Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η Γεννηματά πρόεδρος ως το 2021, ο Ανδρουλάκης περιμένει, ο Γερουλάνος καραδοκεί - iefimerida.gr

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η Γεννηματά πρόεδρος ως το 2021, ο Ανδρουλάκης περιμένει, ο Γερουλάνος καραδοκεί

Η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος
Ξεκινά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -Η Φώφη Γεννηματά επανεκλέγεται, η στάση Ανδρουλάκη-Γερουλάνου-Φωτογραφίες: Intimenews
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Μετά από έξι μήνες «κυοφορίας» και αφού μεσολάβησαν εθνικές εκλογές αλλά και έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση, ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 18:00 το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ.

Πρόκειται για το συνέδριο που είχε αναβληθεί λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου και το οποίο συγκάλεσε η Φώφη Γεννηματά για δύο λόγους: Αφενός γιατί υπήρχε τυπική καταστατική υποχρέωση (διεξαγωγή συνεδρίου κάθε 4 έτη), αφετέρου γιατί θέλησε να λήξει την εσωστρέφεια που ταλάνιζε την παράταξη επί μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι προφανές ότι η σπουδαιότητα του συνεδρίου είχε υπερτιμηθεί και ο «ντόρος» που σηκώθηκε ήταν δυσανάλογος του διακυβεύματος. Η πραγματικότητα είναι πως το Συνέδριο θα κληθεί να επικυρώσει ήδη ειλημμένες αποφάσεις..

Οι σύνεδροι – που θα είναι οι ίδιοι και δεν εξελέγησαν όπως ζητούσαν κυρίως ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης – ελέγχονται από την ηγετική ομάδα. Θα κληθούν λοιπόν να αποφασίσουν να αντιστοιχήσουν θεσμικά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ με εκείνο του Κινήματος Αλλαγής. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (η πρώην Κεντρική Επιτροπή) θα είναι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ , τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα είναι και εκείνα που θα μετέχουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο όργανο του ΚΙΝΑΛ και ούτω καθ’ εξής.

Η Γεννηματά πρόεδρος ως το 2021

Στην ουσία το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα επιμηκύνει την θητεία της Φώφης Γεννηματά ως το 2021 στην ηγεσία του κόμματος, καθώς είναι και πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Τότε, τον Νοέμβριο του 2021, θα γίνει συνέδριο του ΚΙΝΑΛ από εκλεγμένους συνέδρους, όπου όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει αυτές τις αποφάσεις από το 2015 («ο Βενιζέλος ζητούσε να μετεξελιχθεί σε κάτι ευρύτερο» λένε) και επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να μην δημιουργηθούν συνθήκες χάους στο ευρύτερο σχήμα του ΚΙΝΑΛ όπο μετέχουν και άλλα κόμματα/κινήσεις. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ συναποδέχθηκαν όλοι – και οι σημερινοί διαφωνούντες – ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πλέον το κέντρο των εξελίξεων.

Πηγές Χ. Τρικούπη: Ο Γερουλάνος χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να πληγεί το ΠΑΣΟΚ

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν αρνούνται ότι η εσωστρέφεια «δημιούργησε πρόβλημα στο κόμμα, χωρίς να προσφέρει κάτι στους αμφισβητίες».

Ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα χρησιμοποιούν κατά του Παύλου Γερουλάνου. «Χρησιμοποιήθηκε – εν αγνοία του ή όχι -ως όχημα ο Παύλος για να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ» λένε με έμφαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδίδουν το «αντάρτικο» Γερουλάνου μάλιστα στη φιλοδοξία του να φτιάξει εσωκομματική τάση. Τον εγκαλούν δε ότι «ενώ πήρε με «πραξικόπημα» την ηγεσία της παράταξης στην αυτοδιοίκηση (ψήφισαν 30 άτομα) μέσα σε λίγους μήνες διαλύθηκαν όλα». Για τον δε Νίκο Ανδρουλάκη μιλούν με σαφώς ηπιότερο τρόπο και του αναγνωρίζουν ότι «θέλει να γίνει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όχι του ΠΑΣΟΚ, δεν πάει με... bypass όπως ο Γερουλάνος» αλλά σε ευθετότερο χρόνο. Πάντως δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε διαγραφές διαφωνούντων. «Δεν θα κάνουμε και ήρωα τον Γερουλάνο» λένε στελέχη στη Χ. Τρικούπη.

