλύτερη από τη δική μας. Φέρτε τη να την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι να ψηφίζει η κοινοβουλευτική ομάδα ναι η όχι. Το παρών δεν είναι λευκό. Δεν είναι απέχω. Είναι παίρνω θέση. Εμείς πήραμε θέση, όχι στο αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο του Μητσοτάκη και ψηφίσαμε όχι στο μπάχαλο του Πανεπιστημίου που επέβαλε ο Τσίπρας. Και καταθέσαμε διάταξη με τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στον αρχικό νόμο του ΠΑΣΟΚ. 

Το μήνυμα που έπρεπε να στείλουμε στην κοινωνία είναι ότι μία πλατιά πλειοψηφία στη Βουλή ξέρει τι πρέπει να γίνει για να διασφαλίσουμε το κύρος των Πανεπιστημίων. Βεβαίως τα παπαγαλάκια της Κυβέρνησης προσπάθησαν να εξαφανίσουν αυτό που λέγαμε εμείς και ο Σύριζα να κρύψει την ευθύνη του για το μπάχαλο και όσοι είπαν ότι ήταν θολή η θέση μας, απλώς κουβάλησαν νερό στο μύλο αυτών των δύο που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν την πόλωση. Ρωτώ λοιπόν; Έχουμε το τσαγανό και τον τσαμπουκά να στηρίξουμε τις δικές μας θέσεις; Εγώ τον έχω. Και στην πράξη καθημερινά έχουμε αποδείξει τι σημαίνει αυτό και δίνουμε περιεχόμενο.


Οφείλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Και τώρα
δικαιωνόμαστε και για το θέμα των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα αποδεικνύεται πόσο πρόχειρη είναι αυτή η συμφωνία, πόσα κενά έχει και πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Εμείς λέγαμε ότι έπρεπε να υπάρξει λύση να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, αλλά με ποιο τρόπο και πως εξασφαλίζεται η χώρα μας. Ο Ζάεφ δεν θα είναι πάντα εκεί και βέβαια προσπάθησε για το καλύτερο της χώρας του. Ο δικός μας Πρωθυπουργός τι έκανε. Η πολιτική θέλει υπομονή γιατί κάποια στιγμή η αλήθεια αποκαλύπτεται. 

Ο στόχος μας λοιπόν είναι να κλείσουμε μέτωπα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στην ιστορία  όλοι και να φύγουμε μπροστά με την παραγωγή πολιτικής και τις ριζοσπαστικές απόψεις που πρέπει να στείλουμε προς τους προοδευτικούς πολίτες για να τους εμπνεύσουμε ξανά. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει στο επίπεδο του Κινήματος Αλλαγής και στο επίπεδο της συνδιάσκεψης που έχουμε ανακοινώσει. Επειδή άκουσα μερικούς που λένε ότι αιφνιδιάστηκαν. Κοιτάξτε, το πρόβλημα της επικοινωνίας είναι πολύ μεγάλο και μεταξύ μας. Γιατί η απόφαση για το συνέδριο πράγματι έχει παρθεί από το 2017, αλλά δεν ήταν κενός ο χρόνος από το 2017 μέχρι σήμερα. Δεν καθόμασταν με το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Δημιουργήσαμε νέο κόμμα, τρέξαμε στην Ελλάδα πολλές φορές. Κάναμε δύο συνέδρια, τρεις σκληρές εθνικές αναμετρήσεις και είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που τα κάνουμε όλα. 

Δεν περίμενα να ακούσω κριτική ότι πρέπει να βγούμε προς τα έξω. Πραγματικά δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα έχω κάνει αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν μέρες που ξεχνώ που κοιμάμαι και που ξυπνώ. Έχουμε κάνει όλοι μεγάλο αγώνα. Πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, τον περασμένο Μάιο, συγκλήθηκε η ΚΟΕΣ και αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου το αργότερο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Δεν πήγαινε άλλο η καθυστέρηση. Προφανώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα στις εκλογές ή όταν κάναμε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Τι θα έλεγε ο κόσμος; Ποιος είναι λοιπόν ο αιφνιδιασμός; Όλοι ξέραμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει το συνέδριο. Ποια άλλη διαδικασία υπάρχει εκτός από το να πούμε ότι συγκαλείται η ΚΟΕΣ για να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Όλοι το ξέραμε. Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός να ξεκαθαριστεί. 

Έχουν προηγηθεί δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις. Πάμε, λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία εδώ, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας, ζωντανό ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει την ιστορία του, τη διαδρομή του και να γίνει ο μοχλός για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής μεγάλο.

Χωρίς αποκλεισμούς και στους συνέδρους του 2019 να προστεθούν όσοι σύνεδροι του 2015 δεν ήταν σύνεδροι το 2019, να επεξεργαστούμε τις αλλαγές στο καταστατικό και την Παρασκευή η ΚΟΕΣ να καθορίσει την ημερομηνία. Δεν μπορεί να παίζουμε με το κύρος του ΠΑΣΟΚ.

Σας καλώ λοιπόν να γίνει αποδεκτή η εισήγηση και  με διεύρυνση των συνέδρων να προχωρήσουμε με το πλαίσιο που εισηγήθηκα".

ΣΧΟΛΙΑ