Ανδρουλάκης: Δεν θα θέσει σε ψηφοφορία τίποτα σε μη εκλεγμένο σώμα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως λέει σε συνομιλητές του έχει χαμηλό ενδιαφέρον, προβλέπει μικρή προσέλευση και δεν διαβλέπει πεδίο αντιπαράθεσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, είναι προφανές ότι έχει επιλέξει να μην συγκρουστεί σε αυτή τη φάση με την Φώφη Γεννηματά, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο 2021 οπότε και πιθανότατα θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Θα μιλήσει την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr «δεν πρόκειται να θέσει σε ψηφοφορία τίποτα σε μη εκλεγμένο σώμα». Ωστόσο, αναμένεται να παρουσιάσει κάποιες πολιτικές προτεραιότητες που θα δίνουν κατά τη γνώμη του την προοπτική στην παράταξη. Εχει δηλώσει κατ’ επανάληψη εξάλλου ότι δεν τον ικανοποιεί το εκλογικό ποσοστό που έλαβε το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές και πως πιέζεται από δεξιά (ΝΔ) και αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) και ως εκ τούτου πρέπει να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική αν θέλει να επιβιώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγνωστο αν θα παραστεί ο Κώστας Σημίτης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Αγνωστο είναι μέχρι τώρα αν θα παραστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης ο οποίος έχει προσκληθεί από την Φώφη Γεννηματά με την οποία συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Ο Γ. Παπανδρέου θα είναι απών

Το βέβαιο είναι πάντως πως στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστεί ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επέλεξε να παραστεί σε εκδήλωση πρώην ΥΠΕΞ και προσωπικοτήτων στη Βιέννη.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει στις 17:00 στο ΣΕΦ με ομιλία της Φώφης Γεννηματά η οποία θα δώσει το περίγραμμα. Θα ακολουθήσει ομιλία του γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης που θα παρουσιάσει τη διακήρυξη και ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης που θα αναλύσει τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα πάρει το λόγο την Κυριακή, όπως πιθανότατα και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ το Συνέδριο θα λήξει την Κυριακή με το κλείσιμο της Φώφης Γεννηματά και την ψηφοφορία που αναμένεται κατά τις 18:00.

Γερουλάνος: « Eρμαφρόδιτο το συνέδριο, γίνεται μόνο για να επιμηκυνθεί η θητεία της κυρίας Γεννηματά»

Ο Παύλος Γερουλάνος, πάντως δηλώνει ότι θα πάει να καταθέσει τη γνώμη των ανθρώπων που λένε ότι αυτό που γίνεται είναι λάθος, το σχήμα είναι ερμαφρόδιτο, όπως το χαρακτήρισε, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα διαγραφής.

«Αυτή τη στιγμή ο χώρος μας χρειάζεται ένα ένα δημοκρατικό συνέδριο, ανοιχτό, με σοβαρό προσυνεδριακό διάλογο, με χρόνο να κάνει διάλογο μέσα στο συνέδριο, και βεβαίως με κείμενα που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τρία θέματα: την στρατηγική της παράταξης, του κόμματος, τις θέσεις και τις προτάσεις που φέρνει στην ελληνική κοινωνία και το καταστατικό, κι όπως καταλαβαίνετε κανένα από τα τρία δεν γίνεται σε αυτό το συνέδριο. Είναι ένα συνέδριο που στόχο έχει μόνο την επιμήκυνση της θητείας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ» είπε στο ρ/σ Θέμα 104,6.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν τον φοβίζουν οι ενδεχόμενες κυρώσεις, γιατί οι διαγραφές δείχνουν αδυναμία από την πλευρά της ηγεσίας γιατί αφενός δεν δημιουργούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες , δεν πείθεται ο αντίπαλος και «μετά έρχεσαι και λες ότι εγώ θέλω να μείνω με αυτούς που συμφωνούν μαζί μου, διαγράφεις τον έναν, διαγράφεις τον άλλον, στο τέλος μένουν αυτοί που έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι τα πάνε καλά, μα δεν τα πάνε καλά όμως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